אימא שלי עבדה ולמדה בתל אביב וחזרה הביתה, לנתניה, מאוחר – ולכן היא דאגה שתמיד יהיו במקרר מנות עוף ותפוחי אדמה מבושלים. כך אבא יכול היה להכין בקלות מטעמים שונים מהעוף ומתפוחי האדמה. רוב הפעמים הוא תיבל את העוף במלח, פלפל ופפריקה אדומה וטיגן אותו מכל צדדיו במחבת עם קצת שמן - ולפעמים ההוא אפה אותו בטוסטר אובן. כך או כך זה היה טעים וללא הרבה מאמץ.

המתכון הראשון בפוסט הזה מתבסס על אותה שיטה שבה השתמשו אימא ואבא שלי – שימוש בעוף מוכן, כזה שעזר להכין מרק עוף או סתם בושל עם אבקת מרק עוף (או אפילו רק עם מלח). צריך רק לתבל ולשלוח לתנור, למחבת או לסיר – ההכנה קצרה בהרבה והתוצאה טעימה אפילו יותר.

עוף בחרדל ודבש

מתכון של רחל ציפר מכפר חיטים.

מרכיבים

5-4 נתחי עוף שבושלו במרק (למתכון למרק עוף לחצו כאן. אפשר גם להשתמש בעוף שבושל כשעה במים רותחים עם אבקת מרק)

5 כפות חרדל (רצוי חרדל דיז'ון)

1/2 2 כפות (כ-50 גרם) דבש

אפשרות: 3 שיני שום כתושות

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מייבשים את העוף באמצעות מגבות נייר.

3. מערבבים את הדבש והחרדל (וגם את השום, אם משתמשים בו).

4. מורחים את העוף בשכבה נדיבה מהתערובת. מניחים בתבנית.

5. אופים 40-35 דקות, עד שהעוף משחים.

עוף בלימון, ג'ינג'ר וסוכר חום

עוף בלימון, ג'ינג'ר וסוכר חום (צילום: אסנת לסטר)
עוף בלימון, ג'ינג'ר וסוכר חום (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

2 עופות מחולקים למנות

2 כוסות מיץ לימון סחוט

10 שיני שום כתושות

3 כפות ג'ינג'ר טרי קצוץ דק

2 כוסות קמח

2 כפות פפריקה מתוקה

2 כפיות מלח

2 כפיות פלפל שחור טחון

שמן לטיגון

3 לימונים פרוסים דק

1/2 1 כוסות מרק עוף מוכן (אפשר גם להשתמש במרק שהוכן מאבקה)

1/2 עד 3/4 כוס סוכר חום

אופן ההכנה

1. מערבבים בקערה גדולה את מיץ הלימון, השום והג'ינג'ר. מוסיפים לקערה את נתחי העוף ומערבבים.

2. מכניסים את הקערה למקרר לשעתיים. שמדי פעם הופכים את הנתחים במשרה.

3. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

4. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח והתבלינים.

5. מסננים את חלקי העוף מנוזלי המשרה (שומרים את הנוזלים בצד) ומעבירים לקערת תערובת הקמח.

6. הופכים את חלקי העוף בתערובת הקמח עד שהם מצופים היטב מכל הצדדים.

7. מחממים שמן במחבת. מטגנים את נתחי העוף במשך כמה דקות, עד שהם מזהיבים יפה מכל הצדדים. כדאי לעשות זאת בכמה סבבים, כדי לא להוריד יותר מדי את טמפרטורת השמן).

8. מניחים את נתחי העוף המטוגנים בתבנית. מפזרים עליהם וביניהם את פרוסות הלימון.

9. יוצקים על העוף את המשרה ואת מרק העוף המוכן, ומפזרים מלמעלה את הסוכר.

10. אופים 60-45 דקות, כשמדי פעם מרטיבים את העוף ברוטב שבתבנית.

קדרת עוף במילוי בורגול

קדרת עוף במילוי בורגול (צילום: אסנת לסטר)
קדרת עוף במילוי בורגול (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אניה קירשנבאום מרמת ישי.

מרכיבים

1 עוף שלם

300 גרם דלעת חתוכה לקוביות

4 תפוחי אדמה קטנים

2 גזרים פרוסים גס

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

1 כף אבקת מרק עוף

לתיבול העוף

3-2 כפות שמן

1 כפית פפריקה מתוקה

2 שיני שום כתושות

למילוי

1 כוס (150 גרם) בורגול

2 בצלים (כ-500 גרם) קצוצים

1/3 כוס שמן

3 כפות אבקת מרק פטריות (או 3 תיבוליות מפוררות)

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים את כל מרכיבי תיבול העוף. מעסים את העוף בתערובת מבחוץ ומבפנים.

3. מכינים את המילוי: שוטפים את הבורגול ומשרים אותו במים רותחים 10 דקות. בינתיים מטגנים את הבצל בשמן עד שהוא מקבל גוון זהוב כהה. מערבבים את הבורגול עם הבצל המטוגן והתבלינים.

4. ממלאים את העוף בבורגול וסוגרים בעזרת קיסמים או תפירה.

5. מניחים את פרוסות הדלעת בתחתית תבנית קדרה עם מכסה.

6. מניחים את העוף על הדלעת ומסדרים מסביבו את תפוחי האדמה והגזרים.

7. מפזרים את התבלינים על העוף והירקות. יוצקים לתבנית מים עד לכרבע מגובהו של העוף.

8. מכסים את הקדרה בנייר אלומיניום ולאחר מכן במכסה. אופים שעה וחצי עד שעתיים.

גיוון

אפשר להכין את המנה גם בסיר חשמלי לבישול אטי - הבישול יימשך 6-5 שעות.

עוף בתנור בציפוי פריך

עוף בתנור בציפוי פריך (צילום: אסנת לסטר)
עוף בתנור בציפוי פריך (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של יוליה ביזיק מנצרת עילית.

מרכיבים

1 עוף מחולק למנות

3/4 כוס חרדל דיז'ון

3/4 כוס מיונז

2 כוסות פירורי לחם

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים את החרדל והמיונז.

3. מורחים כל נתח עוף בשכבה יפה של התערובת. מצפים בפירורי לחם ומניחים בתבנית.

4. אופים כשעה.

עוף ברוטב ריבת בצלי פנינה

עוף ברוטב ריבת בצלי פנינה (צילום: אסנת לסטר)
עוף ברוטב ריבת בצלי פנינה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של נחום זך מטבריה.

מרכיבים

2 עופות קטנים

1 כוס חרדל דיז'ון עם גרגירים

750 גרם בצלי פנינה טריים (נמכרים ברוב רשתות השיווק) או בצלים קטנים מאוד

1/2 2 כוסות (500 גרם) סוכר חום בהיר (דמררה)

100 גרם מרגרינה

4-3 כפות יין אדום או לבן

1/2 עד 3/4 כפית אגוז מוסקט טחון

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מורחים את העופות בחרדל מבחוץ ומבפנים. מניחים בתבנית ואופים ללא כיסוי כשעה.

3. מקלפים את הבצלים ושולקים אותם במים רותחים במשך כחצי דקה. שופכים את המים, מרתיחים מים חדשים ושולקים בהם שוב את הבצלים במשך כחצי דקה. חוזרים על הפעולה פעם נוספת (המטרה היא להוציא מהבצלים את החריפות).

4. מחממים את המרגרינה בסיר שטוח. מוסיפים את הבצלים ומטגנים עד שהם מזהיבים קצת.

5. מפזרים את הסוכר על הבצלים. ממשיכים לבשל על אש בינונית-נמוכה בלי לערבב. מדי פעם אפשר לנער את הסיר לצדדים.

6. כשהסוכר מבעבע מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה לנמוכה מאוד ומבשלים כ-20 דקות, עד שהנוזלים מתחילים להתאדות. מדי כמה דקות מסירים את המכסה, מרימים את הסיר ומנערים אותו קלות.

7. מוסיפים את היין ואת אגוז המוסקט. מכסים ומבשלים עוד 30-20 דקות.

8. ההגשה: מחלקים את העוף לצלחות ויוצקים על כל נתח מהריבה החמה.

צלי עוף בסגנון רומני

צלי עוף בסגנון רומני (צילום: אסנת לסטר)
צלי עוף בסגנון רומני (צילום: אסנת לסטר)

מתכון שלמדתי מסבתא חנה לסטר מחדרה. אם מתאזרים בסבלנות ומכינים באהבה, מקבלים צלי עוף מגן עדן.

מרכיבים

1 עוף חתוך למנות

4 כפות שמן

1 בצל חתוך לפרוסות דקות

לתערובת התיבול

2 כפות שמן

4 שיני שום כתושות

1/2 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה

1. יוצקים לסיר שטוח את השמן ומרפדים את התחתית שלו בפרוסות הבצל.

2. מערבבים את כל מרכיבי תערובת התיבול ומורחים בה את העוף.

3. מניחים את העוף על בצל שבסיר, כשהצד עם העור פונה כלפי מטה. מכסים ומבשלים על אש קטנה מאוד במשך 40-30 דקות, עד שנתחי העוף מזהיבים יפה בצדם התחתון. כדי שנתחי העוף לא יידבקו לתחתית הסיר יש לנער אותו מעט מדי כמה דקות.

4. הופכים בזהירות את נתחי העוף, מכסים וממשיכים לבשל באותו אופן עוד 40-30 דקות, עד שגם צדם השני משחים.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע