על הקיר במטבח הקטן של אימא שלי, רות ראונר, היתה תלויה קופסה חומה מלאה בפתקים ובכרטיסיות - כולם מלאים במתכונים הכתובים בכתב ידה של אימי.

אימא לא אהבה לבשל, אבל עוגות היא הכינה. בכל שבוע, כשההורים היו נפגשים עם השכנים ועם עוד שני זוגות חברים למשחק רמי, אימא היתה מביאה אתה עוגה - בדרך כלל היתה זו עוגת גבינה או עוגת פירות שהיא אהבה להתגאות בה. ובאמת, הכרטיסיות והפתקים היו מלאים ברובם במתכוני עוגות פירות - ובעיקר פירות קיץ, שהיו האהבה הגדולה של אימי.

לאימא שלי לא היו כל ספרי בישול (אם לא מחשיבים את אלה שכתבה סבתא שלי – היא חיה בשווייץ, ולכן באותם זמנים הספרים לא התאימו לבישול או לאפייה בישראל). לכן היא בישלה ואפתה רק לפי מתכונים מיוחדים ונבחרים שעברו מפה לאוזן משכנה לחברה. לכן, בראש כל מתכון נכתב תמיד שמה של החברה שממנה הוא הגיע.

כשיישבתי לא מזמן ומיינתי את המתכונים שאימא אהבה להכין החלטתי להכין את כולם. וכך, בסיר פלא קטן שסבתא קנתה לי כשהייתי בת 6 הכנתי עוגת משמשים בדיוק כמו זו שהכנתי יחד עם אימא בזמנו; ובתבנית אמייל לבנה שנראית בדיוק כמו תבנית ממטבחה של אימא אפיתי עוגת תפוחים.

וכשעמדתי במטבח טורחת על העוגות, הרגשתי משב רוח קליל על פני והייתי בטוחה שאימא כאן אתי, מחייכת ומחכה לתגובה שלי על טעמה של העוגה.

אלה עוגות הפירות שאימא הכי אהבה, ובצדק.

עוד מתכוני עוגות בערוץ האוכל של Xnet:

עוגת שוקולד: 4 גרסאות שילדים אוהבים במיוחד

עוגת תפוזים: 3 מתכונים פשוטים ונהדרים

עוגה בחושה מושלמת: מדריך עם כל הטיפים והטריקים - ומתכון מנצח

עוגת המשמשים של שולמית

עוגת משמשים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת משמשים (צילום: אסנת לסטר)

המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)
המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר

3/4 כוס (150 גרם) שמן

3 ביצים

2 כוסות (280 גרם) קמח

1/2 שקית (5 גרם / 2 כפיות) אבקת אפייה

משמשים מגולענים וחצויים בכמות שמתאימה לכיסוי העוגה

מרגרינה או חמאה לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מערבבים את הסוכר עם השמן במיקסר או עם מטרפה.

3. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו תוך ערבול.

4. מוסיפים בהדרגה גם את הקמח ואבקת האפייה, תוך ערבול אטי. ממשיכים לערבל רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (מרגע שמוסיפים את הקמח רצוי לערבב כמה שפחות – כך העוגה תהיה יותר רכה ואוורירית).

5. יוצקים את התערובת לתבנית. מסדרים על פניה בצפיפות את המשמשים החצויים.

6. אופים כ-30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.

עוגת התפוחים של אסתר מדגניה

עוגת תפוחי עץ (צילום: אסנת לסטר)
עוגת תפוחי עץ (צילום: אסנת לסטר)

המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)
המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)

מרכיבים

תבנית בגודל כ-20X30 ס"מ

4 תפוחים חתוכים לקוביות

1/2 כוס יין אדום מתוק

1 כוס (200 גרם) שמן

1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר

3 ביצים

2 כוסות (280 גרם) קמח

1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה

100 גרם (1 כוס) אגוזים קצוצים

100 גרם (2/3 כוס) צימוקים

שמן לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. משרים את התפוחים ביין במשך כ-30 דקות.

3. מערבבים את השמן, הסוכר והביצים במיקסר או עם מטרפה.

4. מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה. מוסיפים בהדרגה לתערובת שבקערה, תוך ערבול אטי. ממשיכים לערבל רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (מרגע שמוסיפים את הקמח רצוי לערבב כמה שפחות – כך העוגה תהיה יותר רכה ואוורירית).

5. מסננים את התפוחים מהיין ומוסיפים להם את האגוזים והצימוקים. מוסיפים לתערובת ומערבבים קלות.

6. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים כ-35, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.

עוגת שזיפים עם פירורים

עוגת שזיפים עם פירורים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שזיפים עם פירורים (צילום: אסנת לסטר)

המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)
המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

150 גרם חמאה או מרגרינה, רכה

3/4 כוס (150 גרם) סוכר

1 ביצה

3 כוסות (420 גרם) קמח תופח

1/3 כוס מים, חלב או שמנת מתוקה (אפשר גם שמנת פרווה)

200 גרם (קצת יותר מ-1/2 כוס) ריבה

500 גרם שזיפים אדומים חצויים

חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מערבבים את החמאה (או המרגרינה), הסוכר והביצה במיקסר או עם מטרפה.

3. מוסיפים בהדרגה את הקמח לתערובת שבקערה, תוך ערבול אטי. ממשיכים לערבל רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (מרגע שמוסיפים את הקמח רצוי לערבב כמה שפחות – כך העוגה תהיה יותר רכה ואוורירית).

4. מוסיפים לתערובת את המים (או החלב / שמנת) ולשים רק עד שמתקבל בצק אחיד.

5. מרפדים את תחתית התבנית ואת דפנותיה ב-2/3 מהבצק.

6. מורחים את הריבה על הבצק. מסדרים את השזיפים על הריבה כשצדם החתוך פונה הקליפה כלפי מטה.

7. מגרדים את יתרת הבצק על השזיפים באמצעות פומפייה גסה.

8. אופים כ-30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.

עוגת המשמשים ההפוכה של אורה

עוגת משמשים הפוכה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת משמשים הפוכה (צילום: אסנת לסטר)

המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)
המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

משמשים מגולענים וחצויים בכמות שתספיק לכיסוי תחתית התבנית

5 ביצים

1 כוס (200 גרם) סוכר

1 כפית תמצית וניל

1 כוס (140 גרם) קמח

1/2 שקית (5 גרם / 2 כפיות) אבקת אפייה

מרגרינה לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מסדרים את המשמשים בתחתית התבנית, כשצדם החתוך פונה כלפי מעלה.

3. מערבבים את הביצים, הסוכר ותמצית הווניל במיקסר או עם מטרפה.

4. מערבבים את הקמח ואבקת האפייה, ומוסיפים בהדרגה לתערובת שבקערה, תוך ערבול אטי. ממשיכים לערבל רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (מרגע שמוסיפים את הקמח רצוי לערבב כמה שפחות – כך העוגה תהיה יותר רכה ואוורירית).

5. יוצקים את התערובת על המשמשים שבתבנית.

6. אופים 40-30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.

7. מצננים את העוגה לטמפרטורת החדר. מחלצים אותה מהתבנית והופכים על גבי מגש או צלחת הגשה.

עוגת השזיפים של שולמית

עוגת שזיפים עם מרנג (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שזיפים עם מרנג (צילום: אסנת לסטר)

המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)
המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

1/2 כוס שמן

3/4 כוס (150 גרם) סוכר

1 ביצה

3 כוסות (420 גרם) קמח תופח

1/2 מכל (100 גרם) אשל, חלב, או שמנת מתוקה פרווה

1/2 עד 3/4 כוס (כ-200 גרם) ריבה מכל סוג

1/2 ק"ג שזיפים חתוכים ומגולענים

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

2 חלבונים

4 כפות גדושות (80-70 גרם) סוכר

שמן או מרגרינה לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מערבבים את השמן והסוכר במיקסר או עם מטרפה.

3. מוסיפים את הביצה ומערבלים עוד כמה שניות.

4. ממשיכים לערבל לאט ומוסיפים, בהדרגה ולסירוגין, את הקמח והאשל. ממשיכים לערבל רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (מרגע שמוסיפים את הקמח רצוי לערבב כמה שפחות – כך העוגה תהיה יותר רכה ואוורירית).

5. מהדקים את הבצק לתחתית התבנית בעזרת הידיים.

6. מורחים את הריבה על הבצק.

7. מערבבים את השזיפים עם 1/2 כוס סוכר ומפזרים על פני הריבה באופן אחיד.

8. אופים 20 דקות.

9. מקציפים את החלבונים לקצף יציב עם 4 כפות סוכר גדושות.

10. מורחים על העוגה את קצף החלבונים.

11. מחזירים את העוגה לתנור ואופים 15-10 דקות נוספות, עד שהמרנג מזהיב מעט.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע