לאחר שבשבוע שעבר הכנתי קינוח קרם לימון עם אוכמניות, החלטתי להמשיך השבוע בקו הלימוני – ולאפות פאי לימון עם מרנג.

הפאי בנוי משלושה חלקים: בצק פריך, מילוי לימוני וכיסוי של מרנג - קצף ביצים אפוי ויציב מאוד, זהוב מבחוץ ורך כקטיפה מבפנים. למרנג תפקיד כפול: הוא מגן על המלית הלימונית ומשמש גם כגורם הממתן את טעם הלימון. השילוב בין המילוי למרנג יוצר בפה פיצוץ של טעמים לימוניים במרקם קטיפתי.

לפני שנפנה לעבודה, הנה כמה עובדות על הפאי, שלא כולם יודעים:

  • פאי היא צורת אפיה עתיקת יומין. בימי הביניים, ככל שהטבח או האופה היו עשירים ומבוססים יותר, כך הבצק היה איכותי יותר.
  • הבסיס הבצקי שימש בעבר במקום כלי אפייה. העשירים היו זוכים לאכול את המילוי ואילו המשרתים והעניים שהיו סמוכים לשולחן הגביר העשיר היו מקבלים את שאריות הבצק האפוי.
  • קולומבוס הביא את הלימון לעולם החדש, שם הלימון הפך למרכיב פופולרי בקינוחים. הדבר הביא להולדתו של פאי הלימון האמריקאי האהוב. הראשונה שהתחילה למכור פאי לימון היתה הגברת אליזבת קואן גודפלואו, שניהלה בתחילת המאה ה-19 מאפייה קטנה בפילדלפיה. המאפה צבר אוהדים רבים, וכך החלה דרכו לתהילה כלל עולמית.

ועכשיו, אחרי כל הסיפורים, לעבודה:

פאי לימון עם מרנג

לבצק הפריך

  • 300 גרם (2 כוסות ועוד 2 כפות) קמח
  • 175 גרם חמאה קרה מאוד חתוכה לקוביות קטנות
  • 30 גרם (3 כפות) אבקת סוכר
  • 3 כפות מי קרח

למלית
  • 3 חלמונים
  • 1 קופסת שימורים קטנה (400 גרם) של חלב מרוכז ממותק
  • 1/2 כוס מיץ לימון (כ-3 לימונים סחוטים)
  • קליפה מגוררת של לימון אחד

למרנג
  • 3 חלבונים
  • 3 כפות אבקת סוכר

אופן ההכנה

הבצק
  1. שמים את הקמח, החמאה והסוכר במעבד מזון עם להב פלסטיק. מעבדים בכמה פולסים קצרים עד שמקבלית תערובת פירורית. מוסיפים את המים ומעבדים בעוד כמה פולסים קצרים עד שנוצר כדור בצק.
  2. עוטפים את הבצק בפלסטיק נצמד ומניחים במקרר כחצי שעה.
  3. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  4. משמנים תבנית אפייה בקוטר 24 ס"מ.
  5. מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעיגול שקוטרו גדול מעט מזה של התבנית.
  6. מניחים את הבצק בתבנית ומהדקים אותו לתחתית ולשוליים. דוקרים במזלג, מכסים בנייר אפייה ומניחים על הנייר שעועית יבשה (היא תשמש משקולת ותמנע מהבצק להתרומם בזמן האפייה).
  7. אופים במשך כ-20 דקות. מוציאים ומצננים לטמפרטורת החדר.

המלית
  1. מנמיכים את חום התנור ל-160 מעלות.
  2. מקציפים במיקסר את החלמונים עד שהם תופחים מעט. מוסיפים תוך כדי הקצפה את החלב המרוכז, את מיץ הלימון ואת קליפת הלימון המגוררת.
  3. יוצקים על הקלתית ואופים במשך כ-20 דקות, עד שהמלית נראית יציבה אך היא עדיין מעט רוטטת. מוצאים מהתנור.

המרנג
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. מקציפים את החלבונים והסוכר לקצף קשה, יציב ומבריק. מצפים את פני העוגה בקצף: אפשר למרוח אותו באמצעות מלית, או להשתמש בשק זילוף כדי ליצור כוכבים, "שפיצים" או ספירלה.
  3. אופים כ-10 דקות, או עד שפני המרנג מזהיבים מעט.

  • מתוך הבלוג של מירי גולדנפלד ויוחי מנדיל - אליוליני