פירוש המלה קנלוני באיטלקית הוא "צינור גדול" – ואכן, אמת בפרסום: קנלוני הם פשוט צינורות פסטה גדולים שאותם ממלאים ואופים עם רוטב. בזמן האפייה הפסטה מתרככת ומתבשלת.
מילוי הצינורות הפסטה מתבצע בעזרת הידיים, אבל אם המילוי חלק אפשר למלא באמצעות שקית זילוף עם פתח רחב במיוחד. הכי פשוט, כמובן, זה לקנות קנלוני מוכנים. אבל כדאי להשקיע קצת (באמת שלא הרבה) ולהכין את הצינורות בבית – התוצאה הרבה יותר טעימה (קחו בחשבון שיש צורך במכונת פסטה).
לפניכם הסברים להכנת בצק קנלוני ביתי, וגם שני מתכונים: אחד בשרי ואחד חלבי. נוסף על כך, תמצאו בסוף מתכון קצת פחות מסורתי: "קנלוני" שעשוי מבלינצ'ס.
בצק ביתי לקנלוני
את כמות הבצק יש לקבוע לפי מספר הסועדים והתיאבון שלהם. כ-300 גרם בצק יספיקו להכנת 6-5 קנלוני. כך מכינים את הבצק:
מוסיפים על כל 100 גרם קמח קורט מלח וביצה אחת. לשים עד שמתקבל בצק אחיד.
מרדדים מעט את הבצק עם מערוך.
מעבירים את הבצק כמה פעמים במכונה לרידוד פסטה, עד שהוא מגיע לעובי של כ-2 מ"מ.
חותכים את יריעות הבצק למלבנים בגודל הרצוי.
מניחים את המילוי בקצה יריעת הבצק ומגלגלים.
קנלוני בשר
מתכון של אסנת לסטר.מרכיבים (כ-6 קנלוני)
כ-300 גרם בצק (6-5 קנלוני) קנלוני קנוי, או כ-300 גרם בצק פסטה ביתי, מרודד וחתוך למלבנים
למילוי1/4 כוס שמן
1 בצל גדול קצוץ
1 כוס מלאה פטרוזיליה קצוצה (צרור שלם ללא הגבעולים העבים)
1/2 כוס כוסברה קצוצה (1/2 צרור כוסברה ללא הגבעולים העבים)
250 גרם בשר בקר טחון
1/2 כוס צנוברים
3 כפות רסק עגבניות
1 כפית גדושה אורגנו
1/2 כפית פלפל שחור טחון
1 כפית מלח
1 כפית פפריקה מתוקה
לרוטב1 בצל קצוץ דק
1/4 כוס שמן
2 כוסות שימורי עגבניות מרוסקות עם בזיליקום ועשבי תיבול (אפשר להשתמש גם בעגבניות מרוסקות רגילות ולהוסיף 1 כף בזיליקום)
1 כף גדושה רסק עגבניות
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1 כפית סוכר
אופן ההכנההמילוי
1. מחממים את השמן במחבת או בסיר שטוח. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים רק עד שהוא הופך לשקוף.
2. מוסיפים את הבשר ומטגנים כמה דקות, תוך ערבוב, עד שהוא משנה את צבעו.
3. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים ומורידים מהאש.
הרוטב1. מחממים את השמן במחבת או בסיר שטוח. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים רק עד שהוא הופך לשקוף.
2. מוסיפים את העגבניות המרוסקות ומבשלים תוך ערבוב 5 דקות
3. מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים ומבשלים עוד 1/2 דקה.
האפייה1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. ממלאים את הקנלוני במילוי.
3. מניחים את הקנלוני הממולאים בתבנית. יוצקים את הרוטב ביניהם ומעליהם.
4. מכסים בנייר אלומיניום ואופים 40-30 דקות.
.
קנלוני גבינות
כ-300 גרם בצק (6-5 קנלוני) קנלוני קנוי, או כ-300 גרם בצק פסטה ביתי, מרודד וחתוך למלבנים
לרוטב70 גרם חמאה
2 כפות שמן
1 בצל קצוץ
2 כפות קמח
3 כוסות חלב
1 כף שמיר קצוץ
50 גרם גבינה צהובה מגוררת
פלפל שחור
למילוי150 גרם גבינת ריקוטה
150 גרם גבינת פטה או גבינה בולגרית
100 גרם גבינה צהובה מגוררת
100 גרם (כ-1 כוס) פרחי ברוקולי, חלוטים כ-2 דקות במים רותחים וחתוכים
1 ביצה
2 כפות שמיר קצוץ
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור טחון
אופן ההכנה הרוטב1. מחממים את החמאה והשמן בסיר קטן, ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לשקוף. מוסיפים לסיר את הקמח ומערבבים.
2. מוסיפים בהדרגה את החלב, תוך ערבוב מתמיד. מבשלים תוך ערבוב עד שנוצר רוטב אחיד וסמיך למדי. אם רוצים רוטב דליל יותר אפשר להוסיף עוד חלב – הביאו בחשבון שהרוטב יסמיך באפייה.
3. מוסיפים את השמיר והגבינה הצהובה ומערבבים.
המילוי והאפייה1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. מערבבים את כל מרכיבי המילוי, וממלאים את הקנלוני.
3. מניחים את הקנלוני בתבנית, ויוצקים עליהם את הרוטב.
מכסים בנייר אלומיניום ואופים 40-30 דקות.
"קנלוני" מבלינצ'ס במילוי עגבניות ותירס
220 גרם (1/2 1 כוסות ועוד 1 כף) קמח
4 ביצים
קורט מלח
1/2 ליטר חלב (או שמנת לבישול פרווה)
1 כוס מים
1/2 כוס (50 גרם) שמן
מעט מאוד שמן לטיגון הפנקייקים
למילוי100 גרם חמאה או מרגרינה או שמן
1 בצל קצוץ דק
3 עגבניות בשלות, קלופות וקצוצות דק
1 קופסת שימורים (כ-550 גרם לפני סינון) גרעיני תירס
1 כפית מלח
1 כפית פלפל
1/2 כפית אגוז מוסקט
1 כפית אורגנו יבש
2 חלמונים
לרוטב הבשמל2 כפות קמח
100גרם חמאה או מרגרינה
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית פלפל שחור טחון
כל נוזלי שימורי התירס (כ-1 כוס. אם משתמשים בנוזלים גם להכנת רוטב העגבניות שבהמשך, שומרים כמה כפות בצד)
1/2 עד 1 כוסות מים
אפשרות: רוטב עגבניות1/4 כוס שמן
1 בצל קצוץ
2 כפות רסק עגבניות
כמה כפות מנוזלי שימורי התירס
אופן ההכנה הבלינצ'ס1. מערבבים את כל מרכיבי הבלינצ'ס לבלילה אחידה. מכסים ומניחים במקרר במשך שעה לפחות.
2. משמנים מחבת ומחממים. יוצקים למחבת החמה כמות של כמעט מצקת מהבלילה, ומטים את המחבת לכל הצדדים כדי שהבלילה תתפזר בה באופן אחיד.
3. מטגנים זמן קצר, עד שנוצרות בועות על פני הבלילה וחלקה התחתון מזהיב. הופכים ומטגנים חצי דקה נוספת.
4. מעבירים את הבלינצ'ס לצלחת וחוזרים על הטיגון עם יתרת הבלילה. אם עורמים את הבלינצ'ס בצלחת, רצוי להניח ביניהם נייר אפייה – כדי שלא יידבקו זה לזה.
המילוי1. מחממים את החמאה במחבת או בסיר שטוח. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים רק עד שהוא הופך לשקוף.
2. מוסיפים את העגבניות הקצוצות וממשיכים לבשל, עד שהנוזלים מצטמצמים.
3. מסננים את גרגירי התירס מהנוזלים - שומרים את הנוזלים בצד, כי נשתמש בהם בהכנת הרוטב.
4. מוסיפים למחבת את התירס והתבלינים, ומערבבים.
5. מבשלים על אש קטנה כ-20 דקות, עד שכמעט כל הנוזלים מתאדים.
6. מוסיפים את החלמונים ומערבבים מיד היטב. מורידים מהאש.
רוטב הבשמל1. מחממים במחבת את החמאה. מוסיפים את הקמח ומטגנים תוך ערבוב, עד שהוא מתחיל להזהיב.
2. מוסיפים לאט, תוך ערבוב, את נוזלי התירס, עד שמתקבל רוטב בסמיכות הרצויה.
3. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
אפשרות: רוטב עגבניות1. מחממים את השמן במחבת או בסיר שטוח. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד שהוא מתחיל להזהיב.
2. מוסיפים את רסק העגבניות והתבלינים, ומערבבים.
3. מוסיפים את נוזלי התירס, עד שהרוטב מגיע לסמיכות הרצויה.
המילוי והאפייה1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. יוצקים 1/3 מרוטב הבשמל בתבנית.
3. מניחים על כל בלינצ'ס כף מהמילוי ומגלגלים.
4. מניחים את הבלינצ'ס הממולאים זה לצד זה בתבנית. חשוב להניח אותם בשכבה אחת בלבד.
5. יוצקים על הבלינצ'ס את יתרת רוטב הבשמל. יוצקים מעל את רוטב העגבניות.
6. אופים כ-15 דקות.
אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע