כל דבר טוב מתחיל בטיגון בצל. אצלנו, הריח שלו מצליח להוציא את שוכני הבית מחדריהם, כשבעיניהם תקווה לחטוף משהו מהמחבת ולהימלט לחדר עם מבט תמים. לכן, אני תמיד חשדנית כלפי אלה הטוענים שהם לא אוהבים בצל בשום צורה שהיא. איך אפשר לא לאהוב בצל? ואם כך, עם מה הם מטגנים פטריות? עם עצמן?! זה נראה לי בלתי מספק בעליל. לעומת זאת, בצל מקורמל עם פטריות מוקפצות, עשבי תיבול ריחניים וכמובן חתיכת חמאה זה כבר תירוץ מושלם לארוחת צהריים מוקדמת. וארוחת צהריים מוקדמת היא בהחלט התעסוקה המועדפת עליי בשבת.

עוד דברים טעימים:

הפעם, אף מוצר מזון לא הספיק להגיד מילה. הייתי נחושה להכין ניוקי. הבעיה היתה שנשארו לי רק שני תפוחי אדמה ואף לא טיפת שמנת, כך שבשום אופן לא יכלתי להגשים את חלום הניוקי ברוטב שמנת ופטריות (עם ערימת בצל מקורמל, כמובן), שכבר ראיתי בדמיוני הרעב. הסתובבתי סביב עצמי, אובדת עצות ותוהה איפה אני מחביאה את המחבת עם הפטריות המטוגנות עד שאצליח לחשוב על תחליף הולם לניוקי.

אבל לא היה זמן: התנור הפועל התריע כי מאוחר מדי לסגת מהתוכנית, ויש להכניס משהו לתוכו ומהר. לשמחתי, הדלורית שחיכתה בסבלנות שבוע לשעתה היפה התנדבה – וקפצה פנימה עם שני תפוחי האדמה הגלמודים וגזר נחמד שהסכים לארח להם לחברה. משם הדרך עד לניוקי הנכסף היתה קצרה: קצת קמח, קצת תבלינים, בישול קצרצר וטיגון קצר עוד יותר. התוצאה היתה כתומה מאוד, אוורירית וטעימה.

לצד הניוקי הגשתי שניצל ממולא בכל הדברים הטובים שעטפו את הניוקי. תמיד אפשר לקרוא לזה חזה עוף ממולא בדוקסל פטריות, אבל זה בסך הכל שניצל שבתוכו התערובת הקצוצה.

שניצל ממולא וניוקי דלורית בפטריות, בצל ומרווה

4 מנות

לתערובת הפטריות והבצל
  • סלסלת פטריות
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 1 כף שמן זית או חמאה
  • עלים קצוצים מענף מרווה טרי
  • כף נוספת של שמן זית או חמאה

לניוקי
  • 1 דלורית
  • 2 תפוחי אדמה בינוניים
  • 1 גזר מקולף
  • חלמון מביצה אחת
  • כ-1/2 כוס קמח לבן רגיל
  • מלח
  • פלפל אנגלי טחון

לשניצלים
  • 4 חצאי חזה עוף, משוטחים ופרוסים לשניים (כך שמתקבל "פרפר")
  • 4 כפות מתערובת הפטריות
  • 1 כפית שמן זית או חמאה
  • 1 כוס קמח לבן
  • 1/2 כוס קמח תירס (אפשר להשתמש גם בפירורי לחם או בקמח רגיל)
  • תבלינים יבשים, כמו אורגנו, פפריקה, טימין, פלפל, שום גבישי או אבקת שום
  • מלח
  • 1 ביצה טרופה
  • שמן לטיגון

אופן ההכנה

הפטריות
  1. מנקים את הפטריות עם מברשת או מטלית יבשה (לא שוטפים במים!) וקוטמים את קצות הרגליים שלהן. חותכים את הפטריות לפרוסות או לחתיכות בינוניות.
  2. מחממים במחבת את שמן הזית או החמאה ומטגנים את הבצל על אש בינונית עד להשחמה.
  3. לקראת סוף הטיגון מוסיפים למחבת את הפטריות ועלי המרווה ומטגנים עוד 5-3 דקות (הקפידו להסיר את המחבת מהאש לפני שהפטריות מתחילות להגיר נוזלים – זה אומר שהן בושלו יותר מדי). מעבירים לצלוחית 4 כפות מהתערובת, שישמשו למילוי השניצלים, ואת היתר משאירים במחבת.

הניוקי
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. חוצים את הדלורית לאורכה וחורצים בכל אחד מהחצאים כמה חריצים.
  3. מניחים את הדלורית, תפוחי האדמה והגזר בתבנית ואופים אותם כ-40 דקות, עד שהם מתרככים.
  4. מרוקנים את תוכנם של הדלורית ותפוחי האדמה לתוך קערה באמצעות כף. מוסיפים את הגזר. כאשר הירקות עדיין חמים, אך כבר לא מעלים אדים, מועכים אותם עם ממחה (חסרי רגישות לחום יכולים לגרר אותם על פומפייה דקה).
  5. מתבלים את פירה הירקות במלח ובפלפל אנגלי ומוסיפים לו את חלמון הביצה.
  6. מוסיפים לפירה בהדרגה את הקמח תוך כדי לישה. התוצאה הסופית אמורה להיות נוחה לעבודה ולא דביקה מדי - אבל חשוב לא להגזים עם הקמח, כדי שבסופו של דבר הניוקי יהיו אווריריים ולא קשים. לפיכך, לא חייבים להוסיף את כל הכמות המצוינת במתכון.
  7. מרתיחים בסיר גדול מים עם מלח.
  8. מעצבים מהניוקי כופתאות באמצעות שתי כפיות ומשליכים היישר למים הרותחים. כאשר הניוקי צפים מניחים להם התבשל עוד כשתי דקות, מוציאים מהסיר עם כף מחוררת ומעבירים למחבת עם הפטריות. לפני שמכינים את כל הניוקי כדאי לבשל אחד, כדי לוודא שאינו מתפרק. אם כן, צריך להוסיף קמח וללוש שוב.

השניצלים
  1. שמים במעבד המזון 4 כפות מתערובת הפטריות ו-1 כפית שמן זית או חמאה. טוחנים את התערובת בכמה פולסים קצרים, עד שהיא קצוצה דק אך לא משחתית.
  2. פורשים את חצאי חזה העוף כמו פרפר ומניחים עליהם מהתערובת. סוגרים ומהדקים עם קיסמים.
  3. מערבבים מחצית מהקמח הלבן עם קמח התירס, התבלינים ומלח. מניחים את הקמח הנקי ואת הקמח המתובל בצלחות.
  4. מחממים שמן במחבת.
  5. טובלים כל שניצל בקמח הנקי, לאחר מכן בביצה ולבסוף בקמח המתובל.
  6. מטגנים כמה דקות מכל צד, עד להזהבה.
  7. מוציאים מהמחבת ומניחים על צלחת מרופדת בנייר סופג.

ההגשה
  1. מוסיפים לניוקי ולפטריות כף שמן זית או חמאה ומחממים על אש בינונית – מערבבים בזהירות, כדי שהניוקי לא יתפרקו. מתקנים תיבול אם צריך.
  2. מעבירים לצלחות, מוסיפים את השניצלים ומגישים מיד.

  • מתוך הבלוג של ילנה ויינברג – Yummy Foodies