זהו, כבר אי אפשר להתעלם ממנו – הקיץ כאן. השדות הצהיבו, הטמפרטורות עלו והמזגנים עובדים 24 שעות ביממה.

הקיץ הוא כמובן שעתן הגדולה של הגלידות – ומה דעתכם להגיש אותן בפעם הבאה בתוך קערות שוקולד אכילות? הגימיק הזה לא רק יפהפה, אלא גם חסכוני: מתחילים עם תוכן הקערה ומקנחים בקערה עצמה, כך שבסוף לא צריך לשטוף הרבה כלים!

אבל לפני שנתחיל, קחו בחשבון שתצטרכו להתגבר על מחסום פסיכולוגי קטן (אל תדאגו, מיד אסביר איך תעשו זאת בקלות): כדי להכין את הקעריות חייבים לטמפר את השוקולד. אתם עדיין פה? אם כן, הנה ההסבר המרגיע: אני יודעת שרוב האנשים נמלטים ברגע שהם שומעים שמתכון דורש טמפור, ואני בהחלט יכולה להבין את החשש - אבל מיד אציג בפניכם שיטה שמפשטת את התהליך הזה והופכת אותו למשהו שאפשר לעשות בקלות בבית, בלי שום כלים או מכשירים מיוחדים.

אם אתם שואלים את עצמכם למה בכלל צריך לטמפר את השוקולד לפני שמכינים ממנו קערות – או בכלל לא יודעים מה זה טמפור – הנה הסבר קצר. טמפור (Tempering) הוא תהליך מבוקר של המסה, המתבצע תוך תנועה ומביא לשינוי מבנהו הכימי של השוקולד. שוקולד שעבר את התהליך מקבל מראה מבריק יותר, ובנוסף לכך הוא עמיד יותר ואינו נמס בקלות. אם נכין את הקערות משוקולד שלא טומפר – הן יהיו חסרות ברק ויימסו מיד כשניגע בהן, גם אם בילו קודם שעות במקרר.

תהליך הטמפור מושפע משלושה גורמים: זמן, טמפרטורה ותנועה. הזמן והטמפרטורה הם גורמים משתנים, שתלויים בגורמים חיצוניים - למשל, עונת השנה, מספר האנשים שעובדים בחדר וטמפרטורת השוקולד בתחילת התהליך.

התנועה היא גורם קבוע, והיא הדבר הכי חשוב – השוקולד צריך להיות כל הזמן בתנועה. לא תנועה מהירה, כמו זו של מיקסר - כי היא תכניס לתוכו הרבה אוויר מיותר - אלא תנועה עקבית של ערבוב ידני.

שלב ראשון: ממיסים

עכשיו הגענו לת'כלס. יש שתי שיטות פשוטות וקלות שבאמצעותן אפשר לטמפר שוקולד בבית:

על הכיריים, בבן מרי (סיר בתוך סיר)
  1. שמים את השוקולד בתוך סיר קטן, ואת הסיר הקטן מניחים בתוך מחבת עמוקה או סיר גדול יותר. ממלאים את הכלי הגדול במים מהברז, כך שיגיעו עד לכשליש מגובהו של הסיר הקטן.
  2. מדליקים את הכיריים, ומיד מתחילים לערבב את השוקולד. בהתחלה זה ייראה לכם מצחיק כי תערבבו רק קוביות (או מטבעות), אבל חשוב לערבב מההתחלה. כעבור זמן קצר השוקולד יתחיל להימס.
  3. לא מפסיקים לערבב. לא ערבוב מהיר ועצבני, אלא רגוע ואטי יחסית - אבל עקבי. אם המים שבסיר הגדול יותר מגיעים לרתיחה, מנמיכים את האש כך שיהיו רק על סף רתיחה כל הזמן.
  4. כאשר כ-85% מהשוקולד כבר נמסו, אבל עדיין יש בסיר גושים, מוציאים את הסיר הקטן מהכלי הגדול ומניחים אותו על משטח העבודה. ממשיכים לערבב היטב, עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
  5. כעת בודקים אם התהליך הצליח: טובלים אצבע בשוקולד ומניחים אותה על השפה התחתונה (לא בתוך הפה ולא על הלשון). אם השוקולד טומפר כהלכה, המגע שלו צריך להיות קר, אף על פי שהוא נוזלי. אם הוא חם או חמים - התהליך לא הושלם. יש להמשיך לערבב אותו עד שהמגע שלו בשפה יהיה קר.

במיקרוגל
  1. שימו את השוקולד בקערה המתאימה לחימום במיקרוגל.
  2. הכניסו את הקערה למיקרוגל וחממו 20 שניות. הוציאו את הקערה, ערבבו היטב את השוקולד וחממו אותו 20 שניות נוספות. חזרו על התהליך עד שכ-85% מהשוקולד כבר נמסו, אבל עדיין יש בקערה גושים (גם אם בהתחלה השוקולד עדיין יהיה מוצק לחלוטין וייראה לכם מצחיק לערבב אותו – עשו זאת, זה חשוב).
  3. בדקו אם הטמפור הצליח, כפי שפורט למעלה.

זכרו: טמפור הוא עניין של ניסיון. גם אם בפעם הראשונה לא תצליחו ב-100%, אל תתייאשו והמשיכו לנסות. אני בטוחה שבפעם השלישית או הרביעית תקבלו שוקולד מטומפר לתפארת.

שלב שני: מעצבים

עכשיו, כשיש לנו שוקולד מטומפר, אפשר להכין ממנו קעריות הגשה משגעות:

  1. חותכים נייר אפייה לארבעה ריבועים.
  2. יוצקים 4-3 כפות שוקולד במרכז הנייר. באמצעות גב הכף משטחים את השוקולד לדיסקית. הקפידו להשאיר שוליים רחבים למדי מסביב לדיסקית.
  3. ממתינים כ-3 דקות.
  4. מניחים בזהירות את הנייר על כוס או קערית הפוכה, כך שהשוקולד פונה כלפי מעלה.
  5. מניחים במקרר עד שהשוקולד מתקשה.
  6. מסירים את הנייר מהכלי, מקלפים אותו בזהירות מהשוקולד - ויש קערית הגשה.
  7. מגישים בקערה מה שבא לכם – גלידה, מוס, פירות וכיוצא בזה.