מחזקות את המערכת החיסונית. קציצות אפויות עם ירקות (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
מחזקות את המערכת החיסונית. קציצות אפויות עם ירקות (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

לפני כמה ימים התארחה אצל בתי אלה חברה שנשארה לארוחת ערב. הגשתי את הקציצות האלה בליווי אורז מלא ואפונה. אמה של הילדה, שהקדימה והצטרפה גם היא לארוחה, אמרה שאין סיכוי שהילדה תאכל מהקציצות ושאגיש לה רק אורז. הילדה החמודה אכלה כמובן מהאורז, אבל גם לקחה ביס ממש ממש קטן מהקציצה. ואז עוד אחד. ועוד אחד. וכך, לאט לאט, בביסים קטנים אך בטוחים, היא סיימה את הקציצה ובסוף אפילו ביקשה עוד אחת. האמא המאושרת ביקשה מיד את המתכון, ולאור ההצלחה אני מעבירה אותו גם אליכם.

הקציצות עסיסיות, טעימות ובריאות. הבשר עשיר בחלבונים איכותיים ובברזל, החשוב מאוד להתפתחות תקינה של אזורים במוח האחראיים בעיקר על למידה וזיכרון. הבטטה עשירה בבטא קרוטן - פיגמנט רב עוצמה הידוע ביכולתו המוכחת להילחם במחלות. בטא קרוטן משמש גם מקור לוויטמין A, החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד תקין של המערכת החיסונית, לגדילה תקינה ולשמירה על בריאות העור.

התרד עשיר בשלל ויטמינים, מינרלים ורכיבים פעילים, ומכיל נוגד חמצון רב עוצמה: לוטאין. הלוטאין חיוני להגנה על העיניים מנזקי קרינה ומכונה גם "משקפי השמש הפנימיים של העין". נוסף על כך, הלוטאין מגן על כלי הדם והלב, מחזק את המערכת החיסונית ומסייע לגוף לנטרל רעלים. בישול פוגע אמנם בוויטמין C שבתרד, אך לעומת זאת הופך את הלוטאין לזמין יותר - לכן מומלץ לשלב בתפריט היומי תרד חי וגם מבושל.

מרכיבים (כ-25 קציצות)

1 ספל עדשים צהובות או אדומות

מעט כמון

1 בטטה קלופה

1/2 חבילת תרד (אפשר גם חבילה שלמה, תלוי עד כמה אוהבים תרד)

500 גרם בשר בקר טחון

500 גרם בשר הודו טחון

1 קישוא מגורר בפומפייה

1 תפוח אדמה מגורר בפומפייה

1 בצל בינוני, קצוץ דק או מגורר בפומפייה

1 ביצה

פפריקה מתוקה

פירורי לחם (לא חובה)

מלח

פלפל שחור

איך מכינים

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.

2. שמים את העדשים בסיר ומוסיפים כוס מים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-20-15 דקות, עד שהמים מתאדים והעדשים רכות. מתבלים במלח, פלפל וכמון. שומרים בצד.

3. בזמן שהעדשים מתבשלות, מאדים את הירקות: חותכים את הבטטה לפרוסות בעובי של 1 ס"מ. מסדרים את הפרוסות בכלי אידוי (או במסננת של פסטה), ומניחים עליהן את עלי התרד. מניחים מעל סיר שבו מים רותחים (מקפידים שהמים לא יגעו בכלי האידוי או במסננת) ומכסים. מאדים כ-15 דקות, עד שהבטטות מתרככות.

4. מערבבים את הבשר עם העדשים והירקות הטריים והמאודים.

5. מוסיפים את הביצה, מלח, פלפל ופפריקה מתוקה.

6. מרטיבים את הידיים ויוצרים בעזרתן קציצות. אפשר לצפות את הקציצות בפירורי לחם - לא חובה.

7. מניחים את הקציצות בתבנית ואופים 35 דקות.

8. מומלץ להגיש עם חרדל.