בואו נדבר על משלוחי מנות, אחד האובססיות שלי הנושאים האהובים עלי.

אני אוהבת לתכנן באילו מתכונים חדשים ומיוחדים אתנסה, אני אוהבת לפנטז על עטיפות וכלי הגשה צבעוניים, אני אוהבת את שעות האפייה והבישול - וכמובן שאת שלב ההרכבה, שבסופה משלוחי המנות מסודרים כמו חיילים במדי צלופן על שולחן המטבח. אני אוהבת להסתובב אצל כל החברים עם תיק ענק מלא במשלוחי מנות, לראות למה כולם התחפשו, לברך אותם בחג שמח, לתת ולקבל משלוחים, ולהתפעל מהיצירתיות שלהם. אין על פורים.

הבעיה היא שזה יכול להיות עסק קצת יקר. הבה נסתכל על משלוח מנות ישראלי מצוי:

  • סלסילת קש בינונית: 3 שקלים.
  • חבילת ביסלי קטנה: 2 שקלים.
  • טבלת שוקולד במשקל 100 גרם: 5 שקלים.
  • מיני מקופלת ומיני פסק זמן: 2 שקלים.
  • אוזן המן + כמה סוכריות גומי או מסטיקים: שקל אחד.

בשורה התחתונה, השקענו כ-13 שקלים וקיבלנו משלוח די סטנדרטי, לא מהודר או מקורי במיוחד. אם אתם מתכוונים לתת רק משלוח אחד או שניים זה עוד בגדר הסביר, אבל עם עשרה משלוחי מנות כאלה כבר תוציאו 130 שקל. חבל, לא?

בואו נפרק את משלוח המנות המשעמם והקצת יקר הזה, וננסה לראות איך אנחנו מרכיבים משלוחים יפים ומקוריים בפחות כסף.

צמצמו את כמות הפריטים הקנויים

אם אין לכם כוח להכין כלום בבית ואתם רוצים רק לעבור בסופר, לארוז ולצאת ידי חובה - אני לא אנסה לשכנע אתכם לאפות 20 סוגי עוגיות ביתיות.

אבל תחשבו שנייה על העלויות. חפיסת שוקולד חביבה של 100 גרם עולה 6-5 שקלים. שלושה פאדג' בראוניז מעוטרים בשוקולד לבן, מפנקים וקלים להכנה (מתכון בהמשך) תופסים יותר מקום במשלוח, טעימים ומושקעים יותר, ועולים שקל וחצי. אם אתם מחפשים לחסוך באמת העיפו את המוצרים הקנויים היקרים, והחליפו אותם במאפים ובמרקחות מעשה ידיכם – דברים שקל להכין בכמויות גדולות.

עוד רעיונות לדברים שאנשים ישמחו לקבל:

צמצמו את גודל האריזה

אתם מכירים את הטריק של הדיאטות - לאכול מצלחת קטנה יותר? הוא תקף גם לגבי משלוחי מנות. אם אתם קונים סלסילות גדולות למשלוחי מנות, תצטרכו למלא אותן בהרבה יותר ג'אנק כדי להימנע ממראה ריק ועלוב. אתם עשויים אפילו למצוא את עצמכם בעולם הבמבה והביסלי בתפזורת, או יותר גרוע - תצטרכו לקנות נייר גרוס כדי למלא את החללים. פשוט אמרו לא. כמות שתיראה פתטית במגש רחב ידיים, תיראה נדיבה ומפנקת כשהיא ארוזה בקפידה בכלי קטן יותר.

תשכחו מסלסילות

אתם יודעים שאף אחד לא באמת משתמש בכל הסלסילות האלה שמקבלים בפורים, יפות ככל שיהיו. סלסילה ממוצעת תשמש להעברת משלוחי מנות ממוחזרים כמה פעמים במשך החג, עד שלבסוף תאוחסן מעל למקרר, תעלה אבק עד פסח ותישרף עם החמץ. לא חבל לקנות משהו כל כך חסר פואנטה?

במקום סלסילה אפשר לקנות צלחת או קערה חד פעמית יפה בפחות מחצי שקל – יש בחנויות מגוון עצום של צורות, צבעים ודוגמאות. סורו לחנות למוצרים חד פעמיים, היווכחו במבחר ורכשו לכם סט של עשרות צלחות חד פעמיות יפות ומכובדות ב-20-10 שקל.

מודאגים מזיהום הסביבה? זכרו שחד פעמי זה לא רק פלסטיק - יש גם צלחות שעשויות מחומרים מתכלים, כמו קנה סוכר. כמובן שהאופציה הכי סביבתית היא לנצל קופסאות וצנצנות שיש ממילא בבית. באחת השנים ארזנו את המשלוחים בתוך סלסילות הפלסטיק הכחולות של הפטריות ועגבניות השרי, שאותן שמרנו במשך כמה חודשים.

ותרו על אוזני ההמן הקנויות

אף. אחד. לא. אוהב. אותן.

אם אתם מכינים אותן לבד בבית, סבבה. אם אתם קונים אותם במאפיית גורמה קטנה, גם סבבה. אבל אם אתם קונים אותן באריזה בסופר או במשקל במאפיית זיל הזול בשוק, חבל על הכסף. אתם אוכלים את אוזני ההמן הקנויות שנותנים לכם? כמו שאמרו חז"ל: מה ששנוא עליך אל תשים לחברך במשלוח המנות.

קנו ממתקים ושוקולדים בשוק או בחנויות לסיטונאים

אם אתם מכינים מספר מצומצם של משלוחי מנות ואין לכם כוח לעבור בעוד חנויות, נוותר לכם. אבל אם אתם מתכוונים להפציץ בממתקים קנויים, חפשו את החנויות שיתנו לכם דילים. חפיסת שוקולד שווה יכולה לעלות בסופר 6 שקלים ויותר - אבל בחנויות סיטונאיות יש המון מבצעים של שתיים או שלוש חפיסות ב-10 שקלים, שיחסכו לכם עשרות שקלים במצטבר.

שלא לדבר על אריזות הגומי הקטנות: בסופר הן יקרות בטירוף, ובשוק אפשר לקנות שקית של ק"ג -20 שקל. חפשו בגוגל "ממתקים בסיטונאות" יחד עם שם העיר שבה אתם גרים, ותוכלו למצוא בקלות חנות הקרובה אליכם.

פתחו את הראש

מי אמר שמשלוח מנות חייב להיות מורכבת מג'אנק? אתם אפשר לפנק את חבריכם בעולם שלם של מאכלים ומשקאות שלא כוללים במבה וטורטית. אולי הם יעריכו דווקא משלוח של חומוס ביתי, כמה פיתות טריות וסלט? אולי כלי פלסטיק עם מרק טעים, שקיק קרוטונים וכמה כפות חד פעמיות? כשפורים חל ביום שישי, ירושלמים רבים מכינים חלות טריות למשלוח מנות, ולפעמים גם פשטידה או קוגל לשבת.

רוצים לצאת הכי מגניבים? רכשו כמה לחמניות טריות, כמה מאות גרמים של פסטרמה (ברוב הסופרים יש מבצע קבוע - קונים 400 גרם ומשלמים על 300), עגבנייה ופחית חמוצים, והרכיבו לכל החברים שלכם סנדוויצ'ים לתפארת. אם אתם באמת עפים עליהם צרפו גם בקבוק בירה. אחרי יום שלם של ממתקים וסוכר רובם ישמחו לקצת אוכל אמיתי. את הבמבה והטורטית מישהו אחר כבר יספק להם.

תפסיקו לנסות להרשים את כולם

אתם עומדים מול מדף השוקולדים/חטיפים/מפיות/יין פטישים ותוהים לעצמכם אם לקנות את היקר יותר או את הזול יותר? קחו את הזול יותר. אף אחד לא יזכור אם נתתם סוכריות גומי של עלית או של כרמית, ולאף אחד לא באמת אכפת. משלוחי מנות נועדו להרבות שמחה בינינו, לא תחרות ועצבים.

רוצים עוד רעיונות וטיפים?

הריני להודיע על הקו החם לענייני משלוחי מנות בעמוד הפייסבוק של בישול בזול. רוצים לדעת איך להכין משלוח מרשים בתקציב נתון, איך להתאים את משלוחי המנות לתחפושת המשפחתית, איך להרכיב משלוח למשפחה שבה לאבא יש צליאק, האמא בדיאטה והילדים אלרגיים לחלב – או כל דבר אחר? כתבו לי ואני מבטיחה לנסות לעזור ולחשוב אתכם.

פאדג' בראוניז

מבוסס על: מתכון מתוך הספר Favorite Recipes of America Desserts של Marry Anne Richards

עלות: כ-9 שקלים

כמות: כ-20 בראוניז

מרכיבים
  • 110 גרם חמאה
  • 7 כפות קקאו
  • 2 ביצים
  • 1 כוס סוכר
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 3/4 כוס קמח
  • 1/2 כפית אבקת אפייה
  • 1/2 כפית מלח
  • לקישוט (לא חובה): כ-16 גרם (4 קוביות) שוקולד לבן

אופן ההכנה

הבראוניז
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית קטנה-בינונית בנייר אפייה.
  2. ממיסים את החמאה והקקאו במיקרוגל: מחממים 30 שניות, בוחשים, וחוזרים על הפעולה עד שמתקבל תערובת נוזלית אחידה.
  3. טורפים את הביצים והסוכר. מוסיפים את תערובת הקקאו ואת הווניל ומערבבים.
  4. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והמלח ומערבבים רק עד שהתערובת אחידה.
  5. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 30-25 דקות.

קישוט הבראוניז (לא חובה)
  1. נותנים לבראוניז להתקרר. אם לא רוצים שהציפוי ייסדק בזמן החיתוך, חותכים את הבראוניז לפני שמצפים אותם ומסדרים את הפרוסות במגש או בתבנית עם מרווחים קטנים ביניהן.
  2. ממיסים את השוקולד במיקרוגל: מחממים 30 שניות, בוחשים, וחוזרים על הפעולה עד שהוא נמס לחלוטין.
  3. מעבירים בזהירות את השוקולד המומס לשקית סנדוויץ', גוזרים חור קטנטן באחת מפינות השקית ומזליפים את השוקולד על הבראוניז.

טיפים
  • אוהבי הבראוניז הפאדג'יים על גבול הלא אפוי - תתחילו לשקול להוציא את הבראוניז מהתנור כבר אחרי 20 דקות.
  • גודל התבנית ישפיע על עובי הבראוניז מן הסתם. אם אתם אוהבים אותם עבים, השתמשו בתבנית קטנה יותר. אם אתם אוהבים אותם דקים, השתמשו בתבנית בינונית. שימו לב שזמן האפייה מתקצר ככל שהבראוניז שלכם דקים יותר.

גיוונים
  • הוסיפו לתערובת כפית תמצית מנטה יחד עם תמצית הווניל, ותקבלו בראוניז מנטה. טעים ברמות.
  • אפשר להוסיף לבראוניז שוקולד צ'יפס או שוקולד קצוץ מכל סוג שתרצו, אגוזים, חמוציות, סוכריות עדשים, שברי עוגיות - מה שבראש שלכם.
  • אפשר לקשט עם קצפת, שוקולד מומס, או כל ציפוי אחר שאתם אוהבים.
  • המתכון הזה מעולה כבסיס לעוגות יותר מורכבות: אופים בתבנית קפיצית עגולה, מצפים בשכבות של מוס וגנאש, ויש עוגת רושם שלא מהעולם הזה.
  • המתכון מתפרוות בהצלחה באמצעות החלפת החמאה במרגרינה. אם אתם מעדיפים להשתמש בשמן, יש לי בשבילכם גם מתכון לבראוניז פרווה עם שמן.