עוגיות קשקבל מלוחות (צילום: אסנת לסטר)
עוגיות קשקבל מלוחות (צילום: אסנת לסטר)

בכל עדה נוהגים לשבור את צום יום הכיפורים באופן שונה: אצל חלקן מדובר במשהו מתוק ואצל אחרות במלוח, לפעמים הדבר הראשון שמכניסים לפה הוא מנה דשנה – ולפעמים זהו רק משקה צונן. הנה כמה מהמאכלים המסורתיים האלה – ואחריהם תמצאו שני מתכונים נפלאים, המתאימים גם הם לשבירת הצום.

יוצאי גרמניה נוהגים להגיש לחמניות קטנטנות בגודל ביס.

יוצאי טורקיה, יוון ועיראק שותים משקה שקדים, מפני שצבעו הלבן מסמל את ההיטהרות שלאחר התפילה.

יוצאי איטליה אוכלים ממתקי מרציפן לבנים (מבחינתי, הם בחרו את הלבן הטעים ביותר שיש).

בהרבה מקרים מגישים עוד בבית הכנסת, מיד בסיום הצום, דג מלוח עם קרקרים - כדי להחזיר קצת מהמלחים החסרים בגוף עקב הצום.

בבתים רבים מגישים זמן מה לפני הארוחה שאחרי הצום צנימים עם סלט ביצים ואנשובי. זהו מאכל מלוח, המעודד שתייה מרובה – שנחוצה לאחר איבוד הנוזלים בזמן הצום.

יוצאי סוריה מסיימים את הצום באכילת ביצים קשות וכעכים, כסמל לשנה המתחילה.

יוצאי יוון מתחילים את הארוחה שלאחר הצום במרק עוף עם אורז, ביצים טרופות ולימון. מאכל זה אינו כבד, אך עדיין מחזיר לגוף קצת ממה שחסר לו לאחר יום ללא אכילה.

יוצאי עיראק שוברים את הצום באכילת חבושים אפויים, וגם כדורי בשר ובמיה במיץ עגבניות.

יוצאי מרוקו אוכלים עוף בזיתים.

איך שוברים את הצום במשפחה או בעדה שלכם? אשמח אם תשתפו אותי ואת שאר הגולשים בטוקבקים.

עוגיות קשקבל

מתכון של טל אשל מהמושבה כינרת.

מרכיבים

100 גרם גבינת קשקבל מגוררת (אפשר גם גבינה פיקנטית אחרת)

100 גרם חמאה

100 גרם (3/4 כוס) קמח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

1/3 כוס (40 גרם) שומשום

אופן ההכנה

1. מעבדים יחדיו את כל המרכיבים, למעט השומשום, עד שמתקבל בצק.

2. יוצרים מהבצק נקניק. מפזרים את השומשום על יריעת פלסטיק נצמד ומגלגלים בו את נקניק הבצק, כך שיצופה היטב בשומשום.

3. עוטפים בפלסטיק נצמד ומכניסים למקפיא לשעה.

4. מחממים את התנור ל-175 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

5. חותכים את הנקניק לפרוסות בעובי של 1.5-1 ס"מ ומניחים בתבנית. אופים 20-15 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות.

לחמניות דבש וקינמון לשבירת הצום

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

1 ק"ג קמח

2 כפות שמרים יבשים (או 50 גרם שמרים טריים)

קורט מלח

1/2 כוס (180 גרם) דבש

1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

1/2 1 כוסות מים

1/4 כוס שמן

1 כפית קינמון

1 ביצה טרופה

לסירופ

1 כוס (360 גרם) דבש

1 כפית קינמון

אופן ההכנה

1. מתקינים במיקסר את וו הלישה ומערבלים יחד את הקמח והשמרים.

2. ממשיכים לערבל ומוסיפים, בהדרגה ולפי הסדר, את המלח, הדבש, השמנת והמים.

3. ממשיכים ללוש ומוסיפים את השמן בכמה שלבים, ולאחר מכן את הקינמון. ממשיכים ללוש את הבצק עוד 5 דקות.

4. מוציאים את הבצק מהמיקסר, מניחים בקערה ומכסים במגבת לחה. שמים את הקערה במקום הכי חמים במטבח ונותנים לבצק לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו. קחו בחשבון שהתפיחה אטית מאוד, ולעתים נמשכת יותר משעה וחצי.

5. מחלקים את הבצק לכ-25 כדורים קטנים, שמשקל כל אחד מהם כ-70 גרם.

6. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

7. לשים כל כדור, ויוצרים ממנו "נחש" באורך 25-20 ס"מ.

8. קושרים כל נחש סביב עצמו כדי לעצב את הלחמנייה.

9. מניחים את הלחמניות בתבנית ומניחים להן לתפוח היטב. גם כעת התפיחה תהיה אטית. סבלנות - זה מה שהלחמניות האלה אוהבות.

10. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

11. מברישים את הלחמניות בביצה הטרופה.

12. אופים 20-15 דקות.

13. בזמן שהלחמניות בתנור מחממים את הדבש עם הקינמון.

14. מוציאים את הלחמניות מהתנור ומיד טובלים אותן (או מברישים) בסירופ הדבש והקינמון.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00