מי יודע מה מסמל הכרפס? קערת הסדר (צילום: iStockphoto)
מי יודע מה מסמל הכרפס? קערת הסדר (צילום: iStockphoto)

כילדה, ליל הסדר היה בשבילי התרגשות גדולה. קדמו לכך ימים של קניית בגדים חדשים – דבר שהתרחש רק פעמיים בשנה: לקראת ראש השנה ולקראת פסח. בערב החג התלבשנו כולנו – הורי, אחי ואנוכי - בבגדים חגיגיים וצעדנו במורד הרחוב לעבר תחנת האוטובוס לירושלים, שם ערכנו את ליל הסדר עם שאר בני המשפחה. אני צעדתי בגאווה עם הבגדים החדשים, ולמרות שנעלי העור החדשות עוד לא התרככו והכאיבו מאוד הרגשתי כמו מלכה ליום אחד.

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

31 טיפים לניקיון המטבח לקראת פסח

עוף מוקפץ עם ירקות שיעזור לכם לעשות סדר במזווה

פסח בנוסח טורקיה: ממרק ועד עוגה

זו היתה הפגישה השנתית של כל המשפחה: אחיה ואחותה של אמא, בני זוגם ובני דודי מיקי, מני וענת. לא היינו רבים, אבל בכל פעם מחדש זו היתה חוויה בלתי נשכחת. אני מודה שמנהגי החג והשולחן החגיגי, שעליו כוסות יין וקערת הסדר, לא ממש עניינו אותי. הם היו עבורי רק התפאורה לאירוע המרכזי: הפגישה עם בני הדודים. בזמן שהמבוגרים קראו ברצינות בהגדה אנחנו היינו עסוקים בכל מיני משחקים מתחת לשולחן, ורק כשהגיע זמן השירה הצטרפנו קצת יותר ברצינות לשאר. בלילות הסדר האלה למדתי את כל שירי החג, ולימים לימדתי אותם גם את בני המשפחה שלי. גם כיום, כשכולם שרים בליל הסדר "בצאת ישראל ממצרים" אני זוכרת בגעגועים את כולנו שם, סביב השולחן העגול.

לאחר שהתחתנתי, התארחנו בליל הסדר אצל אמא שלי או אצל חמותי חנה, ושוב לא הבנתי וגם לא התעניינתי במה שמים בצלחת הסדר ולמה. לבסוף הגיע התור שלי להזמין את כולם לסדר, ועכשיו היה זה התפקיד שלי לדאוג לשולחן החג. לכבוד האירוע המרגש קניתי כלים חדשים, מפות לבנות וכמובן שגם קערת סדר. עכשיו כבר עניין אותי מה שמים בקערה ומדוע. בשביל ה"מה" פניתי לחמותי, ולאחר מכן פניתי לספרים כדי לקרוא את ההסבר ל"למה".

עריכת שולחן הסדר הראשון שלי נמשכה שעות רבות - רציתי שזה ייראה כמו אצל מישהי שעושה את זה כבר שנים. כשהתיישבנו לשולחן ראיתי את חנה סוקרת את קערת הסדר ומחייכת. "עברתי את המבחן", חשבתי לעצמי בהקלה. מאז סדר פסח נערך אצלנו בכל שנה. מכיוון שאני אוהבת לקשט ולהפתיע אני עורכת אותו גם יומיים שלושה (ויותר...) לפני ליל הסדר, וזה כולל גם את ההגדות. בימים האלה אני משנה או מוסיפה כל פעם משהו, ובסוף משכיבה את כל הכוסות ומכסה את השולחן הערוך בסדינים וביריעות ניילון.

בבוקר ליל הסדר, לפני שאני יוצאת לשידור של "סיר לשבת", אני מורידה את כל הכיסויים מהשולחן, מעמידה את כל הכוסות ויודעת שעכשיו אני מוכנה לאורחים.

לטובת כל אלה שמארחים השנה לראשונה את סעודת הפסח, או סתם זקוקים לרענון, הנה מה שצריך לשים בקערת הסדר – וגם למה:

זרוע: מסמלת את ה"זרוע הנטויה" שבה גאל אלוהים את אבותינו ממצרים, וכן את קורבן הפסח שהועלה בבית המקדש. את תפקיד הזרוע יכולים למלא זרוע של כבש, כנף או שוק של עוף ואפילו גרוגרת של עוף. בכל מקרה צריך לצלות או לבשל את הבשר.

ביצה: זכר לקורבן שהיה נהוג להעלות בבית המקדש. גרסה נוספת למשמעות הביצה היא שהיא מזכירה לנו את העבודה הקשה שעבדו אבותינו במצרים. מסורת אחרת גורסת כי כשם שהביצה מתקשה ככל שמרתיחים אותה, כך גם בני ישראל - "כאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ". מלבד הביצה הקשה ששמים בקערת הסדר נהוג להגיש בתחילת הארוחה ביצים קשות לכל הסועדים.

מרור וחזרת: זכר לסבלו של עם ישראל במצרים. נועד להזכיר את הפסוק: "וימררו את חייהם בעבודה קשה". כמרור אפשר להשתמש בכל ירק שעליו מרים: חסה, עולש וכמובן שורש חזרת.

חרוסת: באה להזכיר את הטיט שאותו הכינו בני ישראל במצרים בעבודת פרך. לחרוסת יש הרבה גרסאות ומתכונים, אך באופן בסיסי היא מכילה פירות, אגוזים, יין אדום ודבש.

כרפס: כל ירק שמברכים עליו "בורא פרי האדמה", למשל תפוח אדמה מבושל, פטרוזיליה, סלרי, גזר או צנונית. ומדוע כרפס? משום שאם קוראים את המלה מהסוף להתחלה מקבלים ס' פרך – רמז ל-60 ריבוא היהודים שעבדו בפרך במצרים.

ספגטי כשר לפסח ברוטב עגבניות

ספגטי מקמח מצה (צילום: אסנת לסטר)
ספגטי מקמח מצה (צילום: אסנת לסטר)

מרכיבים (2 מנות)

לספגטי

4 ביצים

2 כפות קמח מצה

1 כפית מלח

1/2 כוס שמיר קצוץ או פטרוזיליה קצוצה (לא חובה, אפשר גם בלי עשבי התיבול)

קצת שמן לטיגון

לרוטב

שמן לטיגון

1 בצל גדול קצוץ

1/3 כוס רסק עגבניות

1/3 כוס מים

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

1 כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה

הספגטי

1. טורפים יחד את כל המרכיבים, למעט השמן.

2. מחממים שמן במחבת גדולה למדי. יוצקים מחצית מכמות הבלילה למחבת, ומטים אותה לכל הכיוונים כדי שהבלילה תתפזר באופן שווה.

3. מטגנים עד את הבלילה עד שהיא מזהיבה בצדה התחתון. הופכים ומטגנים עד שגם צדה השני מזהיב.

4. מוציאים מהמחבת ומטגנים באותו האופן את המחצית השנייה של הבלילה.

5. מגלגלים את החביתיות לגליל דחוס כל האפשר, ופורסים בסכין חדה לרצועות דקות.

הרוטב

1. מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים בו את הבצל עד שהוא מתחיל להזהיב.

2. מוסיפים את רסק העגבניות והמים ומערבבים.

3. מתבלים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל עוד כמה דקות.

אפשר להכין את הספגטי גם עם עשבי תיבול (צילום: אסנת לסטר)
אפשר להכין את הספגטי גם עם עשבי תיבול (צילום: אסנת לסטר)

חרוסת

מרכיבים

2 תפוחי עץ

125 גרם (1/4 1 כוסות) אגוזי מלך

250 גרם (כ-1/2 2 כוסות) תמרים מגולענים

2 כפות גדושות דבש

2 כפות יין אדום מתוק

1/2 כפית ציפורן טחון

אופן ההכנה

1. מקלפים את תפוחי העץ ומגררים אותם בפומפייה.

2. מרסקים את האגוזים במעבד מזון.

3. מוסיפים למעבד המזון בזה אחר זה, בעודו פועל, את התמרים, התפוחים המגוררים, הדבש, היין והציפורן.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00