ירקות ופירות נמצאים בראש פירמידת המזון. הם עשירים בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, וכדי להפיק את המרב כדאי לצרוך מהם מדי יום בחמישה צבעים שונים.

לפניכם 7 טיפים שיעזרו לכם לגרום לילדיכם לאכול יותר ירקות:

1. קחו אחריות: מחקרים הראו שילדים מפתחים הרגלי אכילה דומים לאלה של הוריהם. לכן, קחו אחריות ודאגו לשלב ירקות בתפריט היומי שלכם.

2. שיתוף: ילדים אוכלים ברצון מאכלים שהם השתתפו בהכנתם. קחו אותם לקניות, הניחו להם לבחור בעצמם את הירקות ולשטוף אותם, ונסו אף לגדל ירקות באדנית או בגינה.

3. גיוון: ירקות בריאים בכל צורת הכנה: טריים, קפואים, מאודים, צלויים ומיובשים. נסו להגיש אותם לילדיכם כשהם עשויים באופנים שונים, עד שתמצאו את שיטות הכנה שהם מעדיפים.

4. לא להכריח: אין לכפות על ילדים לאכול ירקות, אך כדאי לזכור שלעתים נדרשות כ-10 חשיפות למזון חדש עד שהילד מסכים לטעום אותו. חשוב להציע ירקות בכל ארוחה, גם אם בארוחה הקודמת הילד סרב לאכול אותם.

אם ההורים יאכלו ירקות בכל ארוחה - יש סיכוי טוב יותר שגם הילדים יעשו זאת (צילום: shutterstock)
אם ההורים יאכלו ירקות בכל ארוחה - יש סיכוי טוב יותר שגם הילדים יעשו זאת (צילום: shutterstock)

5. צבעים: שלבו בתפריט היומי ירקות במגוון צבעים (כאמור, בכל יום רצוי לאכול ירקות ופירות בחמישה צבעים שונים). סלט צבעוני אינו רק יפה ומושך יותר, אלא גם מזין יותר. עוד שיטת הגשה היא קישוט צלחות בירקות במגוון צבעים, למשל גזר גמדי, ברוקולי, כרובית ואפונה.

6. ירק בכל ארוחה: חשוב להגיש ירקות בכל ארוחה – והאפשרויות הן אינסופיות. כמה דוגמאות: חביתת ירקות, מחית ירקות (אפונה, גזר ובטטה, תפוחי אדמה ובטטה, בטטה ותרד, כרובית ותפוחי אדמה, מרק (ילדים מוכנים לעתים לאכול מרק עם ירקות שאינם מוכנים לטעום כשהם טריים), תוספת לפיצה, ירקות מגורדים בתוך קציצה, תוספת לכריך, פשטידות או רטבים (אפשר להוסיף גזר, סלרי ומגוון ירקות לרוטב בולונז, או בצל, פלפל, גזר, דלעת או בטטה לרוטב עגבניות - ולרסק במעבד מזון).

7. תזמון נכון: הזמן האידיאלי להצעת ירקות לילדים הוא תחילת הארוחה, כשהילדים עדיין רעבים.

עוד מתכונים לילדים ולכל המשפחה:

רוטב עגבניות עשיר בירקות

סינייה: מאפה בשר וטחינה שילדים אוהבים

פשטידת בשר ותפוחי אדמה: ארוחה שלמה בתבנית

עשיר בנוגדי חמצון. סלט סלק (צילום: שחר פליישמן)
עשיר בנוגדי חמצון. סלט סלק (צילום: שחר פליישמן)

סלט סלק

מקור צבעו הסגול של הסלק הוא קבוצה ייחודית של נוגדי חמצון חזקים שנקראים בטאלאינים. נוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) הם חומרים העוזרים לגוף לנטרל את הפעילות ההרסנית של הרדיקלים החופשיים - מולקולות שתוקפות את רקמות האיברים ועלולות להוביל להתפתחות מחלות כרוניות ולהאצת תהליכי ההזדקנות.

טעמו המתקתק, הרכות והצבע החזק של הסלק מביאים לכך שילדים רבים אוהבים אותו מאוד (וזכרו שאין סיבה להיבהל - לעתים הסלק גורם לשתן להיות אדום).

מרכיבים

3-2 סלקים

מיץ מלימון אחד

כ-1/4 בצל מגורר

מלח

איך מכינים

1. שמים את הסלקים בסיר (לא מקלפים אותם). מכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים ברתיחה עדינה כשעה.

2. מוסיפים כשתי כוסות מים, כדי שהסלקים יישארו מכוסים. מבשלים כחצי שעה נוספת, עד שהסלקים רכים (הם מוכנים כאשר אפשר לנעוץ בהם בקלות סכין).

3. מסננים מהמים ומקררים.

4. מקלפים את הסלקים בידיים (הקליפה יורדת בקלות), וחותכים ל"סירות" (שמיניות) או לקוביות (עבור הקטנטנים אפשר לגרר במגררת או למעוך במזלג).

5. מוסיפים לימון, בצל מגורר ומעט מלח, ומערבבים היטב.

6. טעם הסלט משתפר ביום למחרת. הסלט נשמר במקרר 5-4 ימים.

יעל טל מעבירה סדנאות בישול להורים, משלב הטעימות הראשונות ועד לארוחות משפחתיות