גלילות חצילים עם בשר וטחינה

במתכון המקורי, שקיבלתי מלילי ג'ינו ממגדל, אופים את החצילים והמלית בשכבות. העדפתי להכין את המנה כפי שמכינה אותה תרצה שמואל מיוקנעם: יוצרים גלילות חצילים ממולאות, מניחים אותן בתבנית ויוצקים מעל את הטחינה.

מרכיבים

8-6 מנות

2 חצילים גדולים חתוכים לפרוסות לאורכם

4 כפות מלח גס

שמן לטיגון

למילוי

2 בצלים קצוצים

שמן לטיגון

500 גרם בשר בקר טחון

100 גרם (1 כוס) צנוברים

100 גרם (2/3 כוס) צימוקים (רצוי קטנים וכהים)

1 כפית כורכום

1 כפית מלח

1 כפית קינמון

1/2 כפית כמון

לציפוי

2 כוסות טחינה מוכנה (טחינה גולמית מעורבבת עם מיץ לימון, מים ומלח)

חופן עלי כוסברה קצוצים

אופן ההכנה

1. ממליחים את פרוסות החצילים במלח הגס. מניחים אותן במסננת ל-30 דקות, להגרת נוזלים. מנערים את הפרוסות מהמלח ומייבשים עם מגבת נייר.

2. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

3. מחממים במחבת שמן ומטגנים את פרוסות החצילים משני צדיהן, עד להזהבה. מוציאים לצלחת.

4. מוסיפים למחבת את הבצל ומטגנים אותו עד להזהבה. מוסיפים את הבשר הטחון וממשיכים לטגן 5-4 דקות, תוך ערבוב והפרדת פירורי הבשר במזלג, עד שהבשר משנה את צבעו.

5. מוסיפים למחבת את הצנוברים, הצימוקים והתבלינים. מערבבים. מוסיפים גם את הכוסברה, מערבבים ומכבים את האש.

6. להכנת גלילות חצילים: מניחים מהמילוי בקצה כל פרוסת חציל ומגלגלים לגלילה. מניחים בתבנית ויוצקים מעל את הטחינה. להכנת מאפה שכבות: מסדרים שליש מפרוסות החצילים בתבנית. משטחים מעל מחצית מכמות המילוי ומכסים בשליש נוסף מהחצילים. משטחים מעל את יתרת המילוי ומסיימים בשכבה נוספת של חצילים. יוצקים מעל את הטחינה.

7. אופים 15 דקות.

גלילות חזה עוף במילוי בשר ופטריות

גלילות חזה עוף במילוי בשר ופטריות (צילום: אסנת לסטר)
גלילות חזה עוף במילוי בשר ופטריות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של לינה גולדנשטיין מנצרת עלית.

מרכיבים

8-6 מנות

8-6 פרוסות דקות של חזה עוף

12-8 פרוסות פסטרמה אווז

למילוי

400 גרם בשר בקר טחון

100 גרם (1 כוס) צנוברים, קלויים קלות במחבת יבשה

1/2 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

לרוטב

שמן לטיגון

2 בצלים קצוצים דק

3 שיני שום קצוצות

1 קופסת שימורי פטריות (230 גרם), מסוננת מנוזלים

1 כף אבקת מרק פטריות

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

250 מ"ל (1 כוס) שמנת צמחית או רוטב עגבניות

1 כוס מים

אופן ההכנה

הגלילות

1. מערבבים היטב את כל מרכיבי המילוי.

2. מניחים על כל חזה עוף 2-1 פרוסות של פסטרמה.

3. מניחים בתחתית כל חזה עוף 2-1 כפות מתהמילוי ומגלגלים לרולדה. אפשר להיעזר בניילון נצמד או בנייר אלומיניום כדי לגלגל.

4. מחממים במחבת שמן ומטגנים את חזות העוף הממולאים. מתחילים בטיגון כשה"תפר" פונה כלפי מטה, כדי לסגור היטב את הגלילה. ממשיכים בטיגון מכל הצדדים, עד להזהבה. מוציאים את הגלילות המטוגנות מהמחבת ומניחים בתבנית.

הרוטב והאפייה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מוסיפים קצת שמן למחבת שבו טיגנו את הגלילות ומחממים אותו. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא הופך לרך ושקוף.

3. מוסיפים את השום הקצוץ ומטגנים עוד כחצי דקה, תוך ערבוב. מעבירים את תכולת המחבת לבלנדר ומעבדים 30-20 שניות. יוצקים את תכולת הבלנדר לקערה ושומרים בצד.

4. מוסיפים עוד קצת שמן למחבת ומחממים אותו. מטגנים את הפטריות ומוסיפים אותן לתערובת שבקערה.

5. מוסיפים לקערה את שאר מרכיבי הרוטב ומערבבים היטב. יוצקים את הרוטב על הגלילות שבתבנית (הוא אמור כמעט לכסות אותם – אם יש צורך, מוסיפים עוד מים).

6. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ואופים 30 דקות. מסירים את נייר האלומיניום וממשיכים לאפות עוד כמה דקות, עד שהגלילות מעט משחימות.

גלילות חצילים עם בשר ברוטב עגבניות

גלילות חצילים עם בשר ברוטב עגבניות (צילום: אסנת לסטר)
גלילות חצילים עם בשר ברוטב עגבניות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל טביבי מגבעת המורה.

מרכיבים

8-6 מנות

3 חצילים חתוכים לפרוסות לאורכם

מלח גס

שמן לטיגון

למילוי

500 גרם בשר טחון (תערובת של בשר ועוף)

1 בצל קצוץ דק

1/3 כוס פטרוזיליה קצוצה דק

1/3 כוס שמיר קצוץ דק

1/3 כוס כוסברה קצוצה דק

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

1 כפית כמון

1 כפית כורכום

לרוטב

3 עגבניות מרוסקות

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

1 כפית כורכום

אופן ההכנה

1. ממליחים את פרוסות החצילים במלח הגס. מניחים אותן במסננת ל-30 דקות, להגרת נוזלים. מנערים את הפרוסות מהמלח ומייבשים עם מגבת נייר.

2. מחממים שמן במחבת ומטגנים את פרוסות החצילים משני הצדדים, עד להזהבה.

3. מערבבים את כל מרכיבי המילוי.

4. יוצרים מהמילוי קציצות מוארכות. מניחים בקצה כל פרוסת חציל קציצה, ומגלגלים לגלילה.

5. מסדרים את החצילים הממולאים זה לצד זה בתחתית סיר מתאים.

6. שמים את כל מרכיבי הרוטב במחבת או בסיר קטן. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית, תוך ערבוב, 8-6 דקות.

7. יוצקים את הרוטב על החצילים הממולאים שבסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש קטנה מאוד ומבשלים עד שהרוטב מסמיך.

גלילות שניצל במילוי פסטרמה וחרדל

גלילות שניצל במילוי פסטרמה וחרדל (צילום: אסנת לסטר)
גלילות שניצל במילוי פסטרמה וחרדל (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של פאני אלקאריב ממגדל העמק.

מרכיבים

6 מנות

6 שניצלים דקים מאוד

6 כפיות חרדל

12 פרוסות פסטרמה

6 מלפפונים חמוצים חתוכים לאורכם לרצועות

3-2 ביצים טרופות

1 כוס פירורי לחם

שמן לטיגון

אופן ההכנה

1. מניחים כל שניצל על יריעת ניילון נצמד. מורחים את השניצלים בחרדל ומניחים עליהם את פרוסות הפסטרמה (חשוב שכל השניצל יהיה מכוסה בפסטרמה). מסדרים על הפסטרמה את רצועות המלפפונים.

2. מגלגלים את השניצלים לגלילה בעזרת הניילון הנצמד.

3. טובלים כל שניצל בביצה ומצפים בפירורי לחם.

4. מניחים את הגלילות במקרר ל-4-3 שעות, להתייצבות.

5. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הגלילות מכל הצדדים, עד להזהבה.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע