הפכו את בית בר-אבא למפעל שימורים. שזיפים (צילום: shutterstock)
הפכו את בית בר-אבא למפעל שימורים. שזיפים (צילום: shutterstock)

בחצר בית הורי בנתניה גדל עץ גויאבה ענק, שבקיץ היה מתמלא בפירות. בחצר הסמוכה, אצל משפחת בר-אבא, צמח עץ שזיף גדול לא פחות שהניב במקביל המון שזיפים בשלים. אמי, רות ראונר, היתה קוטפת שזיפים מהעץ של השכנים – והדה בר-אבא, אמו של שלמה, היתה אוספת את הגויאבות שלנו. לא היה צריך ללכת רחוק לשם כך: שני הבתים היו במרחק מטרים ספורים זה מזה (למעשה, הם היו כל כך קרובים שאפשר היה לצותת לשיחות שמתנהלות בבית השכן).

שתי האמהות הכינו מהפירות קומפוט, ריבות, עוגות - ובעצם את כל מה שאפשר להכין מכמות כל כך גדולה של פירות. אבל למרות מאמציהן, כמות הפרי כאילו לא פחתה והעצים קרסו מכובד הפירות שגדלו עליהם.

למשפחת בר-אבא היה פתרון מעשי לעניין. כל שנה, בעונת השזיפים, הבית כולו היה מתגייס למשימת שימור השזיפים. הדה בר-אבא השיגה מכשיר שסוגר קופסאות שימורים - לא מכשיר חשמלי, אלא מין פלא כזה ששמים בחלק אחד שלו קופסה מלאה בשזיפים ובחלק אחר מכסה, מסובבים ידית - והפלא ופלא, הקופסא סגורה כאילו יצאה עכשיו מבית החרושת.

  עץ השזיף עדיין ניצב מקומו. בית בר-אבא כיום (מימין), ולצדו בית  הוריה של אסנת לסטר (צילום: אסנת לסטר)
עץ השזיף עדיין ניצב מקומו. בית בר-אבא כיום (מימין), ולצדו בית הוריה של אסנת לסטר (צילום: אסנת לסטר)

התכונה בימים האלה היתה רבה. משני החדרים העיקריים של הבית נעלמו איכשהו כל הרהיטים, והם הפכו למשך כל הקיץ למפעל שימורי שזיפים של ממש. אני זוכרת שעל הרצפה היו מסודרות המון קופסאות שימורים ריקות ומבריקות, ולצדן מכסים נוצצים. בחדרים גם ניצבו הרבה גיגיות מלאות במים חמים, שלתוכן נכנסו קופסאות השימורים המלאות. כל משפחת בר-אבא היתה נרתמת למשימה. הילדים לא הבינו לשם מה בדיוק עושים את זה, אבל שיתפו פעולה ועזרו. עיקר תפקידם היה להדביק על הקופסאות המוכנות מדבקות עם תאריך.

אני לא יודעת מה עלה בגורלן של קופסאות השימורים המלאות. חלק מהן בטח שימש את המשפחה במשך השנה, והשאר חולק לקרובי המשפחה ברחבי נתניה. מה שמצער אותי כיום זה שלא הסתכלתי טוב כדי ללמוד איך בעצם ייצרה הדה את השימורים. במקום זה, הייתי עסוקה בהתבוננות בפלא שמהדק את המכסים לקופסאות, ולא עניין אותי שום דבר אחר.

עץ השזיפים עדיין עומד בחצר הבית שבשכונת רמת אפרים בנתניה. גם עץ הגויאבות, שלימים נכרת, גידל מחדש ענפים. חוץ מהעצים, בחצרות של שתי המשפחות היו גם חתולים, תרנגולות, תרנגולי הודו, ברווזה אחת, צב אחד - והמון חוויות ילדות.

צלי כתף בקר עם שזיפים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

• 1 כוס שמן

• 1 ק"ג נתח כתף בקר, חתוך לקוביות גדולות

• 3 בצלים פרוסים

• 4 גזרים קלופים, פרוסים

• 1 כוס יין אדום

• 600 גרם שזיפים טריים, מגולענים וחתוכים לרבעים

• 200 גרם שזיפים מיובשים

• 2 כפות גדושות סילאן

• 1 כפית מלח

• 1/2 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה

1. בסיר רחב מחממים את השמן עד שהוא חם מאוד. מוסיפים את נתחי הבשר ומטגנים עד שהם משחימים מעט מכל הצדדים. מוציאים את נתחי הבשר מהסיר ושומרים בצד.

2. מוסיפים לשמן החם את הבצל ופרוסות הגזר ומטגנים, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהבצל מתחיל להזהיב.

3. מחזירים לסיר את נתחי הבשר. מוסיפים את היין, מכסים את הסיר ומבשלים על אש קטנה כ-20 דקות.

4. מוסיפים לסיר את השזיפים הטריים וממשיכים לבשל על אש קטנה מאוד עוד כ-20 דקות.

5. מוסיפים לסיר את התבלינים, הסילאן והשזיפים המיובשים וממשיכים לבשל על אש קטנה מאוד עוד כשעה. מדי פעם הופכים את המצרכים שבסיר.

כנפי עוף עם שזיפים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

• 1 ק"ג כנפי עוף מנוקות היטב

• שמן לטיגון עמוק

• 3 בצלים בינוניים, קצוצים גס

• 1/2 כוס שמן

• 200 גרם רסק עגבניות

• 400 גרם שימורי עגבניות חתוכות לקוביות

• 10 שזיפים טריים, מגולענים וחצויים

• 1 כפית מלח

• 1 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

1. מחממים את השמן ומטגנים בו את כנפי העוף עד להזהבה. מוציאים מהשמן ושומרים בצד.

2. בסיר רחב מחממים 1/2 כוס שמן ומטגנים את הבצל תוך ערבוב עד שהוא מתחיל להזהיב.

3. מוסיפים לסיר את רסק העגבניות ומערבבים.

4. מוסיפים את הכנפיים ואת שימורי העגבניות החתוכות.

5. מערבבים ומבשלים 5 דקות על אש גבוהה. מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה במשך 20 דקות. מידי פעם הופכים את המצרכים שבסיר.

6. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.

7. מניחים בסיר את השזיפים החצויים, מנערים את הסיר ומכסים. ממשיכים לבשל על אש קטנה מאוד 20 דקות, עד שהכנפיים מוכנות לאכילה. מדי פעם מנערים את הסיר (לא מערבבים).

מאפה שזיפים ולחם

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רונן תשרי מחרשים.

מרכיבים

• 600 גרם שזיפים טריים, אפילו רכים מאוד (או כל פרי טרי או רך מאוד - אפילו כזה שעומד להיזרק)

• 600 גרם לחם או לחמניות או בגט - טריים או יבשים

• כ-1/2 ליטר (2 כוסות) חלב או שמנת להקצפה פרווה

• 3 ביצים

• 3 כפות סוכר

• 1 כף תמצית וניל

• 1/2 כפית מלח

• מעט חמאה, מרגרינה או שמן לשימון התבנית

• 25 גרם חמאה קרה מאוד - אפילו קפואה

• 3-2 כפות סוכר חום

• אפשרות: 1/4 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

1. חותכים את הלחם לחתיכות.

2. מערבבים את החלב, הביצים, הסוכר ותמצית הווניל. מניחים את התערובת בצד לכ-1/2 שעה.

3. מחממים תנור ל-180 מעלות.

4. לשים מעט את הלחם עם הנוזלים - רק עד שהוא קצת מתפורר. מניחים בצד לכמה דקות, כדי לתת ללחם לספוג את הנוזלים.

5. חותכים את השזיפים לקוביות קטנות למדי.

6. מוסיפים את השזיפים ואת המלח לתערובת הלחם והחלב ומערבבים.

7. משמנים תבנית ויוצקים לתוכה את התערובת.

8. בעזרת קולפן ירקות יוצרים שבבי חמאה ומפזרים אותם על פני המאפה. אפשר גם לגרר את החמאה בפומפייה גסה.

9. זורים על החמאה את הסוכר החום ואת הפלפל הגרוס (אם רוצים).

10. אופים 40-35 דקות, עד שהמאפה משחים ומתייצב.

עוגת שזיפים

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

אפשר להכין את העוגה גם עם משמשים. את המתכון נתנה ולריה צ'אפי מנצרת עלית.

מרכיבים

• 10 שזיפים (או יותר, תלוי בגודל התבנית)

• 20 כפיות סוכר וניל

• אפשרות: 1 כפית קינמון

• 1 כוס + 1 כף (150 גרם) קמח

• 10 כפות (120 גרם) סוכר

• 8 כפות שמן

• 8 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

• 2 כפות סוכר, להקצפת החלבונים

אופן ההכנה

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. חוצים את השזיפים, מגלענים אותם וזורים על כל חצי שזיף 1 כפית סוכר וניל (אפשר לערבב את סוכר הווניל עם הקינמון).

3. יוצרים תערובת אחידה מהקמח, הסוכר השמן והחלמונים.

4. יוצקים את התערובת לתוך תבנית אפייה.

5. מסדרים את חצאי השזיפים זה לצד זה על פני הבלילה, כשצדם החצוי פונה כלפי מעלה. השזיפים ישקעו מעט בבלילה.

6. מכניסים אופים כ-35 דקות, עד שהבצק מזהיב.

7. מקציפים את החלבונים עם 2 כפות סוכר.

8. מוציאים את התבנית מהתנור ומשטחים את קצף הביצים על פני כל העוגה. לחלופין, אפשר לזלף קצף על כל שזיף.

9. מחזירים את התבנית לתנור לכ-10 דקות, עד שקצף הביצים מזהיב.

10. אפשר להגיש עם קצפת.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00