אפשר לבשל ואפשר לטגן. פלמיני (צילום: ילנה ויינברג)
אפשר לבשל ואפשר לטגן. פלמיני (צילום: ילנה ויינברג)

לכל רווק רוסי יש במקפיא פלמיני - שהרי מדובר באוכל עמיד בפני הכנה כושלת, שמוכן לספוג רטבים יצירתיים ומסוגל לענות על כל צורך עז לאכול משהו מהר באמצע הלילה. פלמיני הם פשוט כיסני בשר, על סוגיו השונים (והמשונים - במיוחד אם הם מתוצרת סובייטית). למעשה, לא רק לרווקים, אלא גם לרוב המכריע של רוסים יש לפחות חבילה אחת שלהם במקום כלשהו במקפיא - ככה סתם למקרה הצורך. התשובה הרוסית לשניצל וצ'יפס הישראליים, אם תרצו.

לבושתי הרבה, לאחרונה גם אצלנו הופיעה חבילה כזאת במקפיא - וזאת בגלל התוספת הטרייה למשפחתנו, שמוחה בהפגנתיות בכל פעם שאני עוסקת במשהו שלא נוגע אליה (ובה) ישירות. האבא המקופח אף הפליא בשיטת בישול יצירתית כדי לשפר את הטעם, אך הסטיגמה שדבקה בהם (בשל הבשר המסתורי שיש בתוכם) הביאה אותי לפתוח במבצע חסר תכלית מובהקת של הכנת כמויות מטורפות של פלמיני.

התמריץ הוא שמדובר במשהו טעים, שמצריך חמישה מרכיבים פשוטים שיש בכל בית - ואם עושים אותו עם חברה משועממת, זוכים בזמן איכות. בתנאי, כמובן, שתוספות משפחתיות טריות בוחרות לנמנם בשקט בזמן הזה.

מרכיבים (לכמות מטורפת של פלמיני, המתאימה לשתי משפחות)

לבצק

1 ק"ג קמח לבן רגיל

1/2 2 כוסות מים (פחות או יותר)

1 כף מלח

למילוי

2 בצלים גדולים

800 גרם בשר טחון - עדיף של צלעות בקר, אבל אפשר כל בשר שרוצים (גם עוף), רק כדאי לקחת בחשבון שבשר רזה יביא לפלמיני יבשים

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

1. אם עובדים עם מיקסר: שמים את כל מרכיבי הבצק בקערת המיקסר ולשים עד לקבלת בצק אחיד וגמיש (אבל לא דביק). אם הבצק יבש מדי, מוסיפים לו עוד מים. אם עובדים בלי מיקסר: שמים את הקמח בקערה גדולה, ויוצרים במרכזו גומה. יוצקים לגומה 2 כוסות מהמים ומוסיפים 1 כף מלח. מערבבים עם כף עץ את המים שבגומה, כשכל הזמן אוספים לתוכה עוד ועוד קמח. כשהתערובת כבר סמיכה מדי לערבוב עוברים ללישה – וממשיכים ללוש עד שמתקבל בצק אחיד וגמיש (אבל לא דביק). אם הבצק יבש מדי, מוסיפים לו עוד מים.

2. מכסים את הבצק בפלסטיק נצמד ומניחים לו לנוח כחצי שעה בטמפרטורת החדר.

3. בזמן שהבצק נח מכינים את המילוי: קוצצים דק את הבצלים. שמים אותם בקערה עם הבשר, מתבלים היטב במלח ובפלפל ומערבבים.

4. בוצעים חלק מהבצק ומרדדים אותו על משטח מקומח לעלה דק (רצוי 3-2 מ"מ, אבל גם אם הוא קצת עבה יותר זה לא נורא).

5. קורצים מהבצק עיגולים בעזרת כוס. מניחים במרכז כל עיגול כפית מהמלית, סוגרים לחצי עיגול ומהדקים את הקצוות (כמו ברביולי).

6. חוזרים על הרידוד, הקריצה והמילוי עם יתרת הבצק והמילוי.

7. את הפלמיני המוכנים מניחים על קרש חיתוך או מגש מקומח היטב. את אלה שלא מתכוונים לאכול מייד מקפיאים על הקרש, וכשהם קפואים לגמרי אפשר להעבירם לשקית או מכל אטומים.

איך אוכלים את זה?

הדרך הכשרה: מבשלים את הפלמיני (הטריים או הקפואים) במים רותחים. מחכים שהם יצופו ולאחר מכן מבשלים 5-2 דקות נוספות. מסננים, בוזקים מעל קצת חומץ ופלפל שחור, ואוכלים עם מיונז.

הדרך הלא כשרה: מבשלים כמתואר למעלה, ומגישים עם חמאה ו/או שמנת חמוצה, מעט חומץ ופלפל שחור גרוס טרי.

הדרך הלא כשרה בעליל: מחליפים חצי מהבשר שבמלית בבשר חזיר טחון, ומבשלים באותו אופן.

לאלה שיש להם יותר מדי זמן: מבשלים את הפלמיני במים רותחים. ברגע שהם צפים מסננים אותם, ומטגנים במחבת עם שמן ותבלינים לפי הטעם (למשל, פפריקה, כמון, קארי או כורכום). הפלמיני מוכנים כשהמעטה שלהם הופך לשחום ופריך.

הדרך ההפוכה: מטגנים את הפלמיני הקפואים במחבת. לאחר שהם משחימים מעט מוסיפים מים רותחים עד לכיסוי ומבשלים כ-5 דקות. מתבלים לפי הטעם ואוכלים כמו מרק.

הדרך הפשוטה: זורקים את הפלמיני למרק עוף או ירקות רותח.