בשנים האחרונות הפכו הסופגניות ממאפה עם גרסה אחת ויחידה (טיגון-מילוי ריבה-אבקת סוכר מלמעלה) לאחד המאכלים הכי מגוונים שיש, עם אינספור מילויים וציפויים יצירתיים, וכמה שיטות הכנה. אבל בעיני, הסופגנייה הקלאסית היא עדיין הדבר הטעים והחגיגי ביותר. תנו לי בצק עסיסי מטוגן נכון וממולא בריבה עשירה ואיכותית עם המון אבקת סוכר מלמעלה – ואני לא צריך יותר כלום.

לא משנה איך אתם אוהבים את הסופגנייה שלכם - המתכון שבהמשך בטוח יתאים לכם. מדובר במתכון מודולרי, שיכול ללבוש ולפשוט צורה לפי ההעדפות שלכם: את הסופגניות האלה אפשר לטגן או לאפות, לממלא בריבה או להתפרע עם מילוי טירמיסו. חוץ מזה, המתכון קל מאוד להכנה, וכל אחד ואחת יכולים להכין אותו. וזה כדאי: התוצאה תהיה טעימה בהרבה מסופגניות קנויות, ועוד לא דיברנו על הניחוח הנפלא שימלא את הבית.

חג אורים שמח!

עוד מתכונים לחנוכה בערוץ האוכל של Xnet:

טיפים להכנת הבצק ולהתפחה

  • כדי להפוך את המתכון לפרווה מחליפים את החמאה במרגרינה או במחמאה, ואת החלב בחלב סויה.
  • לאחר הלישה, הבצק צריך להיות אחיד, נעים למגע ורך – אך לא דביק. אם הוא מעט יבש או קשה מדי, יש להוסיף לו בהדרגה עוד מעט חלב וללוש עד שמגיעים למרקם נכון.
  • בהתפחה השנייה חשוב להתפיח את הבצק רק עד שהוא מכפיל את נפחו - לא יותר. בצק שתפח יותר מדי יתחיל לצנוח והסופגנייה תאבד את צורתה ואווריריותה. עדיף שהבצק יתפח פחות מדי מאשר יותר מדי. בסביבה חמימה הבצק יכפיל את נפחו תוך כ-45 דקות.
  • אם החדר קריר, אפשר להתפיח את הבצק בתנור: מחממים את התנור לטמפרטורה המינימלית שלו (כ-60 מעלות) ומניחים בתחתית שלו תבנית אינגליש קייק עם מים רותחים. השמרים אוהבים לחות, כך שהאדים העולים מהתבנית יזרזו את התפיחה שלו.

טיפים לטיגון הסופגניות

  • הטמפרטורה האידיאלית לטיגון הסופגניות היא 165 מעלות – בטיגון בטמפרטורה זו הן מספיקות להיאפות מבפנים לפני שהן נחרכות מבחוץ. אם אין לכם מדחום או צ'יפסר, חממו את השמן על אש גבוהה במשך כ-15 דקות, והנמיכו את הלהבה לבינונית. כעת טגנו קודם סופגנייה אחת, כניסיון: אם השמן מבעבע סביבה בעדינות, והיא מוכנה מבפנים וזהובה מבחוץ לאחר טיגון של כדקה מכל צד – הטמפרטורה נכונה. אם הטיגון נמשך יותר או פחות זמן, שחקו עם גובה הלהבה כדי לקבל את התוצאה הרצויה.
  • טגנו קודם כל את צדן העליון של הסופגניות (ה"כיפה") – כך יתקבלו סופגניות יפות יותר.

אפייה במקום טיגון

  • אפשר לאפות את הסופגניות במקום לטגן אותן. לאחר התפיחה השנייה של הבצק מברישים את הסופגניות בביצה טרופה וזורים מעל מעט סוכר לבן. אופים כ-25 דקות בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות.

סופגניות – מתכון בסיסי

מרכיבים (10 סופגניות קטנות)
  • 1/4 2 כוסות (315 גרם) קמח מנופה
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 קובייה (25 גרם) שמרים טריים או 1 כף (8 גרם) שמרים יבשים
  • 1/2 כוס (125 מ"ל) חלב
  • 1/4 כוס (50 גרם) סוכר
  • 2 ביצים
  • 1 כף תמצית וניל
  • 1 כפית קליפת לימון מגוררת
  • 25 גרם חמאה רכה
  • 2 כפות ברנדי (לא חובה)

לטיגון
  • שמן לטיגון עמוק

למילוי

לקישוט
  • אבקת סוכר

אופן ההכנה
  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח והמלח.
  2. שמים בקערה קטנה את השמרים והחלב, ומערבבים עד שהשמרים נמסים. מוסיפים את הסוכר, מערבבים ומוסיפים לקערת המיקסר.
  3. מפעילים את המיקסר, ומוסיפים גם את הביצים, תמצית הווניל, קליפת הלימון, החמאה והברנדי. לשים כ-7 דקות, עד שמתקבל בצק רך אך לא דביק. אם הבצק יבש מדי, מוסיפים לו עוד מעט חלב; ואם הוא דביק מדי, מוסיפים לו מעט קמח.
  4. מכסים את הקערה בפלסטיק נצמד ומעבירים לשעה במקרר.
  5. מחלקים את הבצק ל- 10 כדורים. מניחים אותם בתבנית משומנת היטב ומכסים במגבת לחה. מתפיחים במשך כ-60-45 דקות, עד שהכדורים מכפילים את נפחם.
  6. בסיר רחב מחממים שמן עמוק ל-165 מעלות (ראו למעלה טיפים לחימום ללא מדחום). מרימים את כדורי הבצק בזהירות בעזרת כף או פלטה משומנת ומכניסים בעדינות לתוך השמן החם – כדי שהסופגניות יהיו יפות, חשוב לטגן קודם את צדן העליון (ה"כיפה"). מטגנים כדקה מכל צד עד להזהבה. מוציאים את הסופגניות ומניחים על נייר סופג.
  7. ממלאים מזרק או שק זילוף עם צנתר מיוחד למילוי סופגניות בריבה חלקה או במלית חלקה אחרת וממלאים את הסופגניות בזריקה מהצד.
  8. זורים אבקת סוכר דרך מסננת ומגישים מיד.

מילוי שוקולד מריר

מרכיבים
  • 200 מ"ל (3/4 כוס ועוד 1 כף) שמנת מתוקה
  • 200 גרם שוקולד מריר
  • 1 חלמון, בטמפרטורת החדר
  • 2 כפות חמאה רכה

אופן ההכנה

  1. מרתיחים את השמנת. מוסיפים לסיר את השוקולד וממתינים כדקה. מערבבים היטב, עד שהשוקולד נמס לחלוטין ומתקבלת תערובת אחידה.
  2. מוסיפים את החלמון ומערבבים מיד היטב, עד שהוא נטמע בתערובת.
  3. לאחר שהתערובת מתקררת לטמפרטורת החדר מוסיפים את החמאה ומערבבים היטב.
  4. מעבירים את התערובת לשק זילוף עם צנתר מיוחד למילוי סופגניות וממלאים את הסופגניות בזריקה מהצד.

טיפ

  • אפשר להכין כמות נוספת מהמילוי, ולאחר שהתקרר לזלף אותו על הסופגניות כקישוט.

מילוי קרם טירמיסו

מרכיבים
  • 150 מ"ל (2/3 כוס פחות 1 כף) שמנת מתוקה
  • 1 כפית אבקת קפה נמס
  • 100 גרם שוקולד חלב
  • 1 כפית ליקר קפה או שוקולד (לא חובה)

אופן ההכנה

  1. מרתיחים את השמנת וממיסים בה את הקפה.
  2. מוסיפים את השוקולד לשמנת החמה וממתינים כדקה. מערבבים היטב, עד שהשוקולד נמס לחלוטין ומתקבלת תערובת אחידה.
  3. מוסיפים את הליקר ומערבבים היטב. מקררים לטמפרטורת החדר.
  4. מעבירים את התערובת לשק זילוף עם צנתר מיוחד למילוי סופגניות וממלאים את הסופגניות בזריקה מהצד.

טיפ

  • אפשר להכין כמות נוספת מהמילוי, ולאחר שהתקרר לזלף אותו על הסופגניות כקישוט.

שף-קונדיטור אורן בקר מנהל את אורן בקר - סדנאות שף . באחרונה פירסם את ספר האפייה "ככה אופים את זה"