קיש הוא מנה מושלמת לימים כאלה, שבהם מזג האוויר משתנה כל הזמן: לא משנה אם קר או חם, גשום או יבש – קשה להאמין שמישהו יסרב לפרוסה מפנקת של קיש חם.

היתרון של המתכון שלפניכם הוא הגמישות שלו ויכולתו לשמש בסיס להמון גיוונים. ראשית, אפשר לשבץ את הבצק בתבניות בגדלים ובצורות שונים, לפי ההעדפה שלכם: מתבניות סיליקון אישיות, דרך טבעות נירוסטה ועד לתבנית פיירקס הכי פשוטה. קחו בחשבון שזמן האפייה יכול להתקצר או להתארך קצת, בהתאם לגודל התבניות.

עוד מתכוני פשטידות ומאפים בערוץ האוכל של Xnet:

שנית, וזה הכי חשוב, אפשר להישאר עם הבסיס והבלילה ולהחליף את הבטטה במרכיב אחר – וכך לקבל בקלות קיש שונה לגמרי. כמה רעיונות:

  • קיש אנטיפסטי: מחליפים את הבטטה בירקות קלויים, כמו פלפלים, חצילים וקישואים.
  • קיש ברוקולי: מחליפים את הבטטה בברוקולי שנחלט כמה דקות במים רותחים.
  • קיש פטריות: מחליפים את הבטטה בפטריות שטוגנו קלות בשמן זית או בחמאה.
  • קיש גבינות: מחליפים את הבטטה בגבינות לפי הטעם, כמו "פרומעז", קממבר, קשקבל או רוקפור.
  • קיש בצל: מחליפים את הבטטה בבצל שטוגן לאט על אש נמוכה עד שהתרכך (אפשר להוסיף לבצל בזמן הטיגון מעט סוכר).

מרכיבים

2 תבניות בקוטר 20 ס"מ או תבנית אחת בקוטר 28 ס"מ

לבצק
  • 1/4 2 כוסות (320 גרם) קמח מנופה
  • 1/3 כפית מלח
  • 1/3 כפית פלפל לבן
  • 1/3 כפית פפריקה מתוקה
  • 200 גרם חמאה רכה
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מים
  • 1/2 כפית מיץ לימון טרי

לבלילה
  • 6 ביצים
  • 1 גביע (200 מ"ל) שמנת חמוצה
  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 2 כפות גבינת פרמזן או גבינה קשה אחרת מגוררת
  • קורט אגוז מוסקט
  • קורט פפריקה מתוקה
  • מעט מלח
  • קורט פלפל שחור

לבטטות
  • 2 בטטות קלופות וחתוכות לקוביות בגודל 1X1 ס"מ
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כף סוכר חום בהיר (אם אין, אפשר גם סוכר רגיל)
  • 1 כף דבש
  • 2 כפות טימין טרי
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

הבצק
  1. מנפים את הקמח. מוסיפים את המלח, הפלפל והפפריקה ומערבבים.
  2. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה. שמים את החמאה בקערת המיקסר ומערבלים כדקה במהירות נמוכה.
  3. מוסיפים את המים ומיץ הלימון ומערבלים דקה נוספת במהירות נמוכה.
  4. מוסיפים את תערובת הקמח והתבלינים ומערבלים במהירות נמוכה רק עד שמתקבל בצק אחיד וחלק (חשוב לעבד כמה שפחות בשלב זה, כי עיבוד יתר יפגע בפריכות הבצק).
  5. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומניחים לקירור של כשעתיים במקרר. בשלב זה אפשר גם להקפיא את הבצק (הוא יישמר עד כחודש).

הערה: אפשר להכין את הבצק גם במעבד מזון. לאחר כל הוספה של מרכיבים מעבדים בכמה פולסים, רק עד שהם נטמעים בבצק.

הבלילה
  1. מערבבים את כל המרכיבים עד שנוצרת בלילה חלקה. טועמים ומתבלים לפי הטעם.

הבטטות
  1. מחממים את התנור ל-170 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. מניחים את קוביות הבטטות בתבנית. מערבבים את שאר המרכיבים ויוצקים על הבטטות.
  3. אופים 20 דקות, עד שהבטטות מתרככות, אך לא הופכות לרכות מדי.

הרכבת הקיש
  1. מחממים את התנור ל-160 מעלות.
  2. מחלקים את הבצק המקורר לשני חלקים שווים. מקמחים קלות את משטח העבודה, ומרדדים כל מחצית לעיגול בעובי כ-3 מ"מ ובקוטר 25 ס"מ.
  3. מניחים את הבצק בתבניות, כך שיכסה גם את הדפנות. מצמידים בעזרת האצבעות לתחתית ולדפנות, וחותכים שאריות בצק מיותרות.
  4. עורכים את הבטטות מעל הבצק ויוצקים מחצית מהבלילה לכל תבנית.
  5. אופים במשך כ-30 דקות, עד שהבצק אפוי וחלקם העליון של הקישים זהוב. אם בתום הזמן הקיש אפוי בחלקו העליון אך עדיין לא מוכן, מנמיכים את חום התנור ל-150 מעלות ואופים כ- 10 דקות נוספות, עד להשלמת האפייה.