עוף אפוי עם חבושים, בצל, גזר ודבש (צילום: אסנת לסטר)
עוף אפוי עם חבושים, בצל, גזר ודבש (צילום: אסנת לסטר)

אבא שלי שתל בגינה שלנו עץ חבושים והיה גאה מאוד על כך. נכון, הפירות היו גדולים מאוד (ושעירים מאוד..) אבל לי זה נראה יותר כשיח גדול. ובכלל, אף פעם לא הבנתי למה אבא שתל אותו: הוא הניב פירות רק תקופה קצרה בשנה וכל מה שאמא שלי הכינה מהחבושים היה קומפוט...

אמא תמיד עודדה אותי לאכול חבושים טריים, כמו שהם נקטפו מהעץ, בטענה שהם בריאים מאוד ויש בהם הרבה ברזל והמון ויטמינים. אז אכלתי - או יותר נכון גירדתי אותם בשיני, כי אי אפשר לנגוס בחבוש! והם גם לא היו טעימים בכלל.

אז בשביל מה אבא שלי נטע את העץ בגינה? עד היום זו חידה בעיני, אבל מה שחשוב זה שהוא גאה מאוד בתוצאה.

למאזיני "סיר לשבת" ברדיו קול רגע דווקא יש רעיונות לדברים טעימים שאפשר לעשות מחבושים. הכנתי את כולם, וגם את הקומפוט של אמא שלי, רות ראונר מנתניה.

עוף עם חבושים, בצל, גזר ודבש

מתכון של פרח הופמן מחיפה.

מרכיבים

3 כפות שמן זית

1/2 כוס דבש

1 עוף מחולק למנות

1 כוס יין (יבש או חצי יבש, אדום או לבן - מה שיש בבית)

1/2 כפית מלח

1/2 כפית פלפל גרוס

5-4 חבושים, מנוקים מגרעינים וחתוכים לקוביות

6 בצלים קטנים פרוסים

6 גזרים קטנים חצויים

2 עלי דפנה

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.

2. מערבבים את שמן הזית והדבש. מורחים במחצית מהתערובת את חלקי העוף.

3. מערבבים את יתרת התערובת עם היין, המלח והפלפל הגרוס.

4. מסדרים בתבנית את החבושים, הבצלים והגזרים. יוצקים עליהם את שארית תערובת הדבש ומוסיפים את עלי הדפנה.

5. מסדרים את נתחי העוף מעל הירקות.

6. אופים שעה ללא כיסוי.

7. מורידים את חום התנור ל-150 מעלות ואופים 40-30 דקות נוספות.

חמין עוף עם חבושים

חמין עוף עם חבושים (צילום: אסנת לסטר)
חמין עוף עם חבושים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של טובה בר און מעפולה.

מרכיבים

1/3 כוס שמן

1 בצל גדול קצוץ

4 חבושים קלופים, מנוקים מגרעינים וחתוכים לרבעים

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור

1/2 כפית קינמון

1/2 כוס מים

1 עוף מחולק למנות

עוד 1 כוס מים

עוד 1 כפית מלח

עוד 1/2 כפית פלפל שחור

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח, ומטגנים בו את הבצל הקצוץ עד שהוא מתרכך מעט.

2. מוסיפים לסיר את החבושים וממשיכים לטגן 4-3 דקות, תוך ערבוב.

3. מוסיפים לסיר את המלח, הפלפל השחור והקינמון.

4. ממשיכים לטגן 4-3 דקות, תוך ניעור הסיר מדי פעם או הפיכה זהירה של המרכיבים, עד שהכל משחים.

5. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה 10 דקות.

6. מניחים את חלקי העוף מעל המרכיבים שבסיר. מבשלים 10 דקות.

7. מוסיפים את המים והתבלינים הנוספים. מכסים את הסיר ומעבירים לפלטה חשמלית או לתנור שחומם מראש ל-100 מעלות.

8. מבשלים על הפלטה שעתיים וחצי עד שלוש שעות. מדי פעם פותחים את המכסה ומרטיבים את המרכיבים ברוטב שנוצר בתחתית הסיר (אם חסרים נוזלים אפשר להוסיף קצת מים).

עוף עם חבושים וקינמון

עוף עם חבושים וקינמון (צילום: אסנת לסטר)
עוף עם חבושים וקינמון (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מסודי מלול מקרית שמונה.

מרכיבים

5-4 חבושים, מנוקים מגרעינים וחתוכים ל-8 פלחים

1/4 כוס שמן לטיגון הבצל

1 בצל קצוץ

5-4 נתחי עוף

מלח

פלפל שחור טחון

1 כף סוכר או 1 כף דבש

1/4 כפית קינמון

אופן ההכנה

1. מבשלים את החבושים במים רותחים כ-40 דקות, עד שהם רכים. מסננים ושמים בצד.

2. מחממים את השמן בסיר רחב ושטוח, ומטגנים בו את הבצל עד שהוא מזהיב מעט.

3. מוסיפים לסיר את נתחי העוף. מטגנים כמה דקות, כשמדי פעם הופכים את הנתחים, עד שהם מזהיבים.

4. מתבלים במלח ובפלפל, ומוסיפים מים עד לכיסוי העוף. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ-20 דקות על אש קטנה.

5. מוסיפים את הסוכר והקינמון ומבשלים עוד 2 דקות.

6. מוסיפים את החבושים וממשיכים לבשל על אש קטנה שעה או יותר, עד שהנוזלים מצטמצמים מאוד.

קומפוט חבושים

קומפוט חבושים (צילום: אסנת לסטר)
קומפוט חבושים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון שנהגה להכין אמא שלי, רות ראונר מנתניה.

מרכיבים

1/2 ק"ג חבושים, קלופים, מנוקים מגרעינים וחתוכים לקוביות

1 כוס סוכר

5 כוסות מים

אופן ההכנה

1. שמים את כל המרכיבים בסיר, ומביאים לרתיחה.

2. מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה כשעה, עד שהחבושים רכים.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע