• שם הבלוג: Souvlaki for the Soul (סופלקי לנשמה).
  • במשפט אחד: מתכונים יווניים אותנטיים וצילומים מטיולים ברחבי העולם.
  • מאחורי הקלעים: את המתכונים שבבלוג מבשל, כותב ומצלם בכישרון רב פיטר – אוסטרלי ממוצא יווני שחי בסידני. פיטר הקים את הבלוג ב-2007, לדבריו כדי להכניס קצת עניין לחייו, וצבר מאז קהל גדול שעוקב אחריו בפייסבוק, בטוויטר ובפינטרס. אהבתו של פיטר לאוכל טוב, לטיולים ולצילום ניכרת בכל פוסט. האיש גרגרן בכל רמ"ח אבריו, והדבר ניכר במנות מקוריות ומצולמות נפלא, שלא יותירו אתכם אדישים.
  • ערך מוסף: כחובב צילום נלהב, פיטר חולק עם הגולשים את ניסיונו בצילום מזון, ואף פירסם בבלוג מדריך מקוצר לצילום אוכל.
  • מתכונים מומלצים נוספים בבלוג: תבשיל עוף עם פסטה, תפוחי אדמה אפויים בלימון, תבשיל תפוחי אדמה ואפונה ו עוגת סולת יוונית.

פיצה בתוספת עגבניות - Ladenia

הפיצה הזאת תהפוך ללהיט במטבח שלכם: היא קלה להכנה, צבעונית וטעימה מאוד.

לדניה היא התשובה היוונית לפיצה האיטלקית, שמקורה באי קימולוס. זהו מאפה גבוה, רך ואוורירי, העשוי מבצק עשיר בשמן זית – דבר שהופך אותו לנוח לעיבוד. הבצק מצופה בשפע עגבניות (אפשר ורצוי שיהיו בצבעים ובגדלים שונים), בפרוסות בצל ובעלי אורגנו, והתוצאה היא חגיגה של צבעים וטעמים.

חשוב להכין את הפיצה בתבנית בעלות דפנות גבוהות (5 ס"מ לפחות), מפני שהמאפה תופח לא מעט בזמן האפייה.

מרכיבים (תבנית בגודל 37X24 ס"מ)

לבצק

  • 1 כוס מים חמימים
  • 1/4 2 כפיות (7 גרם) שמרים יבשים או 21 גרם שמרים טריים (מעט פחות מחצי קובייה)
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 כפית מלח דק
  • 3 עד 1/4 3 כוסות (455-420 גרם) קמח

לציפוי

  • 2 עד 1/4 2 כוסות עגבניות מסוגים שונים, פרוסות או חתוכות לקוביות
  • 1 בצל סגול גדול פרוס דק
  • 1/3 כוס שמן זית
  • 1 כפית מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • חופן עלי אורגנו מיובשים

אופן ההכנה

  1. יוצקים את המים לקערת המיקסר, מוסיפים את השמרים ומערבבים. מכסים במגבת ומתסיסים במשך 10 דקות.
  2. מוסיפים לקערה את שמן הזית והמלח ומערבבים.
  3. מוסיפים 2 כוסות קמח ולשים עד שמתקבל בצק נוזלי.
  4. מוסיפים את יתרת הקמח בהדרגה, תוך כדי לישה, עד שמתקבל בצק אחיד וגמיש (ייתכן שלא תצטרכו להוסיף את כל הקמח). אם הבצק עדיין דביק מעט אפשר להוסיף לו מעט שמן זית.
  5. לשים את הבצק 6-5 דקות.
  6. משמנים את תבנית האפייה בשמן זית או מרפדים אותה בנייר אפייה. מניחים את הבצק בתבנית ומותחים אותו, כך שיכסה את כל שטח התבנית.
  7. מכסים בפלסטיק נצמד ומתפיחים במקום חמים 60-45 דקות, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  8. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  9. מערבבים בקערה את כל מרכיבי הציפוי, למעט האורגנו. מסדרים את התערובת על גבי הבצק.
  10. מפזרים מעל בנדיבות עלי אורגנו.
  11. אופים 50-40 דקות, עד שהמאפה מקבל גוון זהוב עמוק (בגלל עוביו של הבצק, זמן האפייה ארוך מהרגיל לסוג כזה של מאפים).
  12. פורסים לחתיכות ומגישים חם או בטמפרטורת החדר.

כרובית בנוסח יווני - Kounoupidi Kapama

תוספת טעימה וקלה להכנה העשויה ממרכיבים פשוטים וזמינים. חשוב להימנע מבישול יתר, כדי שפרחי הכרובית ישמרו על צורתם ומרקמם. אם תוספת הקינמון הרפתקנית מדי בעיניכם – הפחיתו את הכמות או השמיטו לחלוטין את התבלין מהמתכון.

מרכיבים (4-2 מנות)

  • 1/4 כוס שמן זית
  • כרובית בינונית מפורקת לפרחים
  • 1 בצל בינוני קצוץ דק או מגורד על פומפייה
  • 2 שיני שום כתושות
  • 1 כפית קינמון
  • 4-3 עגבניות מגוררות (250 גרם), או כמות זהה של עגבניות מרוסקות מקופסת שימורים או פסאטה (רסק עגבניות איטלקי)
  • 1/2 מקל קינמון
  • 1/4 כוס מים
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

  1. מחממים את שמן הזית במחבת על להבה בינונית.
  2. מוסיפים למחבת את הבצל והשום, ומטגנים עד שהבצל הופך לשקוף (חשוב להשגיח שהשום לא יישרף, כי אז הוא הופך למר).
  3. מוסיפים את הכרובית ומטגנים כ-5 דקות, עד שהיא מקבלת גוון זהוב עמוק.
  4. מוסיפים את הקינמון הטחון, העגבניות, מקל הקינמון, מלח, פלפל ומים.
  5. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-15 דקות, עד שהכרובית מתרככת.
  6. מגישים מיד לצד לחם וגבינת פטה.

קציצות בקר ברוטב עשבי תיבול - Biftekia

ביפטקיה הן למעשה המבורגרים בנוסח יווני. המתכון המובא כאן מבוסס על מתכון העובר במשפחתו של פיטר כבר דורות רבים - אך פיטר בחר להחליף את פירורי הלחם המסורתיים בשיבולת שועל, שהיא בריאה יותר.

הרוטב מכיל בזיליקום, נענע ופטרוזיליה, אבל אתם מוזמנים לשחק עם סוגי עשבי התיבול והיחסים ביניהם. גם כמות השום תלויה בטעמכם (וכך גם השום שבתערובת הבשר). מאחר שהרוטב מכיל אנשובי וצלפים, אין צורך להוסיף לו מלח.

מרכיבים (8 קציצות)

לרוטב

  • 1 כוס עלי בזיליקום טריים
  • 1 כוס עלי נענע טריים
  • 1 כוס עלי פטרוזיליה טריים
  • 3 שיני שום
  • 2 כפות חרדל דיז'ון
  • 2 כפות צלפים, מסוננים מנוזלי הכבישה
  • 10 נתחי פילה אנשובי (קופסה עד קופסה וחצי)
  • פלפל שחור גרוס טרי
  • 1/2 כוס שמן זית

לקציצות

  • 450 גרם בשר בקר טחון (בשר צוואר, חזה או נתח אחר המתאים לטחינה)
  • 1/2 כוס (50 גרם) שיבולת שועל אינסטנט
  • 1/2 בצל סגול קצוץ דק
  • 1 כף אורגנו יבש
  • 1 כף נענע יבשה
  • 2 כפות פטרוזיליה קצוצה דק
  • 1 כף פפריקה מעושנת
  • 1 כפית כמון
  • 1 ביצה

אופן ההכנה

הרוטב

  1. שמים במעבד מזון את כל מרכיבי הרוטב, למעט שמן הזית.
  2. מפעילים את מעבד המזון בפולסים אחדים, עד שכל המרכיבים טחונים גס.
  3. מפעילים את המעבד ברצף ומזלפים לתוכו באטיות את השמן. ממשיכים לעבד עד שמתקבל רוטב אחיד.

הקציצות

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. שמים את כל מרכיבי הקציצות בקערה גדולה, ולשים היטב בידיים.
  3. יוצרים מהתערובת 8 קציצות סגלגלות ועבות.
  4. מחממים במחבת 2 כפות שמן זית על להבה בינונית-נמוכה. מוסיפים את הקציצות ומטגנים 3-2 דקות מכל צד, עד להשחמה.
  5. מניחים את הקציצות בתבנית, ואופים 7-5 דקות.
  6. מוציאים מהתנור ומניחים לקציצות להתקרר במשך 2 דקות. מגישים עם הרוטב.