המתכון שלפניכם ממש לא מחייב. אפשר להחליף את השעועית בגרגירי חומוס, אפשר להמיר את הפסטה באורז, אפשר לשנות את היחסים בין הירקות ואפשר להשמיט כמה מהם ולהוסיף אחרים.

כדאי להכין כמות כפולה של ציר ירקות ולהקפיא את העודפים בכמה כלים – כך שבכל פעם אפשר יהיה להפשיר רק את הכמות הנחוצה. תוספת של ציר תשפר את טעמם של תבשילים ומרקים רבים.

אל תשכחו כי אם משתמשים בשעועית יבשה יש להשרות אותה במשך לילה (או לפחות 10 שעות) לפני ההכנה.

מתוך המדריך להכנת מרק המינסטרונה המושלם.

מרכיבים (15-10 מנות)

לציר הירקות
  • 1 בצל בינוני
  • 2 גזרים
  • 4 גבעולי סלרי, כולל העלים, או שורש סלרי בינוני
  • 1 כרשה, שטופה היטב (מומלץ להוסיף גם את העלים)
  • 1 עגבנייה שלמה
  • 1 כוס פטריות טריות מנוקות
  • 2 עלי דפנה
  • צרור קטן של פטרוזיליה
  • 3-2 ענפי טימין טרי או 1/2 כפית טימין יבש
  • 1 כפית גרגירי פלפל שחור שלמים
  • 1 כפית מלח

לסופריטו
  • 1 גזר גדול
  • 1 בצל בינוני
  • 2 גבעולי סלרי
  • 1 גבעול כרשה, ללא העלים, שטוף היטב
  • 3-2 שיני שום
  • שמן זית

למינסטרונה
  • 1/2 כוס שעועית לבנה יבשה, או 1 כוס שעועית קפואה, או 1 כוס שעועית מקופסת שימורים (לא ברוטב עגבניות)
  • כמות אחת של סופריטו, מוכן לפי ההוראות
  • 1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ גס
  • 3 גזרים קלופים, חצויים לאורך וחתוכים לפרוסות עבות (3-2 ס"מ)
  • 4 גבעולי סלרי חתוכים גס
  • 1 גבעול כרשה, מנוקה וחתוך לטבעות דקות
  • 1 כוס שעועית ירוקה, טרייה או קפואה
  • 1 כוס עלי תרד או מנגולד, קצוצים גס
  • 1/2 ראש כרוב, פרוס דק
  • 1 סלסלת פטריות שמפיניון, מנוקות וחצויות לאורך
  • 2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים גס
  • 1 קופסה (400 גרם) עגבניות מרוסקות
  • חופן פטרוזילה קצוצה דק
  • 1 כוס דלעת מקולפת וחתוכה לקוביות בינוניות
  • 2 זוקיני (קישוא ירוק כהה), חתוכים גס
  • 1/2 כוס אפונה, טרייה או קפואה
  • קליפה של פרמזן (לא חובה, רק אם יש)
  • כ-2 ליטר ציר ירקות (כל הכמות שבמתכון)
  • 1 כוס (לפני בישול) פסטה קצרה כלשהי או 1/2 כוס אורז
  • מלח
  • פלפל שחור

להגשה
  • שמן זית
  • גבינת פרמזן מגוררת
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

  1. אם משתמשים בשעועית יבשה: לילה לפני הבישול (או לפחות 10 שעות) משרים את השעועית בכמה כוסות מים. מחליפים את המים פעם אחת במשך ההשריה.
  2. מכינים את ציר הירקות: מקרצפים ושוטפים את היטב את הגזרים (אין צורך לקלף). חותכים באופן גס את כל הירקות ושמים בסיר יחד עם שאר המרכיבים. יוצקים לסיר 2 ליטר מים (רצוי מסוננים או מינרליים) ומביאים לרתיחה. מקטינים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים במשך כשעה ברתיחה עדינה.
  3. בזמן שהציר מתבשל מנקים וחותכים את הירקות למינסטרונה. מנצלים את זמן בישול הציר כדי להכין גם את השעועית. אם משתמשים בשעועית יבשה: מסננים את השעועית ממי השריה, מניחים בסיר עם כמה כוסות מים רותחים ומבשלים כשעה, עד ריכוך. מסננים. אם משתמשים בשעועית קפואה: מניחים את השעועית בסיר עם מים רותחים, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים כ-20 דקות, עד שהיא רכה. מסננים. אם משתמשים בשעועית משומרת: מניחים את תוכן הקופסה במסננת ושוטפים היטב תחת מים זורמים. מניחים בצד לייבוש.
  4. עם גמר בישול הציר מסננים אותו במסננת דקה ומשליכים את הירקות.
  5. מכינים את הסופריטו: קוצצים דק את כל המרכיבים לחתיכות שגודלן כמ"מ. אפשר לעשות זאת בעזרת סכין חדה וכבדה ואפשר במעבד מזון - בכמה פולסים, עד שמתקבלת תערובת גרגירית. אם משתמשים במעבד מזון יש להיזהר מעיבוד יתר, שיהפוך את המרכיבים לעיסה. יוצקים לסיר גדול וכבד שמן זית עד לגובה של כ-1/2 ס"מ מהתחתית ומחממים על להבה בינונית. כשהשמן חם מוסיפים את שאר מרכיבי הסופריטו ומטגנים על להבה נמוכה תוך ערבוב מתמיד. הסופריטו מוכן כשהבצל שקוף, שאר המרכיבים רכים והמנה מקבלת צבע זהוב. יש להקפיד שהשמן לא יתחמם יותר מדי - אם הבצלים ישחימו טעמו של הסופריטו ייפגע.
  6. לאחר שהסופריטו מוכן, מוסיפים לסיר את השעועית ואת כל הירקות מלבד האפונה, הקישואים, הדלעת והפטרוזיליה. אם משתמשים בקליפת הפרמזן, מוסיפים גם אותה לסיר.
  7. מוסיפים את העגבניות המרוסקות, יוצקים את ציר הירקות, מוסיפים מים עד לכיסוי כל המרכיבים ומביאים לרתיחה.
  8. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים במשך כשעה - עד שהירקות מספיק רכים, לטעמכם. טועמים את המרק ומתבלים במלח ובפלפל.
  9. מוסיפים את הקישואים, הדלעת, האפונה והפטרוזיליה, מביאים את המרק לרתיחה עדינה וממשיכים לבשל כ-10 דקות, כשהסיר מכוסה, עד שהם מתרככים.
  10. אם מתכוונים לאכול את המרק מיד בתום הבישול, מוסיפים את הפסטה כ-10 דקות לפני ההגשה. אפשר גם לבשל אותה בנפרד ולהוסיף לכל קערה - המרק יהיה מעט פחות סמיך, אבל הפסטה תישמר נגיסה גם למחרת.
  11. הגשה: יוצקים את המרק לקערות, ומוסיפים אחת או יותר מהתוספות.