אפשר להקפיא. בננות (צילום: thinkstock)
אפשר להקפיא. בננות (צילום: thinkstock)

קורטוב של צהוב: כמה דברים שכדאי לדעת על בננות

בננות רגישות לקור, ולכן אין לאחסן אותן במקרר או במקום שבו הטמפרטורה נמוכה מ-12 מעלות.

אם רוצים שבננות ירוקות יבשילו מהר, יש להכניס אותן לשקית נייר סגורה. כדי לזרז את התהליך עוטפים את הבננות במגבת מטבח לחה לפני שמכניסים אותן לשקית הנייר.

שיטה נוספת לזירוז הבשלתן של בננות ירוקות: לאחסן אותן ליד בננות בשלות.

מכיוון שבננות מבשילות מהר ולא מחזיקות מעמד זמן רב, כדאי לקנות כמה בננות בשלות וכמה בננות ירוקות ולא לאחסן אותן זו לצד זו. כך משתמשים תחילה בבנות הבשלות, ואחר כך באלה הירוקות שהבשילו בינתיים.

כדי למנוע השחרת בננות לאחר קילופן (למשל, כשמכינים סלט פירות) מטפטפים עליהן מיץ לימון מיד לאחר החיתוך. שיטה נוספת למניעת השחרה: מיד לאחר החיתוך יוצקים על הבננות סירופ המורכב מכמות שווה של מים וסוכר.

במקום לזרוק בננות בשלות מדי, השתמשו בהן להכנת משקה טעים ובריא: פשוט מכניסים אותן לבלנדר עם חלב, סוכר ותמצית וניל.

מבננות בשלות מדי אפשר להכין גם מאפה טעים: מורחים על הבננה חמאה ודבש, ואופים כמה דקות בתנור.

אפשר להקפיא בננות בשלות כשהן שלמות, חתוכות או מעוכות. כשהן אינן שלמות, יש לערבב אותן עם מעט מיץ לימון לפני ההקפאה (למניעת השחרה). נכון, כשמפשירים את הבננות הן לא מי יודע מה יפות, אבל אפשר להשתמש בהן להכנת עוגות, גלידות ומשקאות.

כדי לייבש בננות קולפים אותן, פורסים ומניחים בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה משומן. אופים בחום נמוך מאוד (כ-40 מעלות) במשך כ-24 שעות. אפשר גם לייבש את הבננות בשמש (יש להכניסן הביתה בלילה).

קליפות בננות נהדרות לזיבול אדמה. פשוט קוצצים את הקליפות ומערבבים אותן באדמה שבחצר או בעציצים.

בבננה בינונית יש כ-80 קלוריות.

ברפואה העממית משתמשים בבנות לטיפול בסובלים מבעיות בקיבה ובכליות, ולהרגעת מערכת העצבים.

עוגת בננות ותפוזים

עוגת בננות ותפוזים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת בננות ותפוזים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של הרייט גימפל מירושלים.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ או תבנית עגולה גדולה עם חור במרכזה

150 גרם חמאה או מרגרינה בטעם חמאה

1 כוס סוכר לבן

1/2 כוס סוכר חום

2 ביצים גדולות (או 3 קטנות)

1 כף תמצית וניל

קורט מלח

5 בננות מעוכות

1/2 כוס חלב או חלב סויה

קליפה מגוררת מלימון אחד

2 כפות מיץ לימון

1 כף תרכיז קפוא של מיץ תפוזים

3 כוסות קמח

1 שקית אבקת אפייה

1 כוס אגוזי מלך קצוצים גס

חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-170 מעלות.

2. שמים בקערת המיקסר את החמאה (או המרגרינה), הסוכר הלבן, הסוכר החום, הביצים, תמצית הווניל והמלח. מקציפים במשך כמה דקות עד שמתקבלת תערובת קרמית אוורירית.

3. מוסיפים את הבננות, החלב, קליפת הלימון, מיץ הלימון ותרכיז מיץ התפוזים וממשיכים להקציף עד שמתקבלת תערובת אחידה.

4. מנפים את הקמח ומקפלים אותו בהדרגה לתוך התערובת – בכל פעם מבליעים בתערובת רק חלק ממנו.

5. מוסיפים גם את האגוזים הקצוצים ומקפלים אותם פנימה.

6. משמנים את התבנית ויוצקים לתוכה את התערובת.

7. אופים 60-55 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

8. מוציאים מהתבנית רק לאחר שהעוגה התקררה.

עוגת בננות עשירה עם אפרסקים ושוקולד

עוגת בננות עם אפרסקים ושוקולד  (צילום: אסנת לסטר)
עוגת בננות עם אפרסקים ושוקולד (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 או 28 ס"מ

4 כפות גדושות סוכר

3 כפות מים

4 בננות בשלות מאוד, פרוסות

2 שקיות סוכר וניל

1 כפית קינמון

4 ביצים

עוד 1 כף סוכר

2 כפות קורנפלור

2 כפות אבקה להכנת שוקו

4 אפרסקים פרוסים דק (אם אין אפרסקים טריים אפשר להשתמש באפרסקים מקופסת שימורים, מסוננים מהנוזלים ומיובשים במגבת נייר)

150 גרם שוקולד קצוץ דק

עוד 1 כפית קינמון

עוד 1 כפית סוכר

אופן ההכנה

1. מכינים סירופ קרמל: מבשלים 4 כפות גדושות של סוכר עם 3 כפות מים תוך ערבוב מתמיד, עד שנוצר קרמל זהוב. מניחים בצד ומניחים לסירופ להתקרר.

2. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

3. שמים בקערת המיקסר את הבננות, סוכר הווניל והקינמון, ומקציפים עד שמתקבלת תערובת חלקה.

4. מוסיפים את הקרמל וממשיכים להקציף עוד חצי דקה-דקה.

5. מקציפים לחוד את הביצים עם כף הסוכר הנוספת במשך 10-8 דקות, עד לקבלת קציפה תפוחה מאוד ובהירה.

6. מקפלים את קציפת הביצים לתוך תערובת הבננות.

7. מקפלים גם את הקורנפלור לתוך התערובת.

8. משמנים את התבנית ויוצקים לתוכה כמחצית מהתערובת.

9. בוזקים על התערובת את אבקת השוקו, ומסדרים מעל את האפרסקים (לאפרסקים יש נטייה לשקוע בתערובת העוגה – זה בסדר).

10. יוצקים על האפרסקים כמחצית ממה שנשאר מתערובת העוגה, ומפזרים מעל את השוקולד הקצוץ.

11. יוצקים על השוקולד את יתרת תערובת העוגה. מערבבים את הסוכר והקינמון ומפזרים על פני העוגה.

12. אופים כ-40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

עוגת בננות עם ציפוי שוקולד

מתכון של סימה אוחנה מקרית מוצקין.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

לעוגה

3 כוסות קמח

2 כוסות סוכר

1 שקית אבקת אפייה

1 כפית שטוחה סודה לשתייה

1/2 כפית מלח

3 בננות גדולות מעוכות

150 גרם חמאה (או מרגרינה) רכה

3 ביצים

1/3 כוס חלב (או שמנת מתוקה - אפשר פרווה)

לציפוי

1/2 מכל (1/2 כוס) שמנת מתוקה

120 גרם שוקולד שבור לקוביות

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מערבבים את הקמח, הסוכר, אבקת האפייה, הסודה לשתייה והמלח.

3. מערבבים בקערה גדולה את הבננות, החמאה, הביצים והחלב. מוסיפים את תערובת הקמח ומערבבים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה.

4. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 45-40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

5. מניחים לעוגה להתקרר מעט, ובינתיים מכינים את הציפוי: שמים את השמנת בסיר קטן ומביאים לרתיחה; מסירים את הסיר מהאש, מוסיפים את השוקולד ומערבבים היטב, עד שהשוקולד נמס לחלוטין מתקבל קרם חלק ואחיד.

6. יוצקים את קרם השוקולד על העוגה, ומורחים אותו באופן אחיד באמצעות סכין או כף.

בננות מטוגנות

בננות מטוגנות (צילום: אסנת לסטר)
בננות מטוגנות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

8-6 בננות שלמות, קלופות (אפשר לחצות אותן לאורכן, אך אז כדאי להשתמש בבישול בסיר שטוח גדול או במחבת גדולה)

100 גרם חמאה

100 גרם (קצת פחות מ-1/2 כוס) סוכר חום

2 שקיות סוכר וניל

1 כפית קינמון

1/4 כוס יין אדום

1/2 כוס שמנת מתוקה לבישול

1 מכל שמנת לקצפת

1 כף סוכר

לקישוט: קינמון

אופן ההכנה

1. ממיסים את החמאה במחבת רחבה.

2. מניחים את הבננות במחבת זו לצד זו.

3. מפזרים על הבננות – ובעיקר ביניהן - את הסוכר החום, סוכר הווניל והקינמון. מניעים קלות את המחבת לצדדים כדי לפזר את הסוכר באופן אחיד.

4. מבשלים על אש קטנה 3-2 דקות, עד שהסוכר נמס לחלוטין ומתקרמל קמעה.

5. יוצקים למחבת את היין וממשיכים לבשל על אש קטנה עוד 2 דקות, תוך ניעור המחבת לצדדים מדי פעם.

6. מוסיפים למחבת את 1/2 כוס השמנת, מנערים ומבשלים על אש קטנה עוד חצי דקה.

7. מקציפים לקצפת יציבה את מכל השמנת עם כף סוכר.

8. מעבירים את הבננות לצלחות הגשה. יוצקים עליהן מהרוטב ומקשטים בקצפת. בוזקים מעל מעט קינמון.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע