בלי טבעות, בלי צמידים, רק עם נעליים בטיחותיות. מרב סריג בשיעור (צילום: שירן כרמל)
בלי טבעות, בלי צמידים, רק עם נעליים בטיחותיות. מרב סריג בשיעור (צילום: שירן כרמל)

לילה במלון יערות הכרמל זה בדיוק מה שהייתי צריכה. 24 שעות של שקט. שכבתי בחלוק לבן על מיטת השיזוף בבריכת האחוזה, בהיתי בנוף הממכר בשעת בין ערביים ושחזרתי את הבוקר שעבר עלי ב"בישולים".

פספוס של יציאה באיילון דרום עלה לי באיחור של 20 דקות לשיעור השני; או או, אמרתי לעצמי, התחלה לא משהו. איך שפתחתי את דלת בית הספר קיבלתי נזיפה. "לא מאחרים אצלנו", אמרה לי טל, מזכירת בית הספר, והורתה לי להחליף בגדים לפני שאני נכנסת לכיתה. איכשהו הנזיפה הזאת קצת שעשעה אותי (איחורים עושים לי בדרך כלל פריחה קשה והופכים אותי לאישה זעופה ונרגנת, אבל באותו בוקר הייתי במצב רוח טוב, אז החלקתי את זה). הנהנתי לטל בהכנעה, "כן, כן, את צודקת, אני ממש מתנצלת, לא יקרה שוב", והלכתי להתלבש. הבגדים המכובסים הריחו מה זה טוב.

נכנסתי לכיתה ושמחתי נורא לראות שוב את כולם – מתברר שהתגעגעתי. שי כליפא, מומחה להיגיינה ולבטיחות במטבח, דיבר בנועם על דברים לא נעימים בכלל. בקולו הרך – כאילו הוא מדבר על איזה סרט טוב שראה - הוא הזמין אותי להצטרף לחברי, כשהוא מוותר על הטפת האיחור של המורה האחראי; זה כבר גרם לי לחבב אותו יותר.

הוא היה באמצע מצגת שעסקה בווירוסים, חיידקים, פטריות ושאר מזיקים שיכולים להימצא באוכל שלנו – לא ממש מעורר תיאבון השיעור הזה, לא ממש עושה חשק לעבוד או לאכול במסעדה. בוקר טוב סלמונלה אהובה, בוקר טוב ליסטריה שובבה, שלום גם לך אי קולי מסוקס – יש הרבה אויבים פוטנציאליים במטבח (ביולוגיים, כימיים, פיזיים). החדשות הטובות הן שאפשר למנוע את רובם. הוקל לי.

זה ברמת ההיגיינה. ברמת הבטיחות, אללה ירחמו. "250 חוקים ותקנות בנושא בטיחות ואיכות סביבה נדרשים מעסקי המזון", מספר לנו שי ומפרט רשימה של דברים מבהילים שעלולים לקרות לנו בזמן העבודה: החלקות, חתכים, זיהומים, אלרגיות, כאבי גידים ושרירים, פטריות ונגעי עור, אלימות מצד לקוחות, פציעות ממכשירים ומכלי עבודה, התחשמלות, הילכדות במקרר. נעשה לי קר.

צפינו בסרט אימה ששחזר מקרה שאירע באמת. מדובר בטבחית נאה עם קוקו נאה ופנים נאות שעמדה להתחתן. הטבחית המצודדת בסך הכול הרתיחה מים בסיר ענק. כשהמים רתחו היא הרימה את הסיר הכבד כדי להעביר אותו לנקודה אחרת במטבח – ואז החליקה לאחור, וכל המים הרותחים שבסיר נשפכו עליה. הלכה החתונה, הלכו הפנים היפות. "וכל זה למה?" שואל שי. ענינו מזועזעים: כי הסיר הגדול הסתיר לה את שדה הראייה, כי הרצפה לא הייתה נקייה, כי היה עליה כתם של שמן, כי היא לא נעלה נעליים נגד החלקה. ילדה רעה.

הלכה החתונה, הלכו הפנים היפות. סרטון הבטיחות שהוקרן בכיתה

זה לא נגמר כאן. הובאה לידיעתנו ידיעה על טבחית (נאה קצת פחות) שנלכדה במכונת הבצק ומתה, ראינו מגוון תמונות של אצבעות חתוכות וידיים עם כוויות. הרגשתי צמרמורת חזקה; חשתי הלומת קרב עוד בטרם חתכתי בצל אחד.

ואז הגיע המבחן. "מה מבחן עכשיו?" אמרתי, "ככה, בלי התרעה מוקדמת? בלי לאפשר לנו להתכונן?" החטא ועונשו: אם הייתי מגיעה בזמן לשיעור הייתי שומעת שבסופו יהיה מבחן. שי חילק את הדפים – שלושה עמודים של שאלות אמריקאיות. דממה השתררה בכיתה. "מה קרה לכם, למה השתתקתם פתאום?" הוא שאל והרגיע באומרו שאפשר לשאול אותו מה שרוצים תוך כדי, להתייעץ בינינו, לעבור על החומר שחילק. מבחנים עם חומר פתוח מחזירים לי את הצבע לפנים. זה היה מבחן קולקטיבי ומועיל בדרכו. נשאלנו, בין השאר, איך עוברים חיידקים ממקום למקום, מהי אוכלוסיית הסיכון של הרעלת מזון, מהי הטמפרטורה התקינה להגשת מזון וכיצד יש לאחסנו במחסן. למדתי משהו היום.

צילום: מרב סריג
מותר להעתיק. מבחן התברואה צילום: מרב סריג
בלילה, ביערות הכרמל, מכורבלת בתנוחה עוברית בין סדיני הכותנה הצחורים, מדושנת מארוחת ערב מצוינת שהכין השף אמיר כלפון לרגל צאת ספר הבישול המפואר של האחוזה, שחזרתי את השיעור של שי והמצאתי את שבועת הטבח האולטימטיבית: לעולם לא אשאיר אוכל בחוץ או אגיש אוכל מקולקל, לעולם לא אאפסן כלי אוכל לצד חומרי ניקוי, לעולם לא אאחסן אוכל במכלי זכוכית שבורים (אאוץ'), לעולם לא אעבוד במטבח עם טבעות / צמידים / צעיפים / נעליים לא בטיחותיות / שיער פזור, לעולם לא אעבוד על משטח מלוכלך, לעולם לא אחתוך ירקות על קרש שפילטתי עליו קודם דגים, לעולם לא אתעלם ממפגע כלשהו – כתם שמן על הרצפה, סיר שמט לנפול. אשטוף ירקות רק עם חומר חיטוי (אהה), תמיד אנקה כרובית וברוקולי עם חומץ (Read my lips), לא אעבוד במטבח כשאני לא חשה בטוב, איידע תמיד את חברי לאן אני הולכת (במקרה שלא אחזור אחרי עשר דקות מהמקרר או מהמחסן), אקפיד על סדר וניקיון. טבח - המטבח הוא ביתך. שמור עליו!
מרב סריג לומדת בקורס בישול ב"בישולים - בית הספר הגבוה לקולינריה"