הכנת גבינות בבית היא לא רק פשוטה וכיפית ("תראו! זאת גבינה! ואני הכנתי אותה!! כשרונותי הלקטוזיים עולים על כל דמיון!!!") אלא לרוב גם זולה באופן משמעותי מקנייה של גבינות מוכנות.

אמנם כמעט תמיד זול יותר להכין משהו לבד מאשר לקנות אותו, אבל במוצרי חלב זה בולט במיוחד. הסיבה לכך היא שיש כמה מוצרי חלב בסיסיים שמחיריהם נמצאים תחת פיקוח, מה שאומר שהמדינה קובעת עבורם מחיר מרבי. בזכות זאת אתם יכולים להכין, למשל, 1/2 ק"ג ריקוטה מ-2 ליטר חלב וקצת חומץ, וזה יעלה לכם 10 שקלים בלבד – בערך שליש מהמחיר בחנויות. עוד דוגמה? גבינת שמנת ביתית משמנת חמוצה בפחות מ-5 שקלים לגביע – כמחצית מהמחיר של גבינה קנויה.

רוצים לדעת עוד על מוצרים בפיקוח? לחצו כאן כדי לקרוא פוסט שכתבתי, הכולל הסברים, רשימת כל המוצרים שבפיקוח, ורעיונות פשוטים ליישום שיעזרו לכם לחסוך המון כסף בקלות.

לקראת הילולת מוצרי החלב השנתית ריכזתי לנוחיותכם כמה מתכונים לגבינות ומוצרי חלב אחרים שאתם יכולים להכין בעצמכם בבית. כמה מהמתכונים ניסיתי בעצמי וכמה מהם לא, אבל הם מגיעים ממקורות מהימנים. יש לכם עוד מתכונים מוצלחים למוצרי חלב ביתיים? שתפו!

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

גבינת שמנת

מחיר תוצרת בית: 4.70 שקלים לכ-250 גרם (תלוי במידת ניקוז הנוזלים מהשמנת)

מחיר בחנויות: כ-13 שקל לגביע של 225 גרם, כ-11 שקל ל-100 גרם בקנייה לפי משקל (כ-4.5 שקלים ל-100 גרם)

מרכיבים: 2 גביעי שמנת חמוצה (2.35 שקלים לגביע)

קרמית, עשירה ומקבלת באהבה שלל תוספות (שום שמיר, בזיליקום, סלמון מעושן, עירית ועוד). כל מה שצריך זה שמנת חמוצה ובד חיתול או מגבת מטבח. לא צריך אפילו להדליק את הגז. הנה ההסברים שלי.

גבינת ריקוטה

מחיר תוצרת בית: 10 שקלים ל-500 גרם

מחיר בחנויות: כ-28 שקל ל-500 גרם

מריכיבים: 2 שקיות חלב (5 שקלים לליטר) וחומץ

יש המון ברשת גרסאות, שעושות שימוש במרכיבים שונים – חומץ, לימון, רוויון ואפילו שמנת. אני עוד לא הספקתי לנסות, אבל מצאתי כמה לינקים טובים, של Pastaghetti ושל בצק אלים.

יוגורט

מחיר תוצרת בית: כ-8 שקלים לליטר

מחיר בחנויות: לפחות 10 שקלים לליטר

מרכיבים: 1 שקית חלב (5 שקלים לליטר) וגביע יוגורט (כ-3 שקלים)

חמצמץ וים תיכוני, בהחלט שווה לנסות להכין. ילנה ויינברג מגישה ב-xnet מתכון של יוגורט תוצרת בית לעצלנים וגם גרסה למשקיענים. אוהבי המתכונים המפורטים מוזמנים לבדוק את זה של גיק במטבח.

10 שקלים ל-1/2 ק"ג. לבנה ביתית (צילום: shutterstock)
10 שקלים ל-1/2 ק"ג. לבנה ביתית (צילום: shutterstock)

לבנה

מחיר תוצרת בית: 10 שקלים לכ-500 גרם (ואפילו פחות, אם משתמשים ביוגורט תוצרת בית)

מחיר בחנויות: לפחות 15 שקל ל-500 גרם

מרכיבים: 1.5 ליטר יוגורט (כ-15 שקל)

נו, הכנתם כבר יוגורט – לא תעשו ממנו גם לבנה? גם אם לא הכנתם בעצמכם, אתם יכולים לרכוש כד של 1.5 ליטר יוגורט ולהכין ממנו לבנה. אכן כן, כד 1.5 ליטר יוגורט. יש דבר כזה. לשם ההשוואה, אם תקנו 8 גביעי יוגורט אישיים של 200 מ"ל תשלמו לפחות 18.4 שקל, כשכד עולה רק כ-16 שקל. וגם קצת מעצבן לפתוח ולרוקן 8 גביעי יוגורט. סורו לבישולוג להוראות.

שמנת מתוקה

מחיר תוצרת בית: 4.70 שקלים לקצת יותר מ-250 מ"ל

מחיר בחנויות: כ-8.5 שקלים ל-250 מ"ל

מרכיבים: 100 גרם חמאה (3.70 שקלים) ו-200 מ"ל חלב (1 שקל)

קוראת אדיבה הפנתה את תשומת לבי למתכון לשמנת מתוקה שמסתובב ברשת: מערבלים בבלנדר במשך כמה עשרות שניות 100 גרם חמאה ו-200 מ"ל חלב רותח – ויש שמנת. מי שעוקב אחר העמוד של בישול בזול בפייסבוק הבחין שלא יכולתי להישאר אדישה כלפי המידע החדש הזה, ואצתי-רצתי לנסות את הפטנט.

ההצלחה היתה מעורבת. השמנת שנוצרה תיפקדה סבבה הן בתערובת של טראפלים והן בתבנית של ירקות מוקרמים בתנור. בגזרת הקצפת השמנת איכזבה למדי: תוך כדי קירור היא התחילה להיפרד מעט ונוצרו שתי שכבות - שומנית יותר למעלה ונוזלית יותר למטה. אמנם הצלחתי להקציף את השמנת וליצור קצפת, אבל בתחתית הקערה הצטברו נוזלי חלב והקצפת יצאה לא משהו. מסקנה: אם אתם נתקעים בלי שמנת ב-3 לפנות בוקר וחייבים להכין משהו לבוקר - זה פטנט מעניין. אבל למען שלוות הנפש שלכם והצלחת עוגות המוס, עדיף לקנות שמנת מתוקה.

זה מה שהצלחתי לקושש ברחבי הרשת, אשמח אם תעשירו את האוסף שלי. המיקרופון עובר אליכם, חברים.