הקשר בין אוכל לאמנות הוא עתיק יומין. כבר לפני מאות שנים שאבו אמנים השראה מאוכל, ונהגו לצייר ציורי "טבע דומם", שבהם מככבים מאכלים שונים וחומרי גלם בתנוחות מגרות.

כעת בא הצלם דן לב והופך את הקערה על פיה: במקום שהאוכל יספק השראה לאמנים, הוא שאל את עצמו, למה שהאמנים לא יספקו השראה לשפים? כדי לממש את הרעיון הציג לב בפני מיטב השפים הישראליים צילומים אמנותיים שצילם או אסף, ובהשראת אותם צילומים פיתחו השפים מתכונים מיוחדים. אבל זה לא נגמר כאן: כדי לסגור את המעגל צילם לב תמונות מרהיבות של המתכונים, שכל אחת מהן היא יצירת אמנות חדשה בפני עצמה.

כך נולדה תערוכת COLORFOOD WHITE, המוצגת בימים אלה בקניון רמת אביב. בתערוכה מוצגים כל צילומי ההשראה שאסף לב, כשלצד כל אחד מהם מוצג גם צילום המתכון שנולד בזכותם. בין המשתתפים בתערוכה נמצאים השפים מיקי שמו, אביב משה, אבי שטייניץ, שי לי ליפא, ערן שוורצברד, ניצן רז, תמר כהן צדק, רות אוליבר, וארז קומרובסקי, וכן סטייליסטים בולטים, כמו דלית רוסו, דיאנה לינדר ושלומי אילני.

התערוכה, שהופקה בחסות מחלבות "גד", תוצג עד ה-21 במאי. בסיומה יימכרו הצילומים, וההכנסות ייתרמו לעמותת "עלם".

לפניכם שני זוגות של תמונות מהתערוכה – וגם המתכונים שיצאו מהם.

טפיוקה בחלב קוקוס

מתכון של שי-לי ליפא.

מרכיבים (8 מנות)
  • 1/2 כוס טפיוקה (להשיג בחנויות למוצרים מהמזרח הרחוק ובחנויות טבע)
  • 4 כוסות (960 מ"ל) מים
  • 1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר
  • 1 פחית (400 מ"ל) קרם קוקוס
  • להגשה: פירות העונה, חתוכים

אופן ההכנה
  1. שמים את הטפיוקה, המים והסוכר בסיר בינוני. מביאים לרתיחה תוך כדי בחישה.
  2. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות ללא כיסוי, תוך כדי בחישה מדי פעם, עד שהתערובת שקופה וסמיכה (אם נוצרים גושים, מפוררים בעזרת הכף).
  3. מוסיפים את קרם הקוקוס ומערבבים היטב.
  4. מעבירים למקרר ל-3 שעות לפחות.
  5. מעבירים את הטפיוקה לכלי הגשה ומפזרים מעל פירות חתוכים. מגישים עם קרח, אם רוצים.

"חלב ציפורים" – קרם וניל עם מרנגים

קינוח קלאסי הנפוץ במדינות רבות באירופה. בחלק מהמדינות הוא מכונה "חלב ציפורים" ובחל "איים צפים", אך העיקרון זהה תמיד: קרם וניל עשיר שעליו צפים "איים" של מרנג אוורירי.

מתכון של דן לב.

מרכיבים (8 מנות)

  • 1 ליטר חלב
  • 4 ביצים מופרדות
  • 6 כפות סוכר
  • 1/2 מקל וניל חצוי לאורכו או 2 חבילות סוכר וניל

אופן ההכנה

  1. מקציפים את החלבונים לקצף קשה.
  2. שמים בסיר רחב את החלב, 2 כפות מהסוכר ומחצית מקל וניל (או חבילה אחת של סוכר וניל). מביאים לרתיחה.
  3. בוצעים מהקצף 16 כדורים באמצעות כף רטובה, ומניחים אותם על החלב בעודו רותח (אם הסיר אינו מספיק גדול, אפשר לעשות זאת בשני סבבים). מניחים להם לצוף על פני החלב דקה-שתיים, עד שצדם התחתון מתקשה מעט. הופכים ומבשלים גם את הצד השני עד שהוא מתקשה מעט. שולים אותם ומניחים על מגש מרופד בנייר אפייה. מכסים (בקערה הפוכה, למשל), ומניחים במקרר לכ-3 שעות.
  4. מסירים את החלב מעל האש.
  5. מערבבים בקערה את החלמונים עם יתרת הסוכר. מוסיפים לחלב באטיות רבה ותוך כדי בחישה מתמדת, כדי שהחלמונים לא יתבשלו וייקרשו.
  6. מחזירים את הסיר אל האש ומשלים כמה דקות על אש בינונית-נמוכה, תוך בחישה מתמדת (שוב, כדי שהחלמונים לא ייקרשו), עד שהתערובת מסמיכה מעט. מקפידים שהתערובת לא תגיע לרתיחה.
  7. מעבירים מיד את התערובת לקערה, וממשיכים לבחוש דקה-שתיים. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לכ-3 שעות.
  8. ההגשה: יוצקים מהקרם הקר ל-8 קעריות. מניחים בזהירות בכל קערית 2 מרנגים.