כשרוצים לפנק אדם אהוב שנמצא רחוק – למשל, בת חיילת או בן סטודנט – אין כמו לשלוח לו עוגיות מתוצרת בית. הבעיה היא שלא כל העוגיות בנויות לריצה למרחקים ארוכים, כך שפעמים רבות הן אינן עומדות בתלאות הדרך ומגיעות ליעדן כשהן מפוררות לגמרי.

אבל אל חשש – זה לא יקרה לכם יותר, כי יש לנו כאן בשבילכם עוגיות שמותאמות במיוחד לאריזה ולשינוע. הן קראנצ'יות וקריספיות, אבל מהסוג שלא מתמוסס בפה - וזה מה שמקנה להן עמידות בטלטולי הדרך ומאפשר להן להגיע ליעדן כשהן עדיין שומרות על צורתן.

ואם כבר מדברים על צורה – תשמחו לשמוע שהן מתהדרות במראה של עוגיות שיצאו מפס ייצור של קונדיטוריה, אבל העיצוב שלהן פשוט ואינו דורש מערוך או כלים מיוחדים.

יתרון נוסף של העוגיות האלה הוא שאפשר להכין את הבצק זמן רב מראש (עד שלושה חודשים) ולהקפיא אותו. כשרוצים לאפות את העוגיות מוציאים את הבצק מהמקפיא, פורסים ואופים כמה דקות.

והדבר החשוב ביותר: הן כבר עשו "טירונות" ארוכה אצלי במטבח וסיימו בהצטיינות – כך שהן בטוח יצליחו גם לכם.

עוד מתכוני עוגיות בערוץ האוכל של Xnet:

טיפים

  • עיגול מושלם: כדי ליצור עוגיות בצורת עיגול מושלם משתמשים בשקף משרדי מהסוג העבה ביותר (200 מיקרון. להשיג בחנויות למכשירי כתיבה). מעצבים מהבצק בידיים צורת גליל ומניחים על השקף. מגלגלים את הבצק באמצעות השקף לקוטר הרצוי וסוגרים ב-2 גומיות – גומייה בכל צד. עוטפים היטב בשקית אטומה ומאחסנים במקפיא. השקף ניתן לשימוש חוזר.
  • מרובע מדויק: מרפדים בשקית ניילון או בניילון נצמד אריזות פלסטיק של עגבניות שרי, עשבי תיבול, נבטים או מאפים קפואים – העיקר שאלה יהיו אריזות מלבניות קטנות, או כאלה שמחולקות למלבנים קטנים. ממלאים את האריזות בבצק, מיישרים ומהדקים. עוטפים היטב בשקית אטומה ומאחסנים במקפיא. אפשרות נוספת היא להקפיא את הבצק בתוך תבניות סיליקון קטנות המשמשות לאפיית מיני אינגליש קייק.
  • מוכנים תמיד: איך לא יפתיעו אתכם בלי עוגיות? מכינים בצק, מעצבים אותו, עוטפים היטב בניילון נצמד ושומרים במקפיא עד שלושה חודשים. כשרוצים, נותנים לבצק לנוח מחוץ למקרר כרבע שעה, כדי שיתרכך מעט. חותכים ואופים לפי ההוראות שבמתכון (יש להוסיף כדקה לזמן האפייה).
  • עיצוב נוח: אם הבצק רך מדי ולא נוח לעצב אותו לגלילים, מכסים אותו בניילון נצמד ומאחסנים כ-30 דקות במקרר, כדי שיתייצב.

עוגיות לימון ופיסטוק

מרכיבים (כ-50 עוגיות)

  • 150 גרם חמאה
  • ‭1/2‬ כוס ‭50)‬ גרם) פיסטוקים טבעיים קלופים (ללא מלח)
  • 200 גרם סוכר (רצוי להשתמש בסוכר דק במיוחד, להשיג ברשתות השיווק)
  • 1 ביצה בגודל L
  • 2 כפות גדושות קליפת לימון מגוררת
  • 2 כפיות תמצית לימון טבעית
  • ‭2 1/2‬ כוסות ‭350)‬ גרם) קמח

לציפוי

  • 1 ביצה טרופה
  • 50 גרם ‭4)‬ כפות גדושות) פיסטוקים טבעיים קלופים (ללא מלח), טחונים לאבקה

אופן ההכנה

  1. מוציאים את החמאה מהמקרר, חותכים לקוביות ומניחים לעשר דקות.
  2. מכניסים את הפיסטוקים לשקית ניילון וסוגרים. דופקים על השקית במערוך עץ עד שהפיסטוקים נשברים לחתיכות גסות.
  3. מתקינים במערבל את וו הגיטרה. מעבדים את החמאה והסוכר במשך כ-30 שניות במהירות נמוכה. מגבירים את המהירות לבינונית ומעבדים כדקה נוספת. אוספים למרכז הקערה את התערובת שנדבקה לדפנות ולוו ומעבדים כדקה. אוספים שוב את התערובת.
  4. מוסיפים את הביצה, קליפת הלימון ותמצית הלימון ומעבדים ‭30-כ‬ שניות במהירות נמוכה, רק עד שהן נטמעות בתערובת. ממשיכים לעבד ומוסיפים בהדרגה שליש מהקמח. כשהוא נטמע מוסיפים שליש נוסף ומעבדים רק עד שהעיסה שוב אחידה. מוסיפים את יתרת הקמח ואת הפיסטוקים הקצוצים, ולשים בעדינות בידיים לכדור בצק רך, חלק ואחיד.
  5. מחלקים את כדור הבצק לשני חלקים. מעצבים מהבצק שני גלילים או מלבנים באורך ‭25-20‬ ס"מ. עוטפים את הגלילים בניילון נצמד ומכניסים למקפיא לשעה לפחות, עד שהבצק מוצק.
  6. מפזרים את הפיסטוקים הטחונים על משטח העבודה. מברישים את הגלילים בביצה טרופה ומגלגלים אותם בפיסטוקים, לציפוי אחיד. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקפיא ‭15-כ‬ דקות.
  7. בינתיים מחממים את התנור ‭180-ל‬ מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  8. חותכים את הגלילים בסכין חדה לפרוסות בעובי ‭1/2-כ‬ ס"מ ומניחים בתבנית במרווחים של ‭1/2‬ ס"מ זו מזו. אופים במרכז התנור ‭14-12‬ דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מעט בקצוות.
  9. מסירים את העוגיות מהתבנית במרית ומצננים במשך 15 דקות, עד שהן מתקררות ומתקשות. שומרים בקופסה אטומה כשבוע.

גיוון

  • לעוגיות תפוז-פקאן מחליפים את קליפת הלימון ותמציתו בקליפה ותמצית של תפוז, ואת הפיסטוקים באגוזי פקאן

עוגיות שוקולד בניחוח וניל

מרכיבים (כ-50 יחידות)

  • 150 גרם חמאה
  • ‭1 1/2‬ כוסות ‭210)‬ גרם) קמח
  • ‭1/2‬ כוס ‭70)‬ גרם) אבקת קקאו (רצוי להשתמש בקקאו הולנדי משובח עם ‭21%‬ שומן)
  • 1 כוס פחות 1 כף ‭190)‬ גרם) סוכר
  • 1 כף ‭10)‬ גרם) סוכר וניל
  • 1 ביצה בגודל L
  • 2 כפיות תמצית וניל
  • לציפוי: ‭1/4‬ כוס ‭50)‬ גרם) סוכר דמררה

אופן ההכנה

  1. מוציאים את החמאה מהמקרר, חותכים לקוביות ומניחים לעשר דקות.
  2. מנפים לקערה את הקמח ואבקת הקקאו.
  3. מתקינים במערבל את וו הגיטרה. מעבדים את החמאה, הסוכר וסוכר הווניל במשך כ-30 שניות במהירות נמוכה. מגבירים את המהירות לבינונית ומעבדים עוד דקה. אוספים למרכז הקערה את התערובת שנדבקה לדפנות ולוו, ומעבדים עוד דקה. אוספים שוב את התערובת.
  4. מוסיפים את הביצה ותמצית הווניל ומעבדים כ-30 שניות במהירות נמוכה, רק עד שהן נטמעות בתערובת. ממשיכים לעבד ומוסיפים בהדרגה שליש מתערובת הקמח-הקקאו. כשהיא נטמעת מוסיפים שליש נוסף ומעבדים רק עד שהעיסה אחידה. מוסיפים את יתרת הקמח-קקאו ולשים בעדינות לכדור בצק רך, חלק ואחיד. יוצרים מכדור הבצק שני גלילים באורך ‭25-20‬ ס"מ. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקפיא שעה לפחות.
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  6. מפזרים על משטח העבודה את סוכר הדמררה. מגלגלים את גלילי הבצק בסוכר, תוך שלוחצים עליהם בעדינות, לציפוי מלא. חותכים את הגלילים בסכין חדה לפרוסות בעובי ‭1/2‬ ס"מ ומניחים בתבנית במרווחים של ‭1/2‬ ס"מ זו מזו. אופים במרכז התנור ‭14-12‬ דקות. מסירים את העוגיות מהתבנית במרית ומצננים על משטח במשך 15 דקות, עד שהן מתקררות ומתקשות. שומרים בקופסה אטומה כשבוע.
גיוונים

לטעם שונה, החליפו את תמצית הווניל בתמציות אחרות:

  • 2 כפיות תמצית תפוז טבעית ‭2 +‬ כפות גדושות קליפת תפוז מגוררת.
  • 2 כפיות תמצית מנטה טבעית.
  • 1 כפית קינמון טחון ‭1 +‬ כף קפה נמס מגורען (מערבבים אותם בקמח).
  • 1 כפית תמצית שקדים טבעית ‭50 +‬ גרם שקדים מולבנים, שמוסיפים ללישה הידנית.

עוגיות סוכר חום ושקדים

מרכיבים (כ-50 עוגיות)

  • 100 גרם חמאה
  • ‭2/3‬ כוס דחוסה ‭150)‬ גרם) סוכר חום כהה
  • 1 ביצה בגודל L
  • 1 כפית תמצית שקדים טבעית
  • ‭1 1/2‬ כוסות ‭210)‬ גרם) קמח
  • 1 כפית קינמון טחון
  • ‭1/2‬ כוס ‭50)‬ גרם) שקדים טבעיים מולבנים – חצויים, פרוסים או קצוצים

אופן ההכנה

  1. מוציאים את החמאה מהמקרר, חותכים לקוביות ומניחים לעשר דקות.
  2. מתקינים במערבל את וו הגיטרה. מעבדים את החמאה והסוכר במשך כ-30 שניות במהירות נמוכה. מגבירים את המהירות לבינונית ומעבדים כדקה נוספת. אוספים למרכז הקערה את התערובת שנדבקה לדפנות ולוו ומעבדים עוד דקה. אוספים שוב את התערובת.
  3. מוסיפים את הביצה ותמצית השקדים ומעבדים כ-30 שניות במהירות נמוכה, רק עד שהן נטמעות בתערובת. ממשיכים לעבד ומוסיפים את הקינמון ושליש מהקמח. כשהקמח נטמע מוסיפים שליש נוסף ומעבדים רק עד שהעיסה אחידה. מוסיפים את יתרת הקמח ואת השקדים ולשים בעדינות בידיים לכדור בצק רך, חלק ואחיד.
  4. מחלקים את כדור הבצק לשני חלקים. מעצבים מכל כדור גליל או מלבן באורך ‭25-20‬ ס"מ, עוטפים היטב בניילון נצמד ומאחסנים במקפיא שעה לפחות, עד שהבצק מוצק.
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  6. חותכים את הגלילים (או המלבנים) בסכין חדה לפרוסות בעובי של ‭1/2‬ ס"מ ומניחים אותן בתבנית במרווחים של ‭1/2‬ ס"מ זו מזו. אופים במרכז התנור ‭14-12‬ דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מעט בקצוות.
  7. מסירים את העוגיות מהתבנית במרית ומצננים על משטח במשך 15 דקות, עד שהן מתקררות ומתקשות. שומרים בקופסה אטומה כשבוע.

גיוון

  • לארומה נוספת אפשר להוסיף לקינמון כפית שטוחה של זנגביל טחון וקורט ציפורן טחון

עוגיות כוסמין וחמוציות

מרכיבים (כ-70‬ עוגיות)

  • 200 גרם חמאה
  • 1 כוס ‭200)‬ גרם) סוכר קנים עדין זהוב (להשיג בחלק מרשתות השיווק ובחנויות טבע)
  • 1 ביצה בגודל XL
  • 5 כפות ‭100)‬ גרם) סירופ מולסה (רצוי ללא תוספות. להשיג בחנויות הטבע וברוב רשתות השיווק)
  • 1 כפית קינמון טחון
  • 3 כוסות ‭420)‬ גרם) קמח כוסמין מלא
  • 1 כוס ‭100)‬ גרם) חמוציות מיובשות או אוכמניות מיובשות

אופן ההכנה

  1. מוציאים את החמאה מהמקרר, חותכים לקוביות ומניחים לעשר דקות.
  2. מתקינים במערבל את וו הגיטרה. מעבדים את החמאה והסוכר במשך כ-30 שניות במהירות נמוכה. מגבירים את המהירות לבינונית ומעבדים כדקה נוספת. אוספים למרכז הקערה את התערובת שנדבקה לדפנות ולוו ומעבדים עוד דקה. אוספים שוב את התערובת.
  3. מוסיפים את הביצה והמולסה ומעבדים כ-30 שניות במהירות נמוכה, רק עד שהן נטמעות. ממשיכים לעבד ומוסיפים בהדרגה את הקינמון ושליש מהקמח. כשהקמח נטמע מוסיפים שליש נוסף ממנו ומעבדים רק עד שהעיסה אחידה. מוסיפים את יתרת הקמח ואת החמוציות ולשים בעדינות בידיים לכדור בצק רך, חלק ואחיד.
  4. מחלקים את כדור הבצק לשני חלקים. מעצבים מכל חלק גליל או מלבן באורך ‭25-20‬ ס"מ, עוטפים היטב בניילון נצמד ומאחסנים במקפיא שעתיים לפחות, עד שהבצק מוצק.
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  6. חותכים את הגלילים (או המלבנים) בסכין חדה לפרוסות בעובי כ-1/2 ס"מ ומניחים בתבנית במרווחים של ‭1/2‬ ס"מ זו מזו. אופים במרכז התנור ‭14-12‬ דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מעט בקצוות.
  7. מסירים את העוגיות מהתבנית במרית ומצננים על משטח במשך 15 דקות, עד שהן מתקררות ומתקשות. שומרים בקופסה אטומה כשבוע.

"טרופיקנה‭:"‬ עוגיות קוקוס עם פירות טרופיים מיובשים

מרכיבים (כ-35 עוגיות)

  • 150 גרם חמאה
  • ‭1/2‬ כוס ‭100)‬ גרם) סוכר דמררה
  • ‭1/4‬ כוס ‭50)‬ גרם) סוכר לבן
  • 1 ביצה בגודל L
  • 2 כפיות תמצית קוקוס טבעית
  • 2 כוסות ‭280)‬ גרם) קמח
  • ‭1/2‬ כוס ‭80)‬ גרם) תערובת פירות טרופיים מיובשים קצוצים – מנגו, קוקוס, קרמבולה, פפאיה, אננס וליצ'י (אפשר לקצוץ לבד או לקנות תערובת מוכנה בחנויות טבע ובחנויות תבלינים)

אופן ההכנה

  1. מוציאים את החמאה מהמקרר, חותכים לקוביות ומניחים לעשר דקות.
  2. מתקינים במערבל את וו הגיטרה. מעבדים את החמאה עם שני סוגי הסוכר במהירות נמוכה, במשך כ-30 שניות. מגבירים את המהירות לבינונית ומעבדים כדקה נוספת. אוספים למרכז הקערה את התערובת שנדבקה לדפנות ולוו ומעבדים עוד דקה. אוספים שוב את התערובת.
  3. מוסיפים לקערה את הביצה ותמצית הקוקוס. מעבדים כ-30 שניות במהירות נמוכה, עד שהן נטמעות בתערובת (חשוב לא לעבד יותר מדי, כדי שלא להקציף את הביצה). ממשיכים לעבד ומוסיפים שליש מכמות הקמח. כשהיא נטמעת, מוסיפים שליש נוסף ומעבדים שוב רק עד שהתערובת אחידה. מוסיפים את יתרת הקמח ואת הפירות המיובשים, ולשים בעדינות בידיים, עד שמתקבל כדור רך, חלק ואחיד של בצק.
  4. מחלקים את כדור הבצק לשני מלבנים שטוחים ורחבים בגובה 2 ס"מ וברוחב 9 ס"מ. עוטפים את המלבנים בניילון נצמד ומאחסנים במקפיא שעה לפחות, עד שהבצק מוצק.
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  6. חותכים את המלבנים בסכין חדה לפרוסות בעובי ‭1/2‬ ס"מ ומניחים אותן בתבנית במרווחים של ‭1/2‬ ס"מ זו מזו. אופים ‭14-12 ‬ דקות, עד שהעוגיות מזהיבות מעט בקצוות.
  7. מסירים את העוגיות מהתבנית במרית ומצננים על משטח במשך 15 דקות, עד שהן מתקררות ומתקשות. שומרים בקופסה אטומה.

גיוון

  • לעוגיות בטעם ג'ינג'ר מחליפים את תמצית הקוקוס בתמצית ג'ינג'ר טבעית, ואת תערובת הפירות הטרופיים בג'ינג'ר מסוכר ומיובש קצוץ.
  • ענת צרפתי עוסקת בחקר מתכוני מאפים של תרבויות שונות ובהתאמתם לחומרי הגלם בישראל