קטנה אבל מוכשרת. מחבת זהה לזו שאסנת קיבלה מסבתא שלה לחתונה (צילום: אסנת לסטר)
קטנה אבל מוכשרת. מחבת זהה לזו שאסנת קיבלה מסבתא שלה לחתונה (צילום: אסנת לסטר)

מכיוון שסבתי הגיעה לחתונה שלי מבאזל שבשוויץ, היא נשארה בישראל עוד זמן קצר אחרי האירוע. בין השאר, היא ניצלה את השהות כאן כדי לבקר אותנו, הזוג הטרי, בדירת החדר הקטנטונת שבה גרנו בירושלים.

כשמגיעים לביקור לא באים בידיים ריקות, וסבתא החליטה להביא לנו משהו שימושי: מחבת קטנטנה בקוטר של כ-14 ס"מ. "זו מחבת בדיוק לזוג", היא אמרה. הבטתי במחבת ותהיתי מה בדיוק אפשר להכין במחבת כזו קטנה, ועוד לשניים. נכון ששנינו נראינו באותה תקופה כמו אנשים שאוכלים פעם ביומיים-שלושה, או אפילו לא אוכלים בכלל, אבל המחבת היתה כל כך קטנה שלא הייתי בטוחה אם אוכל לטגן בה אפילו ביצת עין.

חודשיים אחר כך, בחנוכה, החלטנו להכין לביבות תפוחי אדמה בדיוק כמו שאמא שלי נהגה להכין. גיררנו תפוח אדמה, הוספנו ביצה, קמח, מלח ופלפל - והתערובת היתה מוכנה לטיגון. עכשיו המחבת הקטנה נכנסה לפעולה, וכמו נס התאימה לטיגון לביבה בדיוק בגודל המתאים.

מאז עברו הרבה שנים, שבהן עברנו הרבה דירות, המשפחה גדלה והמחבתות שבהן השתמשנו לטיגון לביבות גדלו והלכו עם כל ילד שנולד. אבל המחבת הקטנה תמיד נשארה אתנו, תלויה אצלנו במטבח ומזכירה לנו את החג הראשון שחגגנו כזוג נשוי.

בחנוכה לפני שנתיים הבית שלנו נשרף, ואתו גם המחבת הקטנה. לפני כמה ימים הסתובבתי בשוק הפשפשים. באחת החנויות, בין ערימות של סירים ישנים שהיו מונחים על הרצפה, צדה את עיני מחבת קטנה – תאומה זהה של המחבת שקיבלתי מסבתי לפני שנים, זו שנשרפה עם כל תכולת המטבח. לא היססתי אפילו שנייה: שילמתי עליה והבאתי אותה הביתה כדי להכין לביבות לחנוכה.

עוד מתכוני לביבות ב-Xnet:

לביבות בטטה ב-3 גרסאות: מקלאסיות עד למתוקות

לביבות תפוחי אדמה ללא טיגון

לביבות תירס מהירות

טיפים להכנת לביבות

חשוב מאוד לסחוט את תפוחי האדמה המגוררים לפני שמוסיפים להם את שאר המרכיבים – כך יתקבלו לביבות פריכות שלא יתפרקו. סוחטים את תפוחי האדמה בידיים, חופן אחר חופן.

לקבלת לביבות תפוחות וקלילות מוסיפים לתערובת הלביבות קצת שמרים או אבקת אפייה או חופן קווקר.

תפוחי אדמה מגוררים משחירים מהר למדי. כדי למנוע זאת מערבבים אותם עם קצת רויון, לבן או אשל.

אם מכינים מראש תערובת לביבות, ורוצים שהיא לא תתייבש או תשחיר עד הטיגון, מפזרים על פניה שכבה דקה של סולת ושומרים במקרר. לפני הכנת הלביבות בוחשים היטב את הסולת לתוך התערובת - הסולת לא תשנה את הטעם והמרקם של הלביבות.

כדי להעניק ללביבות טעם מיוחד מוסיפים לתערובת קצת מיץ לימון.

כדי להעניק ללביבות תפוחי אדמה צבע יפה ומיוחד מוסיפים לתערובת גזר מגורר.

אפשר להוסיף לתערובת הלביבות עשבי תיבול קצוצים שאוהבים: פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק (החלק הירוק וגם החלק הלבן), עירית, תרד, בזיליקום וכדומה. עם כל אחד מעשבי התיבול מתקבל טעם מיוחד ושונה – וכדאי גם לנסות צירופים שונים.

אפשר להכין לביבות גם בטוסטר המיועד להכנת טוסטים עם גבינה או ופל אמריקאי. לפני ההכנה משמנים היטב את שני משטחי הטוסטר.

כדי להשיב את הטריות ללביבות שהתקררו מרטיבים אותן במעט מים קרים ומטגנים שוב במחבת יבשה לחלוטין.

עיג'ה - לביבות ירק טוניסאיות עם תפוחי אדמה

עיג'ה (צילום: אסנת לסטר)
עיג'ה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של יהודית גורנשטיין מפוריה עלית.

מרכיבים

4 תפוחי אדמה (800-700 גרם לאחר קילוף), מגוררים בפומפייה גסה וסחוטים היטב מנוזלים

2 בצלים גדולים (כ-500 גרם), מגוררים בפומפייה גסה וסחוטים היטב מנוזלים

כ 2 כוסות (100-75 גרם) פטרוזיליה קצוצה

5 כפות (כ-50 גרם) קמח

3 כפות (כ-40 גרם) אבקת מרק עוף

1 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כפית מלח

4 ביצים

1/2 עד 1 כוס שמן לטיגון

אופן ההכנה

1. מערבבים את כל המרכיבים, למעט הביצים והשמן.

2. מוסיפים את הביצים ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה.

3. יוצקים למחבת (רצוי מברזל יצוק) שמן בעומק של לפחות 1 ס"מ. מחממים את השמן עד שהוא חם מאוד – אבל לא יותר מדי.

4. בעזרת מצקת יוצקים למחבת תלוליות מהתערובת ומשטחים אותן ללביבות. בעזרת צדה הקמור של המצקת מהדקים קצת את הלביבות.

5. מנמיכים מיד את האש לנמוכה מאוד. אם צריך, שמים מפזר חום ממתכת בין הלהבה למחבת.

6. מטגנים בסבלנות 15 דקות, עד להזהבה יפה מצד אחד. לאחר כמה דקות של טיגון כדאי להפריד את הלביבות בעזרת סכין משולי המחבת ומקרקעיתה ולנענע קצת את המחבת, כדי שהן לא יידבקו אליה.

7. הופכים את הלביבות ומטגנים 15 דקות נוספות על אש נמוכה, עד שגם צדה השני של הלביבה משחים.

גיוון

במקום כמה לביבות קטנות, אפשר להכין לביבה אחת גדולה שתמלא את כל המחבת. כדי להפוך את הלביבה מחליקים אותה בזהירות לצלחת, מניחים עליה צלחת נוספת והופכים. כעת מחליקים את הלביבה ההפוכה בחזרה למחבת. אפשרות נוספת היא להשתמש בשתי מריות שטוחות וגמישות - חשוב להחליק את המריות מתחת ללביבה בזהירות, כדי לא לשבור אותה.

לביבות כרובית

לביבות כרובית (צילום: אסנת לסטר)
לביבות כרובית (צילום: אסנת לסטר)

מתכון שנתנה ריקי איגול מרותם.

מרכיבים

1 ק"ג כרובית (בערך כרובית אחת), מפורקת לפרחים

3 ביצים - רצוי גדולות

1/2 כוס (כ-70 גרם) קמח תופח

1/4 כוס (כ-30 גרם) פירורי לחם

1 כף אבקת מרק עוף

1/2 כפית פלפל שחור

1 כפית פפריקה

1 כוס פטרוזיליה או כוסברה קצוצה

שמן לטיגון

אופן ההכנה

1. מבשלים את פרחי הכרובית במים רותחים 20-15 דקות, עד שהם רכים מאוד.

2. שמים את פרחי הכרובית בקערה, ומועכים אותם למחית גסה.

3. מוסיפים לכרובית את שאר המרכיבים, למעט השמן לטיגון, ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.

4. יוצרים מהתערובת לביבות.

5. מחממים שמן במחבת. מטגנים את הלביבות משני צדיהן, עד שהן מזהיבות מעט.

לביבות גבינה ולחם אפויות

לביבות גבינה ולחם אפויות (צילום: אסנת לסטר)
לביבות גבינה ולחם אפויות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רותי דוידוביץ מנצרת עלית.

מרכיבים

1/2 כיכר לחם (400-350 גרם), לא חשוב מאיזה סוג - רצוי לא טרי

1 חבילה (250 גרם) גבינה בולגרית מסוננת מנוזלים

1 כוס (150 גרם) גבינה צהובה מגוררת

1 כוס (140 גרם) קמח

1 כפית פלפל שחור

1/3 כוס (50 גרם) גבינה צהובה מגוררת נוספת - לפיזור על הלביבות

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה (אפשר לשמן מעט את הנייר – לא חובה).

2. פורסים את הלחם ומשרים את הפרוסות במים במשך 15 דקות.

3. מסננים את הלחם מהנוזלים וסוחטים היטב.

4. מפוררים את הלחם הסחוט לתוך קערה.

5. מגררים את הגבינה הבולגרית ומוסיפים ללחם המפורר.

6. מוסיפים את כוס הגבינה הצהובה, הקמח והפלפל השחור, ולשים הכל לבצק אחיד.

7. יוצרים מהתערובת כ-18 כדורים. משטחים אותם מעט ומניחים בתבנית.

8. מפזרים את 1/3 כוס הגבינה הצהובה על הלביבות ואופים 25-20 דקות, עד שהן מזהיבות.

לביבות מתוקות קלות להכנה

לביבות מתוקות מהירות (צילום: אסנת לסטר)
לביבות מתוקות מהירות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מימי שאול מקרית ביאליק.

מרכיבים

3/4 כוס חלב

1 כוס קמח תופח

3 כפות סוכר

1/2 כפית קינמון

שמן לטיגון

אופן ההכנה

1. מערבבים את כל המרכיבים, למעט השמן.

2. מחממים את השמן במחבת.

3. יוצקים למחבת 1/3 מצקת מהבלילה, ומשטחים מעט בעזרת הצד הקמור של המצקת. מטגנים כמה דקות, עד שצדה התחתון של הלביבה מזהיב קלות.

4. הופכים ומטגנים עוד כמה שניות גם מהצד השני.

5. חוזרים על הפעולה עם יתרת הבלילה.

לביבות תפוחי אדמה במילוי גבינת צאן

לביבות תפוחי אדמה במילוי גבינת צאן (צילום: אסנת לסטר)
לביבות תפוחי אדמה במילוי גבינת צאן (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של שמעון נחמני מטבריה.

מרכיבים

פירה מ-3 תפוחי אדמה

3 כפות קמח מצה

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור

גליל גבינת עזים (למשל "פרומעז")

2 ביצים טרופות

100 גרם (2/3 כוס) קמח מצה

שמן לטיגון

אופן ההכנה

1. מערבבים את פירה תפוחי האדמה עם קמח המצה והתבלינים.

2. חותכים את הגבינה לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ.

3. יוצרים מתערובת הפירה כדורים בגודל של כדורי פינג פונג.

4. משטחים כל כדור על כף היד, מניחים פרוסת גבינה במרכז הדסקית שנוצרה, וסוגרים סביבה בחזרה את התערובת, כך שמתקבל כדור ממולא בגבינה.

5. טובלים כל כדור בביצה טרופה ולאחר מכן בקמח מצה.

6. מחממים במחבת שמן ומטגנים את הכדורים משני צדיהם עד להזהבה קלה.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע