כשהייתי ילדה לא הגישו דלורית אצלנו בבית, והיתה לכך סיבה כי פשוטה: באותה תקופה עדיין לא היו דלוריות בישראל – הן התחילו להימכר כאן רק בשנות ה-80.

הדלורית הומצאה למען כל שונאי הדלעת: היא אמנם חלק ממשפחת הדלועיים, אבל עדינה יותר וסיבית פחות. היא גם טעימה יותר - טעמה מתוק ואגוזי, משהו בין דלעת לבטטה. השם שלה באנגלית מחמיא בהרבה מהעברי, ומבטא היטב את הטעם הזה: Butternut Squash – כלומר, דלעת אגוז חמאה.

בדלורית יש לא רק טעם, אלא גם בריאות: כמו בכל הירקות הכתומים יש בה בטא-קרוטן, שהוא נוגד חמצון המגן על הגוף מפני סרטן - ובעיקר סרטן הקיבה, הריאות והעור. הבטא-קרוטן גם מחזק את המערכת החיסונית ותורם למניעת התקפי לב.

בשבוע שעבר התקשרה אלי לתוכנית "סיר לשבת" מאזינה בשם שושנה, וסיפרה שקיבלה ארגז מלא דלוריות ואין לה מושג מה להכין מהן. גם לי לא היה הרבה מה להגיד לה, חוץ מזה שכל מה שהיא מכינה עם בטטה או עם דלעת יעבוד גם עם דלורית. אבל אז התחילו לטלפן לתוכנית מאזינים, שנתנו מתכונים נהדרים וטעימים - שכולם על טהרת הדלורית.

דלורית ממולאת בבשר ובאורז

מתכון של יפה אליהו ממושב אביטל.

מרכיבים (4 מנות)

4 דלוריות

למילוי

1/2 כוס שמן זית

1 בצל קצוץ

1/2 כוס אורז

1 כוס מים

300-250 גרם בשר בקר טחון

3 כפות סילאן

1 כף אבקת מרק עוף

1 כפית פלפל שחור גרוס

1 כוס צימוקים בהירים

לזיגוג

1/2 כוס סילאן

1/4 כוס שמן זית

1 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

המילוי

1. מחממים את השמן בסיר שטוח או במחבת. מטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף, ומראה סימנים ראשונים של הזהבה.

2. מוסיפים למחבת את האורז, וממשיכים לטגן דקה-שתייםתוך ערבוב.

3. מוסיפים לסיר את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים על אש קטנה עד שהאורז כמעט מוכן.

4. מוסיפים לסיר את הבשר הטחון. ממשיכים לבשל כמה דקות על אש קטנה, תוך ערבוב, עד שהבשר משנה את צבעו והאורז מוכן (אם יש צורך מוסיפים לסיר עוד קצת מים רותחים)

5. מוסיפים לסיר את הסילאן, התבלינים והצימוקים. מערבבים וממשיכים לבשל תוך ערבוב עוד חצי דקה. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.

הדלוריות

1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.

2. קולפים את הדלוריות עם קולפן וחוצים אותן לאורכן. מרוקנים את חצאי הדלוריות מזרעים ומסיבים.

3. מערבבים את מרכיבי הזיגוג. מורחים בנדיבות את חצאי הדלוריות בתערובת מכל הצדדים.

4. ממלאים את השקעים שבדלורית בתערובת הבשר והאורז, ומהדקים קצת.

5. מניחים את הדלוריות הממולאות בתבנית אפייה. מכסים בנייר אלומיניום.

6. אופים כשעה, עד שהדלוריות רכות.

דלורית ממולאת בתערובת בשרים

דלורית ממולאת בתערובת בשרים (צילום: אסנת לסטר)
דלורית ממולאת בתערובת בשרים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של הנרי חנוכה מנצרת עילית.

מרכיבים (6 מנות)

6 דלוריות

למילוי

200 גרם בשר בקר טחון

200 גרם בשר הודו טחון

2 בצלים מגוררים

4-3 שיני שום כתושות

2-1 כפות שמן

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/2 כוס כוסברה קצוצה

1 כף מים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית כמון

1/2 כפית אגוז מוסקט מגורר או טחון

לרוטב

2 עגבניות מגוררות

150 גרם רסק עגבניות

4 כפות שמן

1/2 1 עד 2 כוסות מים

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-190-180 מעלות.

2. קולפים את הדלוריות עם קולפן ירקות. חותכים מהדלוריות את החלק העליון הצר (ה"צוואר"), ופורסים אותו.

3. באמצעות כף מרוקנים את פנים הדלוריות מזרעים ומסיבים.

4. מניחים בתחתית כל דלורית פרוסה או שתיים מהפרוסות שחתכנו מהחלק הצר.

5. מערבבים את כל מרכיבי המילוי.

6. ממלאים את הדלוריות.

7. מרפדים סיר שטוח או תבנית אפייה בפרוסות הדלורית שנשארו. שומרים בצד 6 פרוסות לכיסוי הדלוריות הממולאות.

8. מניחים את הדלוריות הממולאות זו לצד זו בצפיפות בסיר או בתבנית.

9. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב ויוצקים על הדלוריות ומסביבן. הרוטב צריך להגיע ל-3/4 מגובה הדלוריות.

10. מכסים כל דלורית באחת מהפרוסות ששמרנו בצד.

11. מכסים בנייר אלומיניום או במכסה מתאים (במקרה של סיר עם ידיות מתכת ומכסה עם ידית מתכת)

12. אופים כשעה.

13. מורידים את נייר האלומיניום או את המכסה ואופים עוד כמה דקות, עד שחלקן העליון של הדלוריות משחים.

בורקס במילוי דלורית ועשבי תיבול

בורקס ממולאים בדלורית ועשבי תיבול (צילום: אסנת לסטר)
בורקס ממולאים בדלורית ועשבי תיבול (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל בן שיטרית מבית שאן.

מרכיבים (כ-8 בורקסים בינוניים)

1 דלורית

1 כפית כורכום

4 עלי דפנה

1 כף גרגירי פלפל אנגלי

1/4 כוס (או חופן) פטרוזיליה קצוצה (רק העלים)

1/4 כוס (או חופן) כוסברה קצוצה (רק העלים)

1/4 כוס (או חופן) שמיר קצוץ (רק הקצוות הרכים)

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור

בצק עלים מרודד באורך של 50-40 ס"מ וברוחב של כ-20 ס"מ

1 ביצה טרופה

2-1 כפות שומשום

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-220 מעלות.

2. מקלפים את הדלורית עם קולפן ירקות, וחותכים אותה לקוביות גדולות.

3. שמים בסיר את קוביות הדלורית, הכורכום, עלי הדפנה וגרגירי הפלפל האנגלי.

4. ממלאים את הסיר במים עד לכיסוי כל המרכיבים. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-15 דקות, עד שקוביות הדלורית מתרככות.

5. שופכים מהסיר את הנוזלים וממשיכים לבשל את הדלורית עוד דקה, תוך ניעור הסיר, כדי לייבש אותה. לחלופין, אפשר לשים את קוביות הדלורית המבושלות במסננת ל-10, כדי שיגירו את כל הנוזלים.

6. מועכים את קוביות הדלורית בעזרת מזלג או מועך תפוחי אדמה, עד שמתקבלת מחית גסה ואפילו בעלת גושים קטנים.

7. מוסיפים למחית הדלורית את הפטרוזיליה, הכוסברה והשמיר הקצוצים ומערבבים קלות.

8. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.

9. חותכים מהבצק ריבועים בגודל הרצוי.

10. מניחים במרכז כל ריבוע כפית או כף מהמילוי (תלוי בגודל הריבוע)

11. מקפלים כל ריבוע לשניים מעל המלית, כך שנוצר משולש, ומהדקים את השוליים בעזרת האצבעות או בעזרת מזלג.

12. מברישים את הבורקסים בביצה הטרופה ומפזרים עליהם שומשום.

13. אופים 15 דקות או יותר, עד שהבורקסים מזהיבים היטב.

סלט דלורית ברוטב שמן זית ולימון

סלט דלורית ברוטב שמן זית ולימון (צילום: אסנת לסטר)
סלט דלורית ברוטב שמן זית ולימון (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מסודי מליל מקרית שמונה.

מרכיבים

1 דלורית

1/3 כוס שמן זית

1/3 כוס מיץ לימון טרי

3 שיני שום כתושות

1 כפית כמון

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

1. מקלפים את הדלורית עם קולפן ירקות, וחותכים אותה ל-2 או 4 חלקים.

2. מבשלים את הדלורית במים רותחים כ-15 דקות, עד שהיא מתרככת.

3. מסננים היטב את הנוזלים.

4. חותכים את הדלורית לקוביות קטנות ומעבירים לקערה.

5. מערבבים בקערית את השמן, מיץ הלימון, השום הכתוש והתבלינים.

6. יוצקים את הרוטב על קוביות הדלורית ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול (אם הסלט חמוץ מדי אפשר להוסיף לו קצת סוכר כדי לאזן את הטעם).

מרק דלורית

מרק דלורית (צילום: אסנת לסטר)
מרק דלורית (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל בן שיטרית מבית שאן.

מרכיבים (כ-6 מנות)

1 דלורית לא גדולה

1 בצל גדול, קלוף וחתוך לקוביות

3 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות

2-1 כוסות גרגירי חומוס מבושלים (אפשר להשתמש בחומוס מקופסת שימורים)

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית אבקת מרק עוף

חופן פטרוזיליה קצוצה (רק העלים)

חופן כוסברה קצוצה (רק העלים)

אופן ההכנה

1. מקלפים את הדלורית וחוצים אותה. מרוקנים מזרעים ומסיבים, וחותכים לקוביות קטנות.

2. שמים בסיר את קוביות הדלורית, קוביות הבצל וקוביות הגזר. מוסיפים מים עד לגובה של 3-2 ס"מ מעל הירקות ומביאים לרתיחה. מנמיכים את גובה הלהבה, ומבשלים על אש קטנה עד שהירקות רכים. אם יש צורך, מוסיפים עוד מים.

3. מוסיפים את גרגירי החומוס והתבלינים ומבשלים עוד חצי דקה.

4. מורידים מהאש ומוסיפים את הפטרוזיליה והכוסברה.

גיוונים

אפשר להוסיף לירקות גם קוביות דלעת.

בסוף הבישול אפשר לרסק את כל הירקות שבסיר בעזרת בלנדר מוט, או להעבירם לבלנדר רגיל.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע