הפעוטות יאכלו את המרק טחון, והגדולים - כמו שהוא. המרק (צילום: תמר טל)
הפעוטות יאכלו את המרק טחון, והגדולים - כמו שהוא. המרק (צילום: תמר טל)

מרק עוף הוא אחד המאכלים הביתיים שמלווים את כולנו לאורך חיינו: מעשיר את תזונתנו בברזל כפעוטות כבר מגיל ארבעה חודשים; מנחם אותנו בחורפים; פותח את ארוחות החג; ואף משפר תבשילים כציר עשיר בטעמים.

חשוב לזכור כי מרק עוף מרוסק - המיועד לפעוטות עד גיל שנה - כדאי להכין מנתח שווארמה הודו או אפילו מבשר בקר. הסיבה לכך היא שבשרים אלה מכילים כמויות גדולות יותר של ברזל, אבץ וויטמין B12 בהשוואה לעוף.

ברזל חשוב להתפתחות תקינה של אזורים במוח הקשורים בלמידה ובזיכרון, ולכן חשוב להעשיר בו את תזונת הפעוטות. לברזל מהחי עדיפות על פני ברזל שמקורו בצומח, מפני שהוא נספג בגופנו באופן טוב יותר ובכמות גדולה יותר.

ומה לגבי הטעם? כשמכינים את המרק עם נתחי שווארמה הודו הטעם הסופי דומה מאוד לזה של מרק שמבשלים עם עוף, כך שכל מי שאוהב מרק עוף (ומי לא?) – יאהב גם את המרק הזה.

ועכשיו לעבודה!

עוד מתכונים לילדים של יעל טל:

פשטידת בשר ותפוחי אדמה: ארוחה שלמה בתבנית

קוביות בטטה בתנור: הילדים ישכחו מחטיפים קנויים

קציצות בקר והודו בתנור: הירקות כבר בפנים

רוצים לגוון? הוסיפו איזה ירק שבא לכם - מפלפלים ועד אפונה (צילום: shutterstock)
רוצים לגוון? הוסיפו איזה ירק שבא לכם - מפלפלים ועד אפונה (צילום: shutterstock)

מרכיבים

2 נתחי שווארמה הודו (כ-800 גרם) או נתחי בקר (חזה, כתף או פילה מדומה)

1 צרור שמיר

1 צרור פטרוזיליה

2 בצלים גדולים חתוכים לרבעים

5-4 גזרים חתוכים לפרוסות

3 קישואים חתוכים לפרוסות

3-2 תפוחי אדמה חתוכים לרבעים או שמיניות

אפשר להוסיף כל ירק שעולה על דעתכם לגיוון הטעם, כמו פלפלים, אפונה, דלעת, כרשה או שעועית ירוקה

מלח (אם המרק אינו מיועד לתינוקות)

הערה: אם המרק מיועד לריסוק עבור תינוק אפשר לחתוך את הירקות גס. אם מתכוונים להגיש את המרק כשהוא אינו מרוסק, כדאי לחתוך את הירקות לחתיכות קטנות יותר.

איך מכינים

1. אם משתמשים בשווארמה הודו מניחים את הנתחים במסננת ויוצקים עליהם קומקום של מים רותחים (המים ינקו אותם משאריות דם ומלכלוכים אחרים).

2. מניחים את השמיר והפטרוזיליה בסיר גדול, ושמים עליהם את הבשר.

3. מוסיפים לסיר מים עד לכיסוי המרכיבים. מביאים לרתיחה ומוסיפים את הבצל, הגזר, הקישואים ותפוחי האדמה. מתבלים במלח, אם רוצים.

4. מכסים את הסיר ומבשלים על אש קטנה במשך שעה עד שעה וחצי.

5. טיפ חשוב: כאשר המרק מתקרר מעט, מוציאים מתוכו את עשבי התיבול וסוחטים אותם עם הידיים לתוך המרק (אפשר כמובן להשתמש בכפפות חד-פעמיות). זה מוסיף המון טעם שאחרת הולך לאיבוד. לאחר הסחיטה משליכים את העשבים.

6. אם המרק מיועד לבני ארבעה חודשים עד שנה, מרסקים אותו: מסננים את הנוזלים ושומרים בצד. מרסקים את הירקות עם הבשר (אפשר גם עם עשבי התיבול), ואם המחית סמיכה מדי מוסיפים מעט מהנוזלים.

7. אם המרק מיועד לבני שנה ומעלה, יש שתי אפשרויות הגשה: מסננים את הנוזל משאר המרכיבים ומגישים לילד מרק צח (את הירקות והבשר מגישים לחוד); או מגישים את המרק עם הירקות והבשר (לפני כן יש לחתוך אותם לחתיכות קטנות).

איך משכנעים ילדים סרבנים לטעום?

מרק צח זוכה לאהדה רבה בקרב ילדים בתוספת חתיכות לחם או חלה שצפות בתוכו. אפשרות נוספת היא להוסיף לו קוביית קרח: מאוד מסקרן את הילדים לערבב את הקרח ולראות אותו נמס במרק, וכך גם המרק מתקרר מהר יותר.

איך שומרים?

את המרק עם הירקות והבשר אפשר לשמור במקרר 4-3 ימים.

אפשר להקפיא מרק צח, רצוי בכמה מנות קטנות, ולהשתמש בו כציר לצורך העשרת תבשילים שונים (כגון גולש).

יעל טל מעבירה סדנאות בישול להורים, משלב הטעימות הראשונות ועד לארוחות משפחתיות. בהכנת הכתבה השתתפה שרית עטיה - דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת ילדים ונוער