צילום: iStockphoto

כשהייתי ילדה, לא נהגו לאכול בביתנו ארוחות משפחתיות בערבי שישי או בערבי חג. לכן, תמיד כשאחד המאזינים מספר לי בגעגועים על הארוחות המשפחתיות שאמו או סבתו הכינו אני נדרכת כולי, גומעת כל מילה, מדמיינת כל פרט בסיפור וחיה מה שאף פעם לא חוויתי. כך אני ממלאת את החסך האישי שלי.


עם זאת, במשפחה שלי היתה ארוחה משותפת מסוג אחר - ארוחת שבת בבוקר שאבא שלי היה מכין. מכיוון שהיה איש שמתנהל באטיות, אבא היה קם בשבת מוקדם מאוד – בשש או שבע בבוקר (אני לא יודעת בדיוק, כי אמי, אחי וגם אני עדיין היינו שקועים בשינה).


בשקט בשקט היה אבא נכנס למטבח הקטן ומתחיל להכין את ארוחת השבת, שהיתה מורכבת תמיד מאותם מאכלים: תבשיל בצל מטוגן עם רסק עגבניות, שהיינו מנגבים בפרוסות לחם ועד עכשיו אני זוכרת את טעמו המיוחד, ביצה עין וסלט כרוב לבן.


את סלט הכרוב תמיד הכין אבא אחרון. כשהתעוררתי בסביבות שמונה או תשע הייתי גוררת את עצמי ערה למחצה למטבח, עדיין לבושה בפיג’מה, מתיישבת על הכיסא שליד השולחן הקטן ומתבוננת בו בשקט חותך לאט את הכרוב לפסים דקים ולוחץ עליו בעזרת מוט עם כדור עץ בקצהו, שהיה מיועד רק לכך. באטיות האופיינית לו היה סוחט לימון לתוך הקערה, מוסיף קצת חומץ, מלח ופלפל ומערבב דקות ארוכות. אז היה אבא מניח את סלט הכרוב על השולחן - וזה היה הסימן לכך שהארוחה מוכנה. בשלב זה הגיע גם אחי למטבח ובלי מילים התיישב על הכיסא מולי. אמא הגיעה ממש לתחילת הארוחה. אבא ואמא שוחחו מעט ביניהם בגרמנית ואחי ואני היינו שקועים בעיקר בצלחת האוכל.


לא היו אצלנו שיחות משפחתיות מסביב לשולחן, וגם לא היתה האינטימיות שכולם מספרים לי עליה בשידור. לא היו כל מיני תבשילים וגם לא מבחר סלטים. ובכל זאת, הארוחה הזאת זכורה לי כארוחה הכי טעימה בעולם.


את טעם תבשיל הבצל המטוגן מעולם לא הצלחתי לשחזר, אבל בכל פעם שאני מכינה סלט כרוב אני עושה אותו בדיוק כמו שנהג אבי - אולי בתוספת של איזו דמעה שמתגנבת לה לסלט תוך כדי הכנה. והטעם: בדיוק הסלט של אבא הוגו ראונר.

כרוב ממולא

צילום: דניאל לילה, מתוך הספר "עוד סיר לשבת" בהוצאת "מודן"

מתכון של אבי איינהורן מכפר פינס.
שימו לב: במתכון זה לא מוסיפים לתבשיל מים – בשאר המרכיבים יש את כל כמות הנוזלים הדרושה לבישול.

מרכיבים


•כרוב לבן גדול

למילוי
•1/4 כוס שמן לטיגון
•150 גרם שומן כבש
•2 בצלים גדולים קצוצים
•1 כוס אורז
•1 ק"ג בשר בקר טחון
•2 ביצים
•1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
•1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון

לרוטב
1/3 כוס שמן לטיגון
2 בצלים גדולים קצוצים
1 קופסת שימורים של כרוב כבוש
200 גרם רסק עגבניות
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית מלח

אופן ההכנה

הכרוב
1. מרככים את הכרוב כדי שאפשר יהיה להפריד את עליו ולמלא אותם. אפשר לעשות זאת בשלוש שיטות:
•מבשלים את הכרוב במים רותחים במשך דקה-שתיים. מוציאים את הכרוב, מסירים ממנו את העלים החיצוניים, מחזירים לסיר לדקה שתיים נוספות – וחוזר חלילה, עד שמגיעים לחלק הפנימי.
•מבשלים את הכרוב במיקרוגל במשך חמש דקות. מוציאים ומפרקים את העלים. אם עדיין קשה לפרק את העלים הפנימיים, מחזירים למיקרוגל לעוד שתיים-שלוש דקות.
•מקפיאים את הכרוב במשך שעה-שעתיים.
2. את החלק הפנימי של הכרוב, שאי אפשר למלא, קוצצים ומפזרים בתחתית הסיר שבו נבשל את הממולאים.

המילוי
1. מחממים במחבת את השמן ואת שומן הכבש. מטגנים בהם את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך. מעבירים את הבצל המטוגן לקערה.
2. שוטפים היטב את האורז ושמים אותו בסיר. מכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים 2 דקות נוספות. מורידים מהאש ומסננים.
3. מוסיפים לקערה עם הבצל המטוגן את האורז המסונן, הבשר הטחון, הביצים והתבלינים. לשים עד לקבלת עיסה אחידה.
4. ממלאים את עלי הכרוב: מניחים כף גדושה מהמילוי בחלקו התחתון של כל עלה כרוב. מקפלים את צדי העלה פנימה מעל המלית ומגלגלים עד שנוצרת חבילה. חשוב לא להדק מדי, כי צריך להשאיר מקום לאורז שיתנפח בזמן הבישול.

הרוטב
1. בסיר בינוני מטגנים את הבצל בשמן עד שהוא הופך לרך ושקוף.
2. מוסיפים לסיר את כל תכולת קופסת הכרוב החמוץ, מערבבים וממשיכים לבשל עוד כמה דקות. מערבבים מדי פעם.
3. מורידים את הסיר מהאש, מוסיפים את רסק העגבניות והתבלינים ומערבבים עד לקבלת תערובת סמיכה.

בישול הממולאים
1. יוצקים מחצית מהרוטב על הכרוב הקצוץ שבתחתית הסיר.
2. מניחים בסיר את עלי הכרוב הממולאים זה לצד זה, כך שהחלק המשוחרר של הגלילה פונה כלפי מטה.
3. יוצקים על הכרוב הממולא את יתרת הרוטב ואם נשארו עוד עלי כרוב ממולאים מניחים אותם מעל.
4. מכסים ומבשלים שעתיים על אש קטנה.

סלט כרוב אדום עם תפוחים

צילום: ד''ר צביקה לסטר

מתכון של גילת כהן מטבעון (עם תוספת של עמי בר עם מבית השיטה)

מרכיבים
•1 ראש כרוב אדום
•1 כף גדושה מלח גס
•3 תפוחי עץ ירוקים
•סלק קטן טרי (תוספת של עמי בר עם מבית השיטה)
•1/2 כוס אגוזי פקאן מסוכרים
•אפשרות: 2 כפות שומשום

לרוטב
•4 כפות שמן זית
•4 כפות מיץ לימון
•4 כפות סילאן
•1/2 כפית פלפל שחור

אופן ההכנה
1. חותכים את הכרוב עם הסכין הרחבה בפומפייה, כך שמתקבלות פרוסות דקות.
2. שמים את הכרוב בקערה, מוסיפים את המלח הגס ומעסים היטב. מניחים לכמה דקות.
3. כשהכרוב קצת מתרכך סוחטים ממנו את הנוזלים שהופרשו. מעבירים לקערת ההגשה.
4. מקלפים את תפוחי העץ וחותכים אותם ל"גפרורים" ומוסיפים אותם לקערה.
5. חותכים את הסלק ל"גפרורים" ומוסיפים לקערה.
6. אם משתמשים בשומשום, קולים אותו מעט במחבת ללא שמן.
7. מרסקים באופן גס את אגוזי הפקאן המסוכרים.
8. מערבבים בכוס או בצנצנת את כל מרכיבי הרוטב.
9. ממש לפני ההגשה יוצקים על הסלט את הרוטב. מפזרים מלמעלה את אגוזי הפקאן ואת השומשום.

סלט כרוב לבן עם נודלס

צילום: ד''ר צביקה לסטר

מתכון של אנה תם מקצרין.חשוב להכין מראש את כל מרכיבי הסלט (הכרוב החתוך, הנודלס, הרוטב ואגוזי הפקאן) ולהרכיב את הסלט רגע לפני ההגשה.

מרכיבים
• 1 ראש כרוב לבן בינוני
• 150-100 גרם נודלס
• 1/2 כוס אגוזי פקאן מסוכרים, מרוסקים באופן גס

לרוטב
• 6 כפות רוטב סויה
• 2 כפות גדושות דבש
• 1 כף חומץ טבעי
• 1/3 כוס מים רותחים

אופן ההכנה
1. חותכים את הכרוב עם הסכין הרחבה בפומפייה, כך שמתקבלות פרוסות דקות.
2. שמים את הנודלס בקערת פלסטיק גדולה ושוברים אותם באמצעות פטיש שניצלים. מעבירים לקערת ההגשה.
3. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב עד שהדבש נמס. יוצקים את הרוטב על הנודלס שבקערה וממתינים דקה.
4. מוסיפים את הכרוב החתוך ומערבבים.
5. מפזרים על הסלט את אגוזי הפקאן.

סלט כרוב לבן עם נודלס אפויים

צילום: ד''ר צביקה לסטר

מתכון של שוש בר לון מציפורי.

מרכיבים
•1 כרוב לבן
•200 גרם נודלס
•1/4 כוס שמן
•100 גרם (1 כוס) שקדים מולבנים

לרוטב
•1/3 כוס רוטב סויה
•1/3 כוס חומץ
•1/3 כוס שמן זית
•1 כפית סוכר חום

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. חותכים את הכרוב עם הסכין הרחבה בפומפייה, כך שמתקבלות פרוסות דקות. שמים בקערת ההגשה.
3. מפרידים את הנודלס. שמים אותם בקערה, יוצקים עליהם את השמן ומערבבים היטב. משטחים בתבנית ואופים כמה דקות, עד שהם משחימים מעט.
4. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב.
5. יוצקים את הרוטב על הכרוב, מוסיפים את הנודלס ומערבבים היטב. מעטרים בשקדים.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית "סיר לשבת ", המשודרת ברדיו קול רגע בימי שישי ובערבי חג ב-11:00