המתכון הראשון בפוסט הזה מתבסס על אותה שיטה שבה השתמשו אימא ואבא שלי – שימוש בעוף מוכן, כזה שעזר להכין מרק עוף או סתם בושל עם אבקת מרק עוף (או אפילו רק עם מלח). צריך רק לתבל ולשלוח לתנור, למחבת או לסיר – ההכנה קצרה בהרבה והתוצאה טעימה אפילו יותר.
עוף בחרדל ודבש
מתכון של רחל ציפר מכפר חיטים.
מרכיבים5-4 נתחי עוף שבושלו במרק (למתכון למרק עוף לחצו כאן. אפשר גם להשתמש בעוף שבושל כשעה במים רותחים עם אבקת מרק)
5 כפות חרדל (רצוי חרדל דיז'ון)
1/2 2 כפות (כ-50 גרם) דבש
אפשרות: 3 שיני שום כתושות
אופן ההכנה1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. מייבשים את העוף באמצעות מגבות נייר.
3. מערבבים את הדבש והחרדל (וגם את השום, אם משתמשים בו).
4. מורחים את העוף בשכבה נדיבה מהתערובת. מניחים בתבנית.
5. אופים 40-35 דקות, עד שהעוף משחים.
עוף בלימון, ג'ינג'ר וסוכר חום
2 עופות מחולקים למנות
2 כוסות מיץ לימון סחוט
10 שיני שום כתושות
3 כפות ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
2 כוסות קמח
2 כפות פפריקה מתוקה
2 כפיות מלח
2 כפיות פלפל שחור טחון
שמן לטיגון
3 לימונים פרוסים דק
1/2 1 כוסות מרק עוף מוכן (אפשר גם להשתמש במרק שהוכן מאבקה)
1/2 עד 3/4 כוס סוכר חום
אופן ההכנה1. מערבבים בקערה גדולה את מיץ הלימון, השום והג'ינג'ר. מוסיפים לקערה את נתחי העוף ומערבבים.
2. מכניסים את הקערה למקרר לשעתיים. שמדי פעם הופכים את הנתחים במשרה.
3. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
4. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח והתבלינים.
5. מסננים את חלקי העוף מנוזלי המשרה (שומרים את הנוזלים בצד) ומעבירים לקערת תערובת הקמח.
6. הופכים את חלקי העוף בתערובת הקמח עד שהם מצופים היטב מכל הצדדים.
7. מחממים שמן במחבת. מטגנים את נתחי העוף במשך כמה דקות, עד שהם מזהיבים יפה מכל הצדדים. כדאי לעשות זאת בכמה סבבים, כדי לא להוריד יותר מדי את טמפרטורת השמן).
8. מניחים את נתחי העוף המטוגנים בתבנית. מפזרים עליהם וביניהם את פרוסות הלימון.
9. יוצקים על העוף את המשרה ואת מרק העוף המוכן, ומפזרים מלמעלה את הסוכר.
10. אופים 60-45 דקות, כשמדי פעם מרטיבים את העוף ברוטב שבתבנית.
קדרת עוף במילוי בורגול
מתכון של אניה קירשנבאום מרמת ישי.
מרכיבים1 עוף שלם
300 גרם דלעת חתוכה לקוביות
4 תפוחי אדמה קטנים
2 גזרים פרוסים גס
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור טחון
1 כף אבקת מרק עוף
לתיבול העוף3-2 כפות שמן
1 כפית פפריקה מתוקה
2 שיני שום כתושות
למילוי1 כוס (150 גרם) בורגול
2 בצלים (כ-500 גרם) קצוצים
1/3 כוס שמן
3 כפות אבקת מרק פטריות (או 3 תיבוליות מפוררות)
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים את כל מרכיבי תיבול העוף. מעסים את העוף בתערובת מבחוץ ומבפנים.
3. מכינים את המילוי: שוטפים את הבורגול ומשרים אותו במים רותחים 10 דקות. בינתיים מטגנים את הבצל בשמן עד שהוא מקבל גוון זהוב כהה. מערבבים את הבורגול עם הבצל המטוגן והתבלינים.
4. ממלאים את העוף בבורגול וסוגרים בעזרת קיסמים או תפירה.
5. מניחים את פרוסות הדלעת בתחתית תבנית קדרה עם מכסה.
6. מניחים את העוף על הדלעת ומסדרים מסביבו את תפוחי האדמה והגזרים.
7. מפזרים את התבלינים על העוף והירקות. יוצקים לתבנית מים עד לכרבע מגובהו של העוף.
8. מכסים את הקדרה בנייר אלומיניום ולאחר מכן במכסה. אופים שעה וחצי עד שעתיים.
גיווןאפשר להכין את המנה גם בסיר חשמלי לבישול אטי - הבישול יימשך 6-5 שעות.
עוף בתנור בציפוי פריך
מתכון של יוליה ביזיק מנצרת עילית.
מרכיבים1 עוף מחולק למנות
3/4 כוס חרדל דיז'ון
3/4 כוס מיונז
2 כוסות פירורי לחם
אופן ההכנה1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים את החרדל והמיונז.
3. מורחים כל נתח עוף בשכבה יפה של התערובת. מצפים בפירורי לחם ומניחים בתבנית.
4. אופים כשעה.
עוף ברוטב ריבת בצלי פנינה
מתכון של נחום זך מטבריה.
מרכיבים2 עופות קטנים
1 כוס חרדל דיז'ון עם גרגירים
750 גרם בצלי פנינה טריים (נמכרים ברוב רשתות השיווק) או בצלים קטנים מאוד
1/2 2 כוסות (500 גרם) סוכר חום בהיר (דמררה)
100 גרם מרגרינה
4-3 כפות יין אדום או לבן
1/2 עד 3/4 כפית אגוז מוסקט טחון
אופן ההכנה1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. מורחים את העופות בחרדל מבחוץ ומבפנים. מניחים בתבנית ואופים ללא כיסוי כשעה.
3. מקלפים את הבצלים ושולקים אותם במים רותחים במשך כחצי דקה. שופכים את המים, מרתיחים מים חדשים ושולקים בהם שוב את הבצלים במשך כחצי דקה. חוזרים על הפעולה פעם נוספת (המטרה היא להוציא מהבצלים את החריפות).
4. מחממים את המרגרינה בסיר שטוח. מוסיפים את הבצלים ומטגנים עד שהם מזהיבים קצת.
5. מפזרים את הסוכר על הבצלים. ממשיכים לבשל על אש בינונית-נמוכה בלי לערבב. מדי פעם אפשר לנער את הסיר לצדדים.
6. כשהסוכר מבעבע מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה לנמוכה מאוד ומבשלים כ-20 דקות, עד שהנוזלים מתחילים להתאדות. מדי כמה דקות מסירים את המכסה, מרימים את הסיר ומנערים אותו קלות.
7. מוסיפים את היין ואת אגוז המוסקט. מכסים ומבשלים עוד 30-20 דקות.
8. ההגשה: מחלקים את העוף לצלחות ויוצקים על כל נתח מהריבה החמה.
צלי עוף בסגנון רומני
1 עוף חתוך למנות
4 כפות שמן
1 בצל חתוך לפרוסות דקות
לתערובת התיבול2 כפות שמן
4 שיני שום כתושות
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור טחון
אופן ההכנה1. יוצקים לסיר שטוח את השמן ומרפדים את התחתית שלו בפרוסות הבצל.
2. מערבבים את כל מרכיבי תערובת התיבול ומורחים בה את העוף.
3. מניחים את העוף על בצל שבסיר, כשהצד עם העור פונה כלפי מטה. מכסים ומבשלים על אש קטנה מאוד במשך 40-30 דקות, עד שנתחי העוף מזהיבים יפה בצדם התחתון. כדי שנתחי העוף לא יידבקו לתחתית הסיר יש לנער אותו מעט מדי כמה דקות.
4. הופכים בזהירות את נתחי העוף, מכסים וממשיכים לבשל באותו אופן עוד 40-30 דקות, עד שגם צדם השני משחים.
אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע