סלט קישואים עם כוסברה ואגוזים (צילום: אסנת לסטר)
סלט קישואים עם כוסברה ואגוזים (צילום: אסנת לסטר)

מאז שאני מכירה את צביקה בעלי, ומדובר בהרבה מאוד שנים, הוא לא נוגע בקישואים. לא עזרו לי שום תחנונים, בקשות ושכנועים שצריך רק לטעום כדי להבין שקישואים הם ירק טעים, למרות שאינם נראים מי יודע מה על הצלחת. חמותי, סבתא חנה, ראתה אותי פעם מנסה לשכנע את צביקה לטעום קישואים ממולאים, ומיד התפשט על פניה מין חיוך כזה שאומר: "אני לא הצלחתי לשכנע אותו לטעום קישואים מאז שהיה קטן, אז מה פתאום את חושבת שתצליחי?"

השבוע קרה הבל ייאמן.

בתוכנית האחרונה של "סיר לשבת" עלתה לשידור מאזינה בשם רות לוי וביקשה מתכון לסלט קישואים קר. היא סיפרה שכבר יש לה קישואים מוכנים, וכל מה שהיא רוצה זה להכין מהם סלט שלא יהיה חלבי – כך שתוכל להגיש אותו בארוחת ערב שבת. מאזינים רבים נחלצו לעזרתה של רות, וסיפרו לנו על מתכונים מיוחדים ושונים זה מזה.

כשהכנתי את סלטי הקישואים שנתנו המאזינים ביקר צביקה במטבח ושאל אם אפשר לטעום. חשבתי שלא שמעתי טוב. "זה קישואים, אתה יודע", אמרתי, "אבל אשמח אם תטעם ותחווה את דעתך עליהם". להפתעתי הוא התיישב לשולחן מוכן לטעימות. הגשתי לו מכל הסלטים שהכנתי וחיכיתי לתגובה.

"לא ידעתי שקישואים יכולים להיות כל כך טעימים!" הוא פסק אחרי שטעם ולקח עוד מנה מכל סלט. "חבל שאמא שלך לא רואה אותך עכשיו", אמרתי - ומיד צילצלתי לסבתא חנה.

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

חצילים: מתכונים קלים וטיפים לקלייה ולטיגון

תוספת לאורז: תבשיל מהיר של פטריות ואפונה

פלאפל תוצרת בית – כולל מתכונים לפיתות וחומוס מהיר

סלט קישואים עם כוסברה ואגוזים

מתכון של רחל בן שיטרית מבית שאן.

מרכיבים

שמן לטיגון

5 קישואים פרוסים

1 בצל פרוס

1 פלפל אדום חתוך לרצועות

1 עגבנייה קלופה וחתוכה לקוביות

1/2 כפית מלח

1/4 כוס שמיר קצוץ

1/4 כוס כוסברה קצוצה

1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס

1/4 כוס שומשום

אופן ההכנה

1. מחממים שמן בסיר שטוח. מוסיפים את הקישואים ומטגנים קלות מכל הצדדים, עד שהם מעט מתרככים ומזהיבים.

2. מוציאים את הקישואים מהסיר באמצעות כף מחוררת ושומרים בצד.

3. אם יש צורך, מוסיפים לסיר מעט שמן ומחממים אותו. מוסיפים את הבצל והפלפל השחור ומטגנים אותם תוך הקפצה דקה-דקה וחצי.

4. מוסיפים את קוביות העגבנייה וממשיכים לטגן תוך ערבוב עד שהנוזלים כמעט מתאדים לחלוטין מהסיר.

5. מוסיפים את המלח ומערבבים. מחזירים את הקישואים לסיר. מחזיקים את הסיר בשתי הידיות ומניעים אותו כדי לערבב את תכולתו.

6. מוסיפים את השמיר והכוסברה ושוב מערבבים באמצעות הנעת הסיר.

7. מעבירים לכלי הגשה ומפזרים על הסלט את האגוזים והשומשום.

8. מגישים חם, פושר או קר.

סלט קישואים עם פטריות וביצים ברוטב סויה

סלט קישואים עם פטריות וביצים ברוטב סויה (צילום: אסנת לסטר)
סלט קישואים עם פטריות וביצים ברוטב סויה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אנה תם מקצרין.

מרכיבים

שמן לטיגון

1 בצל גדול קצוץ

3 קישואים קלופים וחתוכים לקוביות קטנות

סלסלת פטריות טריות, קצוצות (כ-200 גרם)

1/2 כוס רוטב סויה

2 ביצים קשות קצוצות

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן במחבת או בסיר שטוח. מוסיפים את הבצל הקצוץ ומטגנים עד שהוא מתרכך והופך לשקוף.

2. מוסיפים למחבת את קוביות הקישואים וממשיכים לטגן תוך ערבוב 3-2 דקות.

3. מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן תוך ערבוב כמה דקות. ברגע שהפטריות מתרככות מוסיפים את רוטב הסויה.

4. מכבים את האש ומוסיפים לסלט את הביצים הקשות.

5. מגישים חם או קר.

סלט קישואים עם לימונים

סלט קישואים עם לימונים (צילום: אסנת לסטר)
סלט קישואים עם לימונים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

שמן זית לטיגון

3 קישואים פרוסים

2 לימונים חתוכים לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ

3 שיני שום קצוצות

1/4 כוס שמיר קצוץ

1כפית מלח

1 כפית פלפל לבן

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן במחבת. מוסיפים את הקישואים ומטגנים, תוך הפיכתם מדי פעם, עד שהם מזהיבים.

2. מוציאים את הקישואים מהמחבת באמצעות כף מחוררת ומניחים אותם על גבי מגבות נייר, לספיגת עודפי השמן.

3. מוסיפים למחבת את פרוסות הלימונים (אם יש צורך מוסיפים 1 כף שמן) ומטגנים אותן עד שהן משחימות מעט.

4. מסדרים את פרוסות הלימון והקישואים בצלחת הגשה. מפזרים מעל את השום, השמיר והתבלינים.

5. יוצקים על הסלט מהנוזלים שבמחבת.

6. מגישים חם, פושר או קר.

סלט קישואים עם מלפפונים חמוצים ושמיר

סלט קישואים עם מלפפונים חמוצים ושמיר (צילום: אסנת לסטר)
סלט קישואים עם מלפפונים חמוצים ושמיר (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מלכה מקל מיבנאל.

מרכיבים

4 קישואים

4 מלפפונים חמוצים

1 כף חרדל

2 כפות מיונז

4 שיני שום קצוצות

1/2 כפית פלפל שחור

1/2 כוס שמיר קצוץ

אופן ההכנה

1. שמים את הקישואים בקערה. יוצקים עליהם מים רותחים וממתינים 10 דקות.

2. מסננים את הקישואים מהנוזלים, חוצים לאורך ומרוקנים מהזרעים.

3. חותכים כל מחצית קישוא לאורכה ל-3 רצועות, וחותכים כל רצועה לרוחבה ל-3 מקלות קצרים.

4. חותכים את המלפפונים החמוצים באותו אופן, ומוסיפים אותם לקישואים.

5. מערבבים בקערית את החרדל והמיונז. טועמים, ואם רוצים מוסיפים עוד חרדל או מיונז.

6. מוסיפים את תערובת החרדל והמיונז לקישואים והמלפפונים ומערבבים (הכי טוב לערבב בידיים נקיות).

7. מוסיפים את השום, השמיר והפלפל, ומערבבים.

סלט קישואים עם עגבניות ופטרוזיליה

סלט קישואים עם עגבניות ופטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)
סלט קישואים עם עגבניות ופטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רות כהן מטבריה.

מרכיבים

5 קישואים קלופים וחצויים לאורכם

שמן לטיגון

1 בצל קצוץ

3 עגבניות קלופות וחתוכות לקוביות

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה

1. מבשלים את הקישואים במים רותחים כמה דקות, עד שהם מתרככים מעט (אבל רק מעט!). מסננים, מצננים וחותכים לפרוסות בעובי של כ-1 ס"מ.

2. מחממים שמן בסיר שטוח או במחבת. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא מזהיב מעט.

3. מוסיפים לסיר את קוביות העגבניות וממשיכים לטגן, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהעגבניות מתרככות ו"מתפרקות".

4. מוסיפים לסיר את הקישואים, מביאים לרתיחה ומבשלים 3 דקות על אש קטנה.

5. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומורידים מהאש.

6. מוסיפים את הפטרוזיליה ומערבבים קלות.

7. מגישים חם או קר.

סלט קישואים עם שמיר וביצים

סלט קישואים עם שמיר וביצים (צילום: אסנת לסטר)
סלט קישואים עם שמיר וביצים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מירה אביסרור ממגן שאול.

מרכיבים

שמן לטיגון

2 בצלים קצוצים

5 קישואים מגוררים גס

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1/2 כפית כמון

1 ביצה טרופה

1/2 כוס שמיר קצוץ

2 ביצים קשות מגוררות

אופן ההכנה

1. מחממים שמן בסיר שטוח או במחבת. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא מתרכך והופך לשקוף.

2. מוסיפים את הקישואים והתבלינים וממשיכים לטגן תוך ערבוב מתמיד 3-2 דקות.

3. מוסיפים את הביצה, וממשיכים לטגן תוך ערבוב מתמיד עד שהיא נקרשת. מורידים מהאש.

4. לאחר שהתערובת התקררה מוסיפים את השמיר הקצוץ ומערבבים.

5. מפזרים על הסלט את הביצים הקשות ומערבבים קלות.

6. מגישים קר.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע