שבוע שלם הסתכלה עלי צנצנת תחתיות הארטישוק בתוכחה ממעבה המקרר, וניהלה איתי ספק שיחה ספק מונולוג: "למה קנית אותי, אם אין לך מושג מה אפשר להכין מתחתיות ארטישוק? לא שמעת שהיום קונים רק את מה שצריך, ולא מעודדים צרכנות גחמנית? את כל כך לא מעודכנת!"

בשבת נשברתי – אבל רק בגלל שהבעל נהיה רעב. זה לא שהוא לא יכול לבשל, אלא שאני לא מסוגלת להסתכל על המטעמים שהוא מכין. זה תמיד משהו שגורם לי להצטמרר – בין השאר, כבר נאכלו בביתנו חביתות עם לימון, טחינה עם אורז או מיונז ישר מהצנצנת. לכן, למודת ניסיון, פניתי לעבר המקרר.

ליד שימורי הארטישוק עמדה צנצנת נחמדה של עלי גפן. בניגוד לארטישוקים, לגבי עלי הגפן לא היה לי ספק: הם הולכים להתמלא באורז נימוח וחמצמץ. אבל איך מחברים לעניין את הארטישוקים? התשובה היתה מונחת מולי: עוף טחון, כמובן. אחרת, מה אומר לחבילה שמפשירה במקרר כבר יומיים? (כן, אני מודה, יש לי שיחות עמוקות עם האוכל שלי). וכך באה לעולם המנה שלפניכם: עלי גפן ממולאים בעוף, תחתיות ארטישוק ואורז, ומבושלים ברוטב חמצמץ.

מרכיבים

  • 1 כוס אורז לסושי (אפשר כמובן גם סוג אחר, אבל לאורז הזה יש מרקם יותר קרמי)
  • 1/4 1 כוסות מים
  • 1 בצל קצוץ
  • שמן לטיגון
  • 400 גרם (1 אריזה) תחתיות ארטישוק (משומרות או קפואות)
  • 1/2 ק"ג בשר עוף טחון
  • 1 צנצנת עלי גפן
  • 1 כוס מים או מרק עוף
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1/4 כוס מיץ לימון

אופן ההכנה

  1. שוטפים את האורז היטב במים קרים. מסננים.
  2. שמים את האורז בסיר ומוסיפים 1/4 1 כוסות מים. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את האש למינימום ומבשלים עד שהאורז חצי מוכן (כ-7 דקות).
  3. בזמן שהאורז מתבשל מטגנים את הבצל במעט שמן, עד שהוא משחים.
  4. מניחים לאורז ולבצל להתקרר מעט, ומעבירים אותם לקערה גדולה.
  5. קוצצים גס את תחתיות הארטישוק.
  6. מוסיפים לקערה את הארטישוק והבשר הטחון, ומתבלים במלח ובפלפל שחור. מערבבים היטב.
  7. יוצרים את הממולאים: מניחים במרכז כל עלה גפן כפית מתערובת המילוי, וסוגרים כמו מעטפה – קודם מקפלים את העלה מימין ומשמאל מעל המילוי, ואז מלמעלה ומלמטה.
  8. מניחים את הממולאים בסיר רחב עם תחתית עבה. יוצקים מעל כוס מים (או מרק עוף), 1/4 כוס שמן זית ו-1/4 כוס מיץ לימון. מתבלים בפלפל שחור ומניחים על הממולאים צלחת כבדה (שתשמור עליהם שלמים, וגם תכלא אדים ובכך תשפר את הבישול).
  9. מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל כ-1/2 שעה ברתיחה עדינה.
  10. רצוי להגיש עם טחינה ירוקה לאנשים רעבים ביום שבת.

  • מתוך הבלוג של ילנה ויינברג – Yummy Foodies