עוגיות טחינה (צילום: אסנת לסטר)
עוגיות טחינה (צילום: אסנת לסטר)
את הטחינה הראשונה שלי אכלתי בפינת רחוב הנוטע בנתניה עם חצי מנה פלאפל. הייתי אז ילדה, אבל מאז ועד היום נשארה עבורי הטחינה הרוטב הכי חשוב בפלאפל – ורצוי שיהיה כמה שיותר ממנה.

עד לפני זמן לא רב לא העליתי על דעתי שטחינה יכולה להשתלב גם במתוקים. זה נשמע לי לא הגיוני עד שקיבלתי ממאזיני "סיר לשבת" ברדיו קול רגע המון מתכונים מתוקים - שכולם עם טחינה. הכי הפליאה אותי הגלידה עם הטחינה. עכשיו אני חולקת את המתכונים גם אתכם.

זוכרים? צנצנות טחינה של פעם (צילום: אסנת לסטר)
זוכרים? צנצנות טחינה של פעם (צילום: אסנת לסטר)

עוד מתכונים בערוץ האוכל של Xnet:

עוגיות שוקולד צ'יפס פרווה ללא מרגרינה

עוגות תפוזים: מהקלה אל הקלה יותר

עוגת שוקולד פשוטה ועשירה עם טריק עסיסי במיוחד

עוגיות טחינה

מתכון של אריה צ'טרנוביץ ממבוא דותן. מרכיבים

3 כוסות קמח

1 כוס סוכר

2 שקיות סוכר וניל

1 שקית אבקת אפייה

1 כוס טחינה גולמית

200 גרם חמאה רכה (או מרגרינה)

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

2. מערבבים בקערה את כל המרכיבים היבשים: הקמח, הסוכר, סוכר הווניל ואבקת האפייה.

3. מוסיפים לקערה את הטחינה והחמאה ומערבבים רק עד שנוצר בצק אחיד (חשוב לערבב כמה שפחות, כי ערבוב-יתר יפגע בפריכות של העוגיות).

4. יוצרים מהבצק כדורים בגודל כדורי פלאפל, ומשוחים אותם מעט בכפות הידיים.

5. מניחים את העוגיות בתבנית, ואופים 15-12 דקות.

6. מוציאים את התבנית מהתנור ונותנים לעוגיות להתקרר לחלוטין לפני שמעבירים אותן לכלי אחסון (כשהעוגיות חמות הן מתפוררות בקלות).

עוגת טחינה

עוגת טחינה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת טחינה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של לילי ג'ינו ממגדל.

מרכיבים

תבנית עגולה עם חור במרכזה או תבנית בקוטר 26 ס"מ

לעוגה

4 כוסות קמח

6 כפות סוכר

2 שקיות אבקת אפייה

2 שקיות סוכר וניל

1/2 1 כוסות שמן

6 ביצים

3/4 1 כוסות טחינה גולמית

2 כוסות מיץ תפוזים

אפשרות לתוספות:1 כוס אגוזים, 1/2 כוס חלבה מפוררת, 3/4 כוס שוקולד צ'יפס או

שוקולד מגורר, 1 כוס צימוקים

לציפוי: 2 כפות שמן

לציפוי התבנית

1/2 כוס טחינה גולמית

1/2 כוס שומשום

1/2 1 כפות קינמון

אופן ההכנה

הערה: ההוראות מתייחסות להכנה במיקסר, אך בהחלט אפשר לערבב את המרכיבים גם באופן ידני.

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים את כל המרכיבים היבשים: הקמח, הסוכר, אבקת האפייה וסוכר הווניל.

3. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה. שמים בקערת המיקסר את השמן, הביצים, הטחינה ומיץ התפוזים, ומערבלים כמה שניות עד שמתקבלת בלילה אחידה.

4. מנמיכים את מהירות המיקסר למינימום, ומוסיפים את תערובת הקמח, כף אחרי כף. מערבלים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (ערבול יתר יהפוך את העוגה לדחוסה ויבשה).

5. מוסיפים לקערה את התוספות, אם רוצים, ומערבבים קצרות באופן ידני.

6. מורחים את תחתית התבנית ודפנותיה בטחינה. מערבבים את השומשום והקינמון ומפזרים אותם בתחתית התבנית ועל הדפנות שלה.

7. יוצקים את תערובת העוגה לתבנית, ומזלפים עליה באופן אחיד את 2 כפות השמן.

8. אופים 40 דקות, עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש.

עוגת טחינה עם אגוזים וצימוקים

עוגת טחינה עם אגוזים וצימוקים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת טחינה עם אגוזים וצימוקים (צילום: אסנת לסטר)
מתכון של אסתר ג'ילירס מבית שאן. מרכיבים (תבנית בקוטר 26 ס"מ)

3/4 1 כוסות קמח

1 כפית אבקת סודה לשתייה

1/2 כפית קינמון

1 כוס טחינה גולמית

1 כוס סוכר

1 כוס מיץ תפוזים

1/2 כוס צימוקים

1 כוס אגוזים

לקישוט: מעט אבקת סוכר

אופן ההכנה

הערה: ההוראות מתייחסות להכנה במעבד מזון, אך אפשר לערבב את המרכיבים גם באופן ידני או במיקסר.

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים היטב את התבנית.

2. מערבבים בקערה את הקמח, הסודה לשתייה והקינמון.

3. מערבבים את הטחינה והסוכר במעבד מזון. בזמן שהמעבד עובד מוסיפים את מיץ התפוזים ולאחר מכן את תערובת הקמח. מעבדים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.

4. מוסיפים את הצימוקים והאגוזים ומערבבים ידנית, או בפולס או שניים.

5. יוצקים את הבלילה לתבנית. אופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

6. מכבים את התנור ומשאירים בתוכו את העוגה עוד 7-5 דקות.

7. מוציאים את העוגה מהתנור ומפזרים עליה מיד מעט אבקת סוכר.

עוגת סולת עם טחינה

עוגת סולת עם טחינה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת סולת עם טחינה (צילום: אסנת לסטר)
מתכון של לילי ג'ינו ממגדל. מרכיבים (תבנית בגודל 20X30 ס"מ) לעוגה

1 כוס סולת

1 כוס קמח

1 כוס קוקוס טחון

1 כוס סוכר

2 שקיות אבקת אפייה

2 שקיות סוכר וניל

4 ביצים

1/2 כוס שמן

1 כוס מיץ תפוזים

1 כפית רום

1 כפית מי ורדים

1 כוס אגוזי מלך קצוצים

לציפוי התבנית

1/2 כוס טחינה גולמית

לסירופ

1/2 כוס סוכר

1 כוס מים

מיץ מ-1/2 לימון

1/2 כפית מי ורדים

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים את הסולת, הקמח, הקוקוס, הסוכר, אבקת האפייה וסוכר הווניל.

3. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה. שמים בקערת המיקסר את כל המרכיבים הרטובים: הביצים, השמן, מיץ התפוזים, הרום ומי הוורדים. מערבלים במהירות נמוכה, עד שמתקבלת תערובת אחידה.

4. ממשיכים לערבל ומוסיפים לקערה את תערובת הסולת – עושים זאת בהדרגה, כף אחר כף. מעבדים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה – לא יותר (עיבוד יתר יגרום לעוגה להיות דחוסה ויבשה).

5. מוציאים את הקערה מהמיקסר, מוסיפים את האגוזים ומערבבים.

6. מצפים את תחתית התבנית והדפנות שלה בטחינה הגולמית.

7. אופים 45-40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

8. בזמן שהעוגה נאפית מכינים את הסירופ: מבשלים בסיר קטן את המים והסוכר עד שהסוכר נמס לחלוטין. מוסיפים את מיץ הלימון ומי הוורדים ומערבבים.

9. יוצקים את הסירופ על העוגה מיד לאחר שמוציאים אותה מהתנור.

גלידה עם טחינה, סילאן ושערות חלבה

גלידה עם טחינה, סילאן ושערות חלבה (צילום: אסנת לסטר)
גלידה עם טחינה, סילאן ושערות חלבה (צילום: אסנת לסטר)
מתכון של ענת גוטליב מבלפוריה. מרכיבים

1/2 חבילה גלידה בטעם וניל או ריבת חלב

1/2 כוס טחינה גולמית

1/2 כוס סילאן

1 כוס שערות חלבה

אופן ההכנה

1. מסדרים כדורי גלידה בצלחת גדולה או בקערה שטוחה.

2. יוצקים את הטחינה במעגלים על הגלידה.

3. יוצקים את הסילאן במעגלים על הגלידה והטחינה.

4. מפזרים מלמעלה את החלבה.

5. מגישים למרכז השולחן, וכולם נהנים יחד מהחגיגה.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע