כדי לא לבכות, חתכו את הבצל בסכין חדה מאוד (צילום: shutterstock)
כדי לא לבכות, חתכו את הבצל בסכין חדה מאוד (צילום: shutterstock)

אם יש מאכל אחד שאני אוהבת לנגב עם לחם בתוספת ביצת עין זה התבשיל שאצלנו בבית קראו לו סתם "בצל", שאותו הכין אבא שלי בקפידה בכל שבת בבוקר. גם כיום אף שקשוקה לא משתווה בעיני למתכון הפשוט הזה, שיכול לשמש בסיס לשקשוקה, או רוטב לפסטה או לפיצה.

אבל לפני שניגש למתכון – ולמתכוני בצל נוספים, שקיבלתי ממאזיני "סיר לשבת" – הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לחתוך בצל יותר בקלות, ולהיפטר בסוף מהריח החריף שלו.

עוד מתכונים בדוקים של אסנת לסטר:

מתכוני קציצות - וגם טיפים לקציצות מושלמות

מתכון לפלאפל - כולל חומוס מהיר ופיתות שתכינו לבד

עוגת תפוזים: שלושה מתכונים פשוטים ונפלאים

איך חותכים בצל בלי דמעות

כשחותכים בצל משתחררת ממנו תרכובת גופרית - והיא זו שגורמת לתחושת הצריבה בעיניים. אז מה עושים כדי לא לבכות?

חיתוך באמצעות סכין חדה ככל האפשר יצמצם את כמות התרכובת שנפלטת – וכתוצאה מכך גם את תחושת הצריבה.

כדאי לחתוך בחדר מאוורר היטב, כך שזרימת האוויר תרחיק את התרכובת הצורבת מהעיניים והאף שלנו. אפשרות נוספת היא להשתמש במאוורר.

התחילו לחתוך את הבצל מהקצה שמרוחק מהשורשים, מפני שליד השורשים נמצא ריכוז גבוה יותר של גופרית.

כדאי לחתוך בצל עם פה פתוח. אולי יש ככה קצת טעם של בצל בפה, אבל פחות דמעות בעיניים - כי אדי בצל שעוברים דרך האף מגיעים לעיניים וגורמים לדמעות.

כדאי לשטוף את הבצל במים קרים מאוד לפני החיתוך.

אפשר להכניס את הבצל לכמה דקות למקפיא. זה גם עוצר את האדים וגם מקל על החיתוך.

יש כאלה שנשבעים כי כדי לא לדמוע צריך להחזיק בפה לגימה ענקית של מים בזמן החיתוך. אחרים נוהגים להחזיק השיניים שני גפרורים, כשהצד עם הגופרית פונה החוצה.

אם ניסיתם הכל ואתם עדיין בוכים ולא רואים כלום – פתחו את המקפיא והכניסו לתוכו את הראש לשנייה (רק שנייה!) כשהעיניים פקוחות לרווחה.

איך נפטרים מריח של בצל

כדי להעלים ריח בצל שדבק בידיים פשוט שפשפו את הידיים במלח גס (הקפידו לשפשף גם בין האצבעות). אם אתם בדיוק מקלפים תפוחי אדמה, שפשפו את הידיים בצד הפנימי של הקליפות.

גם שפשוף הידיים במתכת מנטרל את ריח הבצל. אפשר אפילו לקנות גוש מתכת קטן שמיועד למטרה זו.

אם דבק למחבת ריח בצל, צקו לתוכה מעט חומץ והרתיחו כשתי דקות (כדאי לפתוח חלונות בזמן הפעולה).

מריח בצל מהפה אפשר להיפטר באמצעות אכילה של קצת פטרוזיליה טרייה, או שתיית כוס חלב בלגימות קטנות תוך גרגור החלב בכל חלל הפה, או לעיסת תרמילי הל טריים (מומלץ!)

טיפים לאחסון וטיגון בצל

יש לאחסן בצל בחושך, כי בצל שרואה אור מתחיל להצמיח גבעול – שמרוקן אותו מנוזלים.

