עם צבע סגול עמוק וטעם מתקתק, סלק הוא שורש שקשה לא לאהוב. הוא גם מגיע ממשפחה מיוחסת: אחד מקרוביו, סלק הסוכר, הוא מקורה של כמעט ממחצית כמות הסוכר הלבן שמופקת בעולם.

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

גם עלי הסלק משמשים למאכל – אך התכנסנו כאן היום לכבוד השורש. וכרגיל, נתחיל בכמה טיפים:

  • רכשו סלקים קטנים – ככל שהסלק קטן יותר, הוא צעיר יותר ופחות סיבי (הוא גם יתבשל מהר יותר). הסלק גם צריך להיות קשה – סלק רך ובעל קליפה מקומטת איבד את טריותו מזמן.
  • כדי שהסלק יחזיק מעמד כמה שיותר זמן, חתכו את העלים כמה סנטימטרים מעל השורש, ואחסנו אותו במקרר בתוך שקית סגורה (חשוב שהוא יהיה יבש לחלוטין כשמכניסים אותו לשקית).
  • בשלו תמיד את הסלק בקליפתו (גם אל תסירו את גזע הגבעול) – אם הוא יהיה מקולף, כל הטעם שלו יזלוג לתוך המים וייעלם.
  • לאחר הבישול שטפו את הסלק במים קרים. לאחר מכן הקליפה תיפרד ממנו בקלות.
  • סלק מכתים את הידיים, בעיקר כשהוא טרי. לכן, כדאי ללבוש כפפות חד-פעמיות או כפפות גומי כאשר מטפלים בו.
  • כדאי לבשל פעם בשבוע כמה סלקים ולשמור אותם בכלי אטום במקרר. כך תהיה לכם אספקה זמינה של סלק בכל השבוע ותוכלו לשלב אותו במאכלים רבים – מסלטים וסנדביצ'ים ועד פסטה.

סלק ממולא בדג ים ונענע

מרכיבים (6 מנות)
  • 6 סלקים בינוניים
  • 50 גרם (1/4 כוס) בורגול גס
  • 1/2 ק"ג פילה דג ים (מוסר ים או אינטיאס), מנוקה מעור ועצמות וקצוץ לקוביות קטנות
  • 10 עלי נענע קצוצים
  • עלי כוסברה קצוצים מ-5 גבעולים
  • חופן פיסטוקים מקולפים, קצוצים גס
  • 2 שיני שום כתושות
  • צ'ילי חריף פרוס דק, לפי הטעם
  • שמן זית לפי הטעם
  • מלח לפי הטעם
  • להגשה: יוגורט

אופן ההכנה
  1. שמים בסיר את הסלקים (לא לקלף אותם). מכסים אותם במים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-45 דקות, עד שהם מתרככים. מקררים מעט ומקלפים.
  2. בזמן שהסלקים מתבשלים משרים את הבורגול במים במשך 20 דקות.
  3. קוטמים את ראשם של הסלקים. מרוקנים את תוכנם של הסלקים באמצעות כפית או כף פריזיאן. מקפידים להשאיר דפנות מספיק עבות, כדי שהסלק הממולא לא יתפרק.
  4. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  5. מערבבים את כל המרכיבים, למעט היוגורט.
  6. ממלאים את הסלקים ומניחים בתבנית. אופים 20 דקות.
  7. יוצקים על כל סלק כף יוגורט ומגישים.

גיוון
  • אפשר לוותר על האפייה, וכך להפוך את המילוי לסביצ'ה. אם עושים זאת, מוותרים על הבורגול ומתבלים גם במיץ לימון.

סלק אפוי עם שמנת חמוצה וגבינת רוקפור

מרכיבים (6 מנות)
  • 5 סלקים בינוניים
  • 2 גביעי שמנת חמוצה
  • 50 גרם גבינת רוקפור
  • 1/3 כוס אגוזי מלך
  • שמן זית
  • חומץ בלסמי
  • סילאן

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. עוטפים את הסלקים בנייר אלומיניום ואופים אותם כשעה, עד שהם מתרככים. מצננים לטמפרטורת החדר.
  3. חותכים את הסלקים לרבעים ושמים בקערה. מתבלים בשמן זית, חומץ בלסמי וסילאן לפי הטעם ומערבבים. מניחים לחצי שעה לספיגת טעמים.
  4. מסדרים את הסלקים בצלחת גדולה ושטוחה, ובעזרת כף שמים מפזרים ביניהם תלוליות של שמנת חמוצה. מפזרים מעל את גבינת הרוקפור והאגוזים.

גספצ'ו סלק עם קרם פרש

מרכיבים (10 מנות)

  • 1 ק"ג סלק (רצוי שהסלקים יהיו כמה שיותר קטנים)
  • קרוטונים מ-3 פרוסות לחם דגנים (מכינים אותם בקלי קלות: חותכים את הלחם לקוביות, מזלפים עליו שמן זית ואופים 10 דקות בתנור שחומם ל-180 מעלות)
  • 2 עגבניות בינוניות
  • 1 פלפל אדום
  • מלח
  • פלפל שחור
  • 1/2 כפית כמון

להגשה

  • 200 מ"ל קרם פרש או מסקרפונה או שמנת חמוצה
  • שמן זית
  • עלי בזיליקום

אופן ההכנה

  1. שמים בסיר את הסלקים (לא לקלף אותם). מכסים אותם במים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-45 דקות, עד שהם מתרככים. מקררים מעט, מקלפים וחותכים גס.
  2. בזמן שהסלקים מתבשלים קולים את הפלפל והעגבניות. הפלפל: מניחים ישירות על להבת הכיריים וקולים כ-5 דקות מכל צד (הקליפה תתפחם, וזה בסדר גמור). מצננים בתוך שקית סגורה. מוציאים מהשקית, מקלפים ונפטרים מהגרעינים. העגבניות: קולים קצרות מכל הצדדיים, עד שהן מעט נשרפות.
  3. טוחנים היטב את כל המרכיבים. מסננים ומתקנים תיבול.
  4. מוזגים את הגספצ'ו לכוסות או צלחות מרק. מוסיפים לכל מנה כף של קרם פרש, יוצקים מעט שמן זית ומקשטים בכמה עלי בזיליקום.

  • רועי אגאי הוא שף מסעדת בית היין שבקיבוץ מעברות