פיתות עם זעתר ושומשום (צילום: אסנת לסטר)
פיתות עם זעתר ושומשום (צילום: אסנת לסטר)

כשהייתי תלמידה בסמינר למורים בנתניה, החבר שלי (שלימים היה לבעלי) היה סטודנט לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים. צביקה גר עם עוד חבר ללימודים בדירת חדר קטנטנה בקרית יובל שבירושלים, וגודל המטבח היה בהתאם: היו בו גז עם שתי להבות, מקרר קטן ושולחן עם שלושה כיסאות.

באחד מסופי השבוע קבענו שאבוא אליו לירושלים. עם סיום הלימודים ביום שישי ארזתי תיק, ונסעתי באוטובוסים מנתניה לירושלים. כשהגיעה שעת ארוחת הערב והחלטנו להכין משהו לאכול גיליתי שהחבר שלי לא התכונן לעניין בכלל, ולא קנה כלום לקראת בואי. כי באמת את מי עניין האוכל.

במקרר היו שתי עגבניות, מלפפון אחד ושלוש ביצים. בארגז הלחם היו שתי פיתות יבשות, ואם הייתי צריכה להעריך הייתי אומרת שהן היו בנות שבוע או משהו כזה.

לפי המבט שעל פניו של בן זוגי הבנתי שזה מה שיש, ומזה נכין את ארוחת השבת...

ניגשתי למלאכה כשבעצם אין לי מושג מה אני הולכת לעשות. הייתי בת 19 ולא היה לי כל ידע בבישול. הכנסתי את הפיתות לקערה עם מים וחיכיתי עד שהן התרככו. הנחתי את הפיתות הרטובות על אש ישירה וכל הזמן הפכתי אותן על האש, עד שהתייבשו והפכו לרכות כאילו נאפו זה עתה. צביקה מצא חצי בקבוק שמן והכריז שהוא הולך להכין לנו חביתות. חתכתי את הירקות, הוספתי קצת שמן, מלח ופלפל - והיה לנו סלט.

זו אולי לא היתה הארוחה המושלמת, אבל לנו זה לא היה אכפת. ובכלל – כאמור, האוכל לא באמת עניין אותנו...

פיתה עם שמן זית, שום וזעתר

מתכון של עידית לוגסי מעפולה.

מרכיבים (6 מנות)

3 פיתות

1 כוס שמן זית

12 שיני שום כתושות (2 שיני שום כתושות לכל 1/2 פיתה)

3-2 כפות זעתר

2 כפות שומשום

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור או הטוסטר אובן ל-190 מעלות.

2. חוצים את הפיתות לרוחבן, כך שנוצרות 6 פיתות נטולות כיס.

3. מערבבים את השמן והשום הכתוש.

4. מורחים בנדיבות את תערובת השמן על צדן הפנימי לשעבר של הפיתות. מפזרים מעל זעתר ושומשום.

5. קולים 6-5 דקות בתנור.

פיתה עם ביצת עין

פיתה עם ביצת עין (צילום: אסנת לסטר)
פיתה עם ביצת עין (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של שרה יהודאי מקיבוץ אשדות יעקב מאוחד.

מרכיבים (6 מנות)

3 פיתות

שמן זית לטיגון

6 ביצים

1 כפית מלח

אופן ההכנה

1. חוצים את הפיתות לרוחבן, כך שנוצרות 6 פיתות נטולות כיס.

2. מחממים את השמן במחבת. מניחים במחבת פיתה ושוברים עליה ביצה.

3. מכסים ומטגנים על אש קטנה מאוד עד שהביצה מוכנה. מפזרים על הביצה קצת מלח.

4. חוזרים על הפעולה עם שאר הפיתות.

פיתה בולונז

פיתה בולונז (צילום: אסנת לסטר)
פיתה בולונז (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של עמי בר עם מבית השיטה.

מרכיבים (4 מנות)

2 פיתות

3 כפות שמן לטיגון הבשר

300 גרם בשר בקר טחון

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

4 כפות שמן זית לטיגון הירקות

1 פלפל חריף קצוץ, ללא ליבה וזרעים

4 שיני שום פרוסות

4 עגבניות קלופות וקצוצות דק מאוד, רצוי ללא הזרעים

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית בהרט

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.

2. חוצים את הפיתות לרוחבן, כך שנוצרות 4 פיתות נטולות כיס.

3. מחממים במחבת 3 כפות שמן. מטגנים על אש גבוהה את הבשר כ-5 דקות, תוך ערבוב והפרדת פירורי הבשר.

4. מוסיפים את המלח והפלפל, וממשיכים לטגן ולערבב עוד דקה.

5. כשהבשר משנה לגמרי את צבעו ואפילו מראה סימנים של הזהבה מוציאים אותו מהמחבת לקערה.

6. מוסיפים למחבת את שמן הזית, הפלפל החריף, השום והעגבניות.

7. מבשלים תוך ערבוב 8 דקות עד שמתקבל רוטב.

8. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב.

9. מורחים את הרוטב על חצאי הפיתות, ומפזרים מעל מהבשר המטוגן.

10. מניחים את הפיתות בתבנית אפייה, ואופים 3 דקות.

קציצות מפיתה

קציצות פיתה (צילום: אסנת לסטר)
קציצות פיתה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מסודי מלול מקרית שמונה.

מרכיבים (כ-10 קציצות)

2 פיתות

3-2 שיני שום כתושות

1/2 כוס דחוסה כוסברה קצוצה

1/2 כוס דחוסה פטרוזיליה קצוצה

1 ביצה

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל לבן

1 כפית כורכום

שמן לטיגון

אופן ההכנה

1. מרטיבים היטב את הפיתות. סוחטים, מפוררים ולשים אותן לעיסה.

2. שמים את עיסת הפיתות בקערה. מוסיפים את השום, הכוסברה, הפטרוזיליה, הביצה והתבלינים ולשים לתערובת אחידה.

3. יוצרים מהתערובת קציצות שטוחות.

4. מחממים את השמן במחבת. מטגנים את הקציצות משני הצדדים עד שהן מזהיבות.

פיתות עם ממרח שעועית וגבינה צהובה

פיתות עם ממרח שעועית וגבינה צהובה (צילום: אסנת לסטר)
פיתות עם ממרח שעועית וגבינה צהובה (צילום: אסנת לסטר)

המתכון הזה עושה שימוש בפריחולס – ממרח מקסיקני שעשוי משעועית שחורה. מכיוון שקצת קשה להשיג בארץ שעועית שחורה, אפשר להכין את הפריחולס גם משעועית אדומה.

את המתכון נתן ברוך אורן מעין גב. הוא למד להכין פריחולס מאשתו, שנולדה במקסיקו.

מרכיבים (6 מנות)

1 כוס שעועית שחורה או אדומה, מושרית במים לפחות 12 שעות

1/3 כוס שמן

1 בצל גדול קצוץ

1 פלפל חריף קצוץ

2 עגבניות קצוצות

1/2 כוס כוסברה קצוצה

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

3 פיתות

200-150 גרם גבינה צהובה מגוררת

אופן ההכנה

1. מבשלים את השעועית ללא מלח 4-3 שעות, עד שהיא רכה מאוד (בזמן הבישול בוחשים מדי פעם, ואם יש צורך מוסיפים מים). מסננים מהנוזלים.

2. מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את הבצל והפלפל החריף, ומטגנים 3 דקות.

3. מוסיפים את העגבניות, הכוסברה השעועית, המלח והפלפל, ומבשלים עוד 8 תוך ערבוב ומעיכת השעועית.

4. מרסקים לממרח במעבד מזון או באמצעות בלנדר ידני.

5. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

6. חוצים את הפיתות לרוחבן, כך שנוצרות 6 פיתות נטולות כיס.

7. מורחים את ממרח הפריחולס על חצאי הפיתות, ומפזרים מעל גבינה צהובה מגוררת.

8. אופים כמה דקות, עד שהגבינה נמסה ומבעבעת.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00