כשהטמפרטורות מטפסות, אין כמו מרק קר לצינון הגוף. וכשמדובר במרק של תפוחי אדמה, זו כבר ממש ארוחה קיצית שלמה, שמשביעה בלי להכביד על הבטן.

מקורו של המרק הזה - שמתהדר בשם הרשמי וישיסואז (Vichyssoise) – נתון לוויכוח מר בקהילה הקולינרית. יש הטוענים כי המציא אותו השף הצרפתי לואי דיאט בעת שעבד בשנות ה-50 במלון ריץ קרלטון בניו יורק, ואחרים משוכנעים כי שף צרפתי אחר המציא אותו עוד ב-1869. אבל האמת – מה זה משנה? העיקר שהמרק הזה כל כך טעים.

בסוף המתכון תמצאו שני רעיונות לגיוונים שיוסיפו למרק עוד טעם – וגם צבע. בגיוון הראשון מוסיפים למרק עשבי תיבול, ובשני – סלק.

מרכיבים (4-3 מנות)

  • 10-8 גבעולי פטרוזיליה (עם או בלי העלים)
  • 1 עלה דפנה
  • 1 גבעול טימין
  • כ-2 כפות חמאה
  • 1 בצל גדול חתוך לקוביות בגודל כ-1 ס"מ
  • 2 כרשים שמנות, חתוכות לפרוסות בעובי כ-1 ס"מ
  • 4 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות בגודל כ-2 ס"מ
  • אפשרות: 1/2 כפית מיורן יבש
  • כ-4 כוסות ציר ירקות או מים
  • 1/2 עד 1 כוס שמנת מתוקה או חלב
  • מלח
  • פלפל לבן (אם אין – אפשר גם שחור)

אופן ההכנה

  1. קושרים יחד את גבעולי הפטרוזיליה, עלה הדפנה וגבעול הטימין.
  2. ממיסים את החמאה בסיר. מוסיפים את הבצל והכרשה ומתבלים במעט מלח ובפלפל. מאדים במשך כ-8 דקות על אש בינונית-נמוכה, עד שהבצל והכרשה מתרככים (מקפידים שהם לא ישחימו).
  3. מוסיפים לסיר את תפוחי האדמה, המיורן וצרור עשבי התיבול. יוצקים לסיר את ציר הירקות עד לכיסוי כל המרכיבים.
  4. מביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים ברתיחה עדינה כ-20 דקות, עד שקוביות תפוחי האדמה מתרככות אך עדיין נשארות שלמות (חשוב שהן לא יתרככו יותר מדי ויהפכו לעיסה). מדי פעם מערבבים, כדי שתפוחי האדמה לא ישקעו לתחתית הסיר ויישרפו.
  5. מסירים את הסיר מהאש. מוציאים את צרור עשבי התיבול ומשליכים אותו. מרסקים את תכולת הסיר באמצעות בלנדר מוט (אם אין לכם, אפשר להשתמש בבלנדר רגיל או במעבד מזון – חשוב למלא את המכל רק עד למחצית ולהשאיר את המכסה מעט פתוח, כי כשמעבדים נוזל חם נוצר לחץ שעלול לגרום למכסה סגור לגמרי לקפוץ החוצה).
  6. מחזירים את המרק המסונן לסיר (אם רוצים מרקם חלק במיוחד, אפשר לסנן אותו).
  7. מוסיפים את השמנת, מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל עוד כדקה. טועמים ומתקנים תיבול עם מלח, סוכר או מיץ לימון.
  8. מצננים ומגישים קר (אם כי המרק טעים להפליא גם כשהוא חם).

טיפים

  • משך אידוי הבצל והכרשה ישפיע מאוד על טעמו הסופי של המרק. אידוי קצר יחסית יניב מרק שבו טעם הירקות מודגש יותר, ואילו אידוי ארוך יאפשר לטעמים להתפתח.
  • חשוב לתבל את הבצל והכרשה במלח ובפלפל בתחילת האידוי – כך הטעמים יתפתחו הרבה יותר טוב מאשר אם התיבול יתבצע בסוף האידוי.

גיוון 1: וישיסואז ירוק

כשמוסיפים למרק מחית עשבי תיבול הוא מקבל צבע ירוק נהדר, וגם טעם עשיר. אפשר לשחק עם סוגי עשבי התיבול שאתם מכינים את המחית, וגם עם היחסים ביניהם. עם זאת, כדי לשמור על הצבע הירוק היפהפה, לא כדאי לוותר על עלי התרד.

המחית מצוינת גם לתיבול אורז או פירה תפוחי אדמה.

מרכיבים
  • 2 בצלי שאלוט פרוסים או 1/4 בצל רגיל פרוס
  • 4 שיני שום פרוסות
  • 1 כפית מלח
  • 2 כוסות דחוסות עלי תרד
  • 2 צרורות עירית
  • עלים מצרור אחד של פטרוזיליה
  • עלים מצרור אחד של כוסברה
  • 1 צרור בצל ירוק קצוץ גס (ללא החלק הלבן)
  • 10 עלי בזיליקום
  • עלים מ-1/2 צרור של טרגון
  • כמה עלי נענע

אופן ההכנה
  1. מרתיחים מים בסיר גדול. מוסיפים לסיר את הבצל, השום והמלח ומבשלים במשך דקה.
  2. מוסיפים את שאר המרכיבים ומבשלים במשך דקה-דקה וחצי, עד שכל העלים רכים. חשוב לערבב בזמן הבישול – כך צבעם הירוק של העלים יישמר טוב יותר.
  3. מסננים את תכולת הסיר ושוטפים במים קרים עד שהעלים מצטננים לחלוטין.
  4. סוחטים היטב את העלים, כדי להיפטר מכמה שיותר מים.
  5. מעבירים את העלים, הבצל והשום למעבד מזון או לבלנדר, וטוחנים למחית אחידה.
  6. מוסיפים מהמחית למרק הקר, עד שמגיעים לטעם ולצבע הרצויים.

גיוון 2: וישיסואז סלק

עוד גיוון יפהפה – וגם פשוט מאוד. כל מה שצריך לעשות זה לחתוך סלק מבושל, לרסק אותו באמצעות מעבד מזון או בלנדר, ולהוסיף למרק הקר עד שמגיעים לטעם ולצבע הרצויים. עם הסלק כדאי להוסיף למרק גם מעט חומץ בן יין אדום. מומלץ להגיש עם בצל ירוק קצוץ.

הכי פשוט זה לקנות סלק מבושל, שנמכר באריזת ואקום. אבל גם לבשל סלק בבית זה ממש לא בעיה: שמים אותו בסיר (בלי לקלף – אם הוא יהיה מקולף, כל הצבע והטעם שלו יזלגו למים), מכסים במים קרים עם מעט חומץ או מיץ לימון (חשוב לשמירה על הצבע) ומרתיחים במשך כשעה, עד שהסלק רך ואפשר לנעוץ בו בקלות סכין.

אפשרות נוספת היא לאפות את הסלק: עוטפים אותו בנייר אלומיניום ואופים כשעה-שעה וחצי בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.