כדורי מצות וגבינה

מתכון של דנה שטיינוול.

מרכיבים (25-20 יחידות)
  • 6 מצות, שבורות לפיסות קטנות
  • 150 גרם גבינת קשקבל, מגוררת
  • 150 גרם גבינה בולגרית, מגוררת
  • 3 כפות שמנת חמוצה
  • 6 ביצים
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • שמן לטיגון חצי עמוק

אופן ההכנה
  1. שמים בקערה את המצות השבורות. מכסים במים רותחים ומשהים כ-3 דקות. מסננים, סוחטים היטב ומחזירים לקערה.
  2. מוסיפים את הגבינות, השמנת, הביצים, המלח והפלפל ומערבבים לתערובת אחידה.
  3. יוצקים את השמן למחבת ומחממים. יוצרים מהתערובת כדורים - בידיים או בעזרת 2 כפות. מעבירים לשמן ומטגנים משני הצדדים עד הזהבה.
  4. מעבירים את הכדורים לצלחת מרופדת במגבות נייר, לספיגת עודפי השמן.
  5. מגישים חם.

עוד מתכונים לחל המועד פסח:

קציצות מצה ובצל ירוק

מתכון של דנה שטיינוול.

מרכיבים (כ-20 יחידות)
  • 3 מצות, מפוררות לפירורים קטנים
  • 150 גרם גבינת פרמזן, מגוררת
  • 100 גרם גבינת פטה, מגוררת
  • 5 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק
  • 2 תפוחי אדמה, מגוררים דק ‭
  • 1/2‬ כוס שמיר קצוץ
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס ‭
  • 1/2 מכל (125 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 4 ביצים
  • שמן לטיגון חצי עמוק

אופן ההכנה
  1. שמים בקערה את כל המרכיבים ומערבבים היטב לתערובת אחידה. יוצרים מהתערובת קציצות פחוסות.
  2. יוצקים את השמן למחבת ומחממים.
  3. מעבירים למחבת בעזרת כף את הקציצות. מטגנים משני הצדדים עד הזהבה.
  4. מעבירים לצלחת מרופדת במגבות נייר, לספיגת עודפי השמן.
  5. מגישים חם.

מצייה בלקנית עם גבינת עזים

מתכון של קלי מגר.

מרכיבים (6-4 סועדים)
  • 5 מצות ‭
  • 1/2‬ כוס חלב או מים
  • 6 ביצים, טרופות ‭
  • 2-1‬ כפיות סילאן ‭
  • 1/8‬ כפית פלפל שחור
  • 150 גרם גבינת פטה עזים, חתוכה לקוביות
  • אפשרות: מעט מלח (בזהירות – זכרו שהפטה מלוחה)
  • לטיגון: ‭4-3‬ כפות שמן

אופן ההכנה
  1. שוברים את המצות בקערה לחתיכות קטנות ולא אחידות. מוסיפים את החלב ומערבבים.
  2. מוסיפים את הביצים, הסילאן והפלפל השחור ומערבבים היטב. מוסיפים את הגבינה ומערבבים לפיזור אחיד. אם רוצים, מוסיפים מעט מלח.
  3. משהים כ-10 דקות, לריכוך המצות.
  4. מחממים את השמן במחבת. יוצקים את התערובת ומטגנים כ-3 דקות מכל צד, על להבה בינונית, עד שהמצייה מזהיבה (אם קשה להפוך, מוציאים את המצייה לצלחת, מניחים עליה את המחבת והופכים).
  5. מגישים מיד.

לזניה ממצות עם מנגולד וגבינות

מתכון של דנית קימל.

הלזניה הכשרה לפסח הזאת כל כך טעימה, שאי אפשר להאמין שהיא אינה לזניה "אמיתית".

מרכיבים

תבנית בגודל 25X35 ס"מ (כ-12 מנות)

לרוטב

  • 3 מכלים (750‬ גרם) גבינת ריקוטה
  • 250 גרם גבינת קשקבל מגוררת
  • ‭1/2‬ מכל (125‬ מ"ל) שמנת מתוקה ‭
  • 1/2‬ חבילה (50‬ גרם) חמאה, מומסת
  • 6 שיני שום קצוצות
  • 2 ביצים טרופות
  • מלח
  • פלפל שחור

למלית

  • 1 חבילה (כ-1 ק"ג) עלי מנגולד (או תרד),‬ שטופים היטב
  • 3 כפות (45‬ מ"ל) שמנת מתוקה
  • מלח
  • פלפל שחור
  • מעט אגוז מוסקט טחון

למצות

  • 6 מצות
  • כ־‭1/2‬ כוס חלב

לפיזור

  • 4־5 כפות גבינת פרמזן מגוררת

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית בחמאה.
  2. שמים בקערה את כל מרכיבי הרוטב, ומערבבים.
  3. מכינים את המלית: יוצקים מים לסיר גדול ומביאים לרתיחה. מוסיפים את עלי המנגולד ומבשלים 5-4 דקות. מסננים, חותכים גס ומעבירים לקערה. מוסיפים את 3 כפות השמנת המתוקה, המלח, הפלפל ואגוז המוסקט, ומערבבים.
  4. יוצקים את החלב לכלי שטוח שיכול להכיל את המצות. טובלים מצה בשלמותה בחלב ומניחים אותה בתחתית התבנית. שוברים עוד מצה לשניים, טובלים בחלב ומניחים ליד המצה השלמה, כך שהמצות יכסו את כל תחתית התבנית. אם נשארים רווחים אפשר לשים עוד חלקי מצה, טבולים בחלב. אין צורך לדייק, העיקר שתיווצר שכבה שלמה של מצות.
  5. יוצקים על שכבת המצות שליש מהרוטב ומכסים בשכבה נוספת של מצות טבולות בחלב, כמו בשכבה הראשונה. מפזרים את עלי המנגולד כך שיכסו את שכבת המצות.
  6. יוצקים על המנגולד שליש נוסף מרוטב הגבינות. טובלים עוד מצות בחלב ויוצרים עוד שכבת מצות.
  7. יוצקים על המצות את השליש הנותר של רוטב הגבינות. זורים למעלה את גבינת הפרמזן.
  8. אופים 50 דקות, עד שהלזניה מזהיבה-משחימה.
  9. ההגשה: חותכים לריבועים ומגישים חם, למרות שהלזניה טעימה גם קרה. הלזניה נשמרת במקרר עד חמישה ימים.

גיוון

  • מי שלא אוהב מנגולד ותרד יכול להחליף את שכבת הירק בשני חצילים פרוסים דק, קלויים או מטוגנים.