כדי שהבצל יישמר זמן רב יותר כדאי לשרוף את השורשים שלו על להבת הכיריים. זאת מפני שכאשר יש מעט לחות בשורשים, הבצל מתחיל להצמיח גבעול (שכאמור, מייבש אותו).

נשאר חצי בצל? מרחו בחמאה או במרגרינה, עטפו ברדיד אלומיניום ושימו במקרר (יש כאלה שמאמינים כי שמירת חצי בצל מביאה מזל רע).

אם נשאר לכם בצל קצוץ, הקפיאו אותו בשקית ניילון אטומה או בקופסה סגורה.

כדי לקבל בצל מטוגן פריך יותר, קמחו אותו מעט לפני הטיגון.

טבילת הבצל במים רותחים לדקה או שתיים תהפוך אותו לפחות חריף.

בצל זה בריא

חוקרים מצאו כי ככל שהבצל חריף יותר, כך הוא מכיל יותר נוגדי חמצון שמגנים על הגוף ומאטים את תהליכי ההזדקנות. בצלי השאלוט הם אלה שמכילים הכי הרבה נוגדי חמצון, ואחריהם נמצאים ברשימה שאר הבצלים היותר חריפים. חשוב להדגיש כי המחקר בחן אך ורק בצלים טריים ולא מבושלים.

אכילת בצל מפחיתה אצל הגברים את הסיכוי לחלות בסרטן הערמונית. אצל הנשים היא מפחיתה את הסיכוי לחלות בסרטן השד. לא צריך לאכול הרבה בצל כדי להפיק ממנו את התועלת הבריאותית: כדי לצמצם באופן משמעותי את הסיכוי לחלות בסרטן מספיק לאכול בכל יום פלח (גלד) אחד של בצל טרי (כלומר, לא מבושל).

בצלים תורמים גם לבריאות הלב, מפני שתרכובות הגופרית שבהם (אלה שגורמות לנו לבכות) עוזרות להוריד רמות מסוכנות של שומנים בדם ומונעות מרבדים שומניים להידבק לדפנות העורקים.

הבצל של אבא הוגו

תבשיל הבצל של אבא הוגו (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל הבצל של אבא הוגו (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

אפשר להכין מהתבשיל כמות גדולה, לחלק למנות ולהקפיא.

מרכיבים

1/2 כוס שמן זית

1/2 ק"ג בצל קצוץ

150 גרם רסק עגבניות

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כפית סוכר

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן במחבת. מוסיפים את הבצל ומטגנים תוך ערבוב עד שהבצל מזהיב.

2. מוסיפים את רסק העגבניות, מערבבים וממשיכים לבשל על אש קטנה תוך ערבוב מתמיד עוד 5 דקות.

3. מוסיפים למחבת את המלח, הפלפל והסוכר, מערבבים ומבשלים תוך ערבוב עוד דקה.

פשטידת בצל

פשטידת בצל (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת בצל (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מיקי קונס-רבינוביץ מעפולה.

מרכיבים (תבנית בקוטר 26 ס"מ)

1/2 1 ק"ג בצל קלוף (המשקל הוא לאחר הקילוף)

1/2 כוס שמן

100 גרם חמאה

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

4 ביצים גדולות

100 גרם גבינה צהובה מגוררת

5 כפות קמח תופח

2 כפות קורנפלור

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל לבן

1 כפית אגוז מוסקט

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-170 מעלות.

2. חוצים את הבצלים ופורסים אותם.

3. מחממים בסיר רחב את השמן, וממיסים בו את החמאה.

4. מוסיפים לסיר את הבצל. מערבבים, מכסים ומטגנים כ-10 דקות על אש בינונית, כשמדי פעם פותחים את הסיר ומערבבים. הבצל יהפוך לשקוף ורך, ולאט לאט יתכהה מעט – זו הנקודה שבה יש להסיר את הסיר מהאש.

5. מוסיפים לסיר בזה אחר זה את שאר המרכיבים - מבליעים כל מרכיב בתערובת שבסיר לפני שמוסיפים את המרכיב הבא.

6. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 35-30 דקות, עד שפני הפשטידה משחימים.

סלט טורקי

סלט טורקי (צילום: אסנת לסטר)
סלט טורקי (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של חביבית מור מטבריה.

מרכיבים

1 בצל גדול קצוץ דק-דק

1 כף מלח

3 כפות רסק עגבניות

1/2 כוס שמן

1 כוס גדושה פטרוזיליה קצוצה

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כף כמון

אופן ההכנה

1. שמים בקערה את הבצל הקצוץ והמלח ומעסים אותם זה בזה. מניחים ל-10-5 דקות, עד שהבצל מתרכך קצת.

2. מוסיפים לקערה את שאר המרכיבים ומערבבים.

גיוונים

פאני אלקריף ממגדל העמק מוסיפה לסלט גם עלי סלרי קצוצים ו-1/2 עד 1 כוס חומץ. פאני אומרת שהסלט טעים יותר למחרת הכנתו.

יש המוסיפים לסלט גם 1/2 כוס אריסה לסלט, פלפל אדום או פלפל אדום מוחמץ.

כדאי להוסיף לסלט גם כפית סוכר לאיזון החמיצות.

טבעות בצל

טבעות בצל (צילום: אסנת לסטר)
טבעות בצל (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מזל עוזר מעפולה.

מרכיבים

4 בצלים חתוכים לטבעות בעובי של 2 ס"מ לפחות

1/2 1 כוסות קמח

1 כפית אבקת אפייה

1 כפית מלח

2 ביצים

2 כפות שמן (לבלילה)

1/2 עד 1 כוס בירה לבנה

שמן לטיגון

אופן ההכנה

1. מערבבים את הקמח, המלח, הביצים ו-2 כפות השמן. מוסיפים בירה בהדרגה, תוך בחישה, עד שמתקבלת בלילה אחידה שמזכירה בסמיכותה דייסה דלילה.

2. מחממים במחבת רחבה שמן בעומק של כ-2 ס"מ.

3. טובלים את טבעות הבצל בבלילה ומטגנים אותן משני הצדדים עד להזהבה.

4. מוציאים מהמחבת ומניחים על גבי מגבות נייר, לספיגת עודפי השמן.

טיפים

חשוב להקפיד כי בכל סיבוב של טיגון תהיה במחבת רק שכבה אחת של טבעות בצל.

הטבעות משחימות מהר. לכן, השגיחו עליהן היטב וברגע שהן מזהיבות הוציאו אותן מהמחבת.

כדי לקבל טבעות פריכות יותר, טבלו אותן בפנקו (פירורי לחם יפניים) לאחר הטבילה בבלילה.

ריבת בצל עם צ'ילי ולימון

ריבת בצל עם צ'ילי ולימון (צילום: אסנת לסטר)
ריבת בצל עם צ'ילי ולימון (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של עמי בר עם מבית השיטה.

מרכיבים

1/4 כוס שמן קנולה

1/2 ק"ג בצל, פרוס דק

1/3 כוס סוכר

4 כפות מים

2 כפות סילאן

1 כפית צ'ילי גרוס

1/4 לימון קלוף, מגולען וחתוך לקוביות

אופן ההכנה

1. מחממים במחבת את השמן על אש בינונית. מוסיפים את הבצל ומטגנים תוך ערבוב, עד שהפרוסות מתכהות ומראות סימנים ראשונים של הזהבה.

2. מפזרים על כל המחבת את הסוכר החום באופן אחיד, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל תוך ערבוב עד שכל הסוכר נמס.

3. מוסיפים את המים וממשיכים לבשל כמה דקות על אש קטנה עד שמתקבלת ריבה סמיכה. כדאי לערבב מדי פעם.

4. מוסיפים את הסילאן ומערבבים. מוסיפים את הפלפל הגרוס וחתיכות הלימון, מערבבים ומבשלים עוד דקה.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע