אם הדיוק הלשוני הוא נר לרגליכם, בביקורכם הקרוב בחנות הפירות והירקות הקפידו לבקש מהמוכר גודגדנים – ולא דובדבנים. למה? כי רוב הדובדבנים שנמכרים בחנויות ובשווקים - הן האדומים והן הוורודים-צהבהבים - הם למעשה גודגדנים, מין מתוק של דובדבן. הדובדבנים ה"מקוריים" חמוצים יותר, ומשמשים בעיקר בתעשיית המזון.

עד כאן רגע של עברית. וכעת – לטיפים ומתכונים של דובדבנים (כלומר, גודגדנים).

בחירת דובדבנים

  • בחרו בדובדבנים מוצקים שעדיין מחוברים לגבעול – זו עדות לכך שהם טריים.
  • דובדבנים כהים (באופן יחסי לזן שלהם) הם בדרך כלל מתוקים יותר.

אחסון דובדבנים

  • אחסנו את הדובדבנים במקרר, בשקית פלסטיק שאינה סגורה לגמרי או בשקית נייר – הם יישמרו כך כמה ימים. אין לשטוף את הדובדבנים לפני האחסון.
  • הקפאת דובדבנים: אפשר להקפיא דובדבנים ולשמור אותם במקפיא במשך כשנה. לפני ההקפאה שטפו את הדובדבנים והוציאו מהם את הגלעינים (ראו הסבר בהמשך לגבי הגלעון). שטחו אותם בשכבה אחת במגש או בתבנית (כך הם יקפאו מהר ובאופן אחיד), כסו בפלסטיק נצמד והכניסו למקפיא לכמה שעות. לאחר שהדובדבנים קפאו לחלוטין, העבירו אותם לכלי אטום היטב.

גלעון דובדבנים

  • אם אין ברשותכם מכשיר מיוחד לגלעון דובדבנים, השתמשו במהדק משרדי. הכניסו את אחד מקצותיו של המהדק לתוך הדובדבן, סובבו בעדינות מסביב לגלעין ושלפו אותו בעזרתו. הסרטון הבא מדגים את השיטה בקצרה:

מלבי עם דובדבנים

מרכיבים (4 מנות)
  • 1/2 כוס פחות 1 כף (60 גרם) קורנפלור
  • 1 כוס מים קרים
  • 1 כוס חלב
  • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 32% שומן
  • 6 כפות (75 גרם) סוכר
  • 1/2 ק"ג דובדבנים מגולענים

אופן ההכנה
  1. שמים את הקורנפלור בקערה קטנה. מוסיפים כ-1/4 כוס מהמים וטורפים היטב. מוסיפים שוב כ-1/4 כוס מים וטורפים שוב. מוסיפים את יתרת המים וטורפים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה וללא גושים.
  2. שמים בסיר בינוני את החלב, השמנת והסוכר, ומחממים על אש קטנה-בינונית.
  3. כשהתערובת שבסיר רותחת מוסיפים לה את בלילת הקורנפלור וממשיכים לבשל כמה דקות, תוך בחישה מתמדת, עד שהתערובת מסמיכה.
  4. יוצקים את התערובת לכלי הגשה. מכסים ומניחים במקרר ל-3 שעות לפחות.
  5. שמים מחצית מהדובדבנים בבלנדר או במעבד מזון וטוחנים לרוטב חלק.
  6. לפני ההגשה יוצקים מעט מהרוטב בכל כלי הגשה ומקשטים בדובדבנים השלמים שנותרו.

קלפוטי דובדבנים

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ או תבנית אינגליש קייק

  • חמאה לשימון התבנית
  • 1 ביצה
  • 1 חלמון
  • 6 כפות (75 גרם) סוכר
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 1/2 גביע (100 גרם) שמנת חמוצה
  • 1/2 כוס (65 גרם) קורנפלור
  • 3/4 כוס (65 גרם) שקדים טחונים
  • 20 דובדבנים

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית במעט חמאה.
  2. שמים בקערה את הביצה, החלמון והסוכר. מקציפים עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה. מנמיכים את מהירות ההקצפה ומוסיפים, לפי הסדר, את השמנת המתוקה, השמנת החמוצה, הקורנפלור ואבקת השקדים.
  3. מעבירים את התערובת לתבנית, ואופים 10 דקות.
  4. מוציאים את העוגה מהתנור, מסדרים עליה את הדובדבנים, ואופים 25 דקות נוספות.

  • רועי אגאי הוא שף מסעדת בית היין שבקיבוץ מעברות