אם בערב יום כיפור סיפרתי לכם על הקרפלך, הפעם אספר לכם על הכרוב הממולא - המאכל שאותו נוהגים לאכול בהושענא רבא.

מודה: עד לכתיבת הטור הזה לא חקרתי במופלא ממני, ונהניתי ממנהג אכילת הכרוב הממולא בלי לתהות לגבי פשרו. כדי לתקן את המצב הרמתי טלפון לקרוב משפחה שאין מנהג שהוא אינו יודע את מקורו. והנה התשובה שלו:

הושענא רבא הוא כמו יום טוב, ולכן נוהגים לאכול בו בשר - כי "אין שמחה אלא בבשר". את הבשר מכסים בכרוב כי זה אמנם כמעין יום טוב, אבל לא חלים עליו דיני חג מלאים ומותר לעשות בו מלאכה.

ועוד משהו קטן: הושענא רבא, ערב שמחת תורה, הוא היום שבו נחתמת החתימה הסופית על דינו של כל אדם. ביום זה מתפללים תפילה חגיגית שבסופה מכים בערבות ומברכים אחד את השני בפתקא טבא. גמר חתימה טובה!

עוד דברים טעימים:

מרכיבים

  • 1 כרוב
  • מלח
  • מיץ מלימון אחד

למלית
  • 1 בצל קצוץ
  • שמן
  • 250 גרם בשר בקר טחון, או לגרסה צמחונית - גזר, תפוח אדמה וקישוא טחונים
  • 1 כוס אורז
  • 1 עגבנייה, מקולפת ומרוסקת
  • 1 כף דבש או סוכר
  • מלח
  • פלפל שחור
  • פפריקה
  • אפשרות: עשבי תיבול לפי הטעם - שמיר, פטרוזיליה או כוסברה

לרוטב
  • 2 קופסאות קטנות (בסה"כ 200 גרם) רסק עגבניות
  • 3 כפות שמן
  • 1 כפית סוכר
  • קורט מלח
  • פפריקה
  • 1 כפית אבקת מרק עוף (לא הכרחי)

אופן ההכנה

הכרוב
  1. ממלאים סיר בינוני בימים ומוסיפים מלח ואת מיץ הלימון.
  2. מביאים לרתיחה, מוסיפים את הכרוב לסיר ומבשלים כ-5 דקות.
  3. מוציאים את הכרוב מהסיר. לאחר שהוא התקרר מעט מקלפים ממנו בזהירות את העלים.

המלית
  1. מטגנים את הבצל בשמן עד שהוא מזהיב.
  2. מוסיפים את הבשר ומטגנים כמה דקות, עד שהוא חצי עשוי.
  3. מעבירים את תכולת הסיר לקערה, מוסיפים את שאר מרכיבי המלית ומערבבים היטב.

מילוי ובישול הכרוב
  1. פורשים את עלי הכרוב כשצדם המחוספס פונה כלפי מעלה. מניחים במרכז כל עלה מהמלית. מקפלים על המלית את העלה מימין ומשמאל ומגלגלים (חשוב שהעטיפה לא תהיה הדוקה מדי, כי האורז יתפח בזמן הבישול).
  2. שמים את כל מרכיבי הרוטב בסיר רחב ומערבבים היטב.
  3. מניחים בסיר בזהירות את עלי הכרוב הממולאים, כשה"תפר" פונה כלפי מטה. מקפידים שהממולאים יהיו צמודים זה לזה ככל האפשר. מוסיפים לסיר מים עד שהממולאים כמעט מכוסים.
  4. מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה לבינונית-נמוכה ומבשלים כשעה וחצי. מדי פעם בודקים את מצב הרוטב, ומוסיפים מים אם צריך.