בייגלך תוצרת בית מקמח כוסמין (צילום: אסנת לסטר)
בייגלך תוצרת בית מקמח כוסמין (צילום: אסנת לסטר)

לאט לאט אבל בטוח, הכוסמין הופך מקמח שמשמש רק קומץ חובבי תזונה בריאה לכזה שנמכר בכל סופרמרקט. וזה לא במקרה: מדובר בקמח שאינו רק בריא (עם תכולה גבוהה של חלבונים, ויטמינים ומינרלים) אלא גם טעים, שמוסיף למאפים טעם אגוזי נפלא.

לרוב משולב הכוסמין בלחמים ולחמניות, אך הוא מתאים מאוד גם למאפים מתוקים: מאחר שהוא מכיל פחות גלוטן מקמח חיטה רגיל, הוא מניב עוגיות פריכות יותר ועוגות אווריריות יותר.

עד לא מזמן לא פגשתי הרבה אנשים שיודעים להכין עוגות ועוגיות מקמח כוסמין – אבל אז הכרתי את זיוה מורד מפוריה עלית. מתברר שזיוה מכינה מכוסמין הכל - לחם, עוגות, עוגיות ואפילו פיתות - והטעם של הכל נפלא. לשמחתי היא הסכימה לחלוק אתי כמה מהמתכונים – הנה הם לפניכם.

בייגלך מלוחים מקמח כוסמין

מתכון של זיוה מורד מפוריה עלית.

מרכיבים

לבצק

1/2 ק"ג (4 כוסות ועוד 3 כפות) קמח כוסמין

3/4 כף מלח

1/2 כף סוכר

1 כף (8 גרם) אבקת אפייה

1 כוס שמן

1 עד 1/2 1 כוסות מים

לציפוי

2 ביצים טרופות

1/2 2 כוסות (כ-350 גרם) שומשום

אופן ההכנה

1. שמים במעבד המזון את הקמח, המלח, הסוכר ואבקת האפייה, ומערבבים בכמה פולסים קצרים.

2. מוסיפים את השמן וכוס מים ומעבדים בעוד כמה פולסים, רק עד שמתקבל בצק אחיד. אם הבצק אינו מתאחד, מוסיפים עוד מעט מים ומעבדים שוב בכמה פולסים.

3. מעבירים את הבצק לקערה, מכסים בפלסטיק נצמד ומכניסים למקרר ל-30 דקות.

4. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

5. יוצרים מהבצק נקניקים דקים מאוד. חותכים את הנקניקים לפרוסות באורך של כ-10 ס"מ. מחברים את שני הקצוות של כל פרוסה, כך שמתקבלים בייגלה עגולים.

6. טובלים צד אחד של כל בייגלה בביצה טרופה ואחר כך בשומשום. מניחים את הבייגלה בתבנית בשכבה אחת.

7. אופים 25-20 דקות, עד שהבייגלה שחומים ופריכים.

עוגיות ממולאות מקמח כוסמין

עוגיות ריבה מקמח כוסמין (צילום: אסנת לסטר)
עוגיות ריבה מקמח כוסמין (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של זיוה מורד מפוריה עלית.

מרכיבים

לבצק

250 גרם קמח כוסמין

1/2 כוס סוכר

2 כפיות (5 גרם) אבקת אפייה

2חלמונים

200 גרם חמאה או מרגרינה בטעם חמאה

1 כפית תמצית וניל

למילוי

3/4 כוס ריבת משמשים

1 כוס אגוזים

1 כפית קינמון

אופן ההכנה

1. שמים במעבד המזון את הקמח, הסוכר ואבקת האפייה, ומערבבים בכמה פולסים קצרים.

2. מוסיפים את שאר מרכיבי הבצק ומעבדים בעוד כמה פולסים, רק עד שמתקבל בצק אחיד.

3. מעבירים את הבצק לקערה, מכסים בפלסטיק נצמד ומכניסים למקרר ל-30 דקות.

4. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

5. יוצרים מהבצק כדורים במשקל של כ-100 גרם.

6. מרדדים כל כדור למלבן בעובי של כ-1/2 ס"מ. בזמן הרידוד מקמחים את הבצק, כדי שלא יידבק למערוך.

7. מורחים כל מלבן בריבה. מפזרים על הריבה מהאגוזים וקצת קינמון.

8. מגלגלים כל מלבן לרולדה, ומניחים בתבנית.

9. אופים 25-20 דקות, עד שהרולדות מזהיבות.

10. לאחר שהרולדות התקררו לגמרי חותכים אותן לפרוסות.

עוגיות בריאות

עוגיות ללא גלוטן (צילום: אסנת לסטר)
עוגיות ללא גלוטן (צילום: אסנת לסטר)

עוגיות ללא קמח, המתאימות למי שרגיש לגלוטן. מתכון של זיוה מורד מפוריה עלית.

מרכיבים

4 חלבונים

1 כוס סוכר

1/2 1 כוסות (כ-225 גרם) שומשום

1 כוס (כ-150 גרם) גרעיני דלעת

1 כוס (כ-150 גרם) גרעיני חמנייה

1 כוס (כ-150 גרם) שקדים פרוסים

1 כפית תמצית וניל

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-160 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

2. שמים את החלבונים והסוכר בקערה. טורפים באמצעות מזלג, עד שהסוכר נמס.

3. מוסיפים לבלילת החלבונים והסוכר את שאר המרכיבים, ומערבבים היטב.

4. מניחים בתבנית כפות גדושות מהתערובת, כשבין כף לכף מערבבים את התערובת – לחלבון יש נטייה לשקוע לתחתית שלה. מקפידים להשאיר רווח בין תלוליות התערובת שבתבנית.

5. אופים כשעה, עד שהעוגיות מזהיבות.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע