צריכים שמנת מתוקה? אפשר להכין בקלות בבית בחצי מחיר! (צילום: iStockphoto)

לתוכנית "סיר לשבת" יש מאזינה קבועה עיוורת, שלא מפסיקה לבשל ולעסוק ביצירה. איך היא עושה את זה? עם תושייה, כוח רצון – וקצת עזרה. בילדותה, לפני שהתעוורה, היא נהגה להביט באמה מבשלת ואופה, וכך היא יכולה לדמיין לעצמה כיום איך דברים נראים ומתבצעים. נוסף על כך, היא מסתייעת בחונכת שעוזרת לה.


למה אני מספרת לכם את זה כעת? כי גם לי יש מגבלה - אם כי זעירה בהשוואה לזו של אותה מאזינה: אני סובלת מרגישות למוצרי חלב, ולא יכולה אפילו לטעום משהו חלבי בלי לסבול מכאבי ראש וכאבי פרקים נוראיים. וכמו אותה מאזינה, גם אני מצליחה להתגבר על הבעיה בעזרת יצירתיות ועזרה – ולבשל באופן קבוע מאכלים עם חלב וגבינות.


ראשית, מכיוון שבעבר יכולתי לאכול מוצרי חלב, אני יכולה לדמיין את טעמם; ושנית, גייסתי את בעלי צביקה כטועם. אני סומכת על טעמו ויודעת שכשהוא אומר שמשהו טעים - הוא טעים, וגם אני הייתי חושבת כך. כשצביקה אומר (בעדינות...) שהטעם "לא משהו" אני לא מהססת ופשוט זורקת לפח. ככה זה כשיש מגבלה: מוצאים מישהו שבוטחים בו לחלוטין, ובעזרתו אפשר להמשיך כאילו אין כל מגבלה.


אז הנה כמה מטעמים לשבועות שרקחתי בעצמי ועברו את מבחן הטעימה של הטועם הראשי שלי – בעלי צביקה – וגם כמה שקיבלתי ממאזיני "סיר לשבת".


נתחיל בדוגמה מצוינת לאופן שבו אפשר להתמודד עם מכשולים בעזרת תושייה – ובסוף אפילו לצאת נשכרים. רונן תשרי מחרשים שיתף את מאזיני "סיר לשבת" בטריק נהדר: רציתם להכין קצפת ונתקעתם בלי שמנת מתוקה? אין בעיה – אם יש לכם בבית חלב וחמאה, תוכלו להכין בעצמכם שמנת בקלי קלות.


הבונוס הוא שהמחיר של השמנת הביתית יהיה בערך חצי מזה של שמנת רגילה: מכל שמנת מתוקה עולה כ-8 שקלים, בעוד שהמתכון הזה יניב לכם כמות דומה בעלות של כ-4.5 שקלים.

קצפת מחלב וחמאה


טיפ שנתן רונן תשרי מחרשים.

מרכיבים
•200 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
•250 מ"ל (1 כוס) חלב

אופן ההכנה
1. שמים את החמאה והחלב בסיר. מחממים תוך ערבוב מתמיד עד שהתערובת כמעט מגיעה לרתיחה. מורידים את הסיר מהאש.
2. מערבלים את התערובת בתוך הסיר באמצעות בלנדר ידני במשך דקה-שתיים, עד שהחלב והחמאה מתחברים.
3. מכסים את הסיר בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל-5 שעות לפחות.
4. לאחר שהתערובת התקררה והתייצבה אפשר להקציף אותה - ולקבל קצפת מעולה.

עוגת גבינה עם שוקולד לבן

צילום: ד"ר צביקה לסטר

מתכון של אסתי גיל מחיפה.

כדאי להכין את העוגה הזאת בכלים אישיים שקופים (למשל, כוסות יין), אך אפשר כמובן להגישה גם בכלי שקוף גדול.

מרכיבים (12 מנות)

לבסיס
•1 כוס קמח
•1 כפית אבקת אפייה
•1/4 כוס סוכר
•100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
•2 חלמונים

למלית
•2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
•200 גרם שוקולד לבן שבור לקוביות
•1/3 כוס סוכר
•1/2 ק"ג גבינה לבנה
•ריבת תותים או ריבת אוכמניות או שוקולד חלב מומס

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. שמים במעבד מזון עם להב מתכת את הקמח, אבקת האפייה, הסוכר והחמאה. מעבדים רק עד לקבלת פירורים.
3. מוסיפים את החלמונים וממשיכים לעבד בפולסים קצרים רק עד שנוצר בצק.
4. מצפים תבנית אפייה גדולה בנייר אפייה ומשטחים בעזרת האצבעות את הבצק בתחתית התבנית.
5. אופים כ-20 דקות, עד שהבצק מזהיב. מוציאים מהתנור ומצננים לחלוטין.
6. שמים את הבצק במעבד מזון וטוחנים בכמה פולסים עד שנוצרים פירורים לא דקים מדי. שומרים את הפירורים במיכל מעבד המזון עד להרכבת העוגה.
7. ממיסים במיקרוגל את השוקולד הלבן יחד עם 1/2 מכל שמנת מתוקה. כדאי להוציא כל כמה שניות את הקערה עם השוקולד והשמנת ולערבב עד שמתקבלת תערובת חלקה.
8. מוסיפים את תערובת השוקולד והשמנת לגבינה תוך כדי בחישה מהירה (כדי למנוע מהשוקולד להתקרש).
9. מקציפים במיקסר את שארית השמנת המתוקה (מכל וחצי) יחד עם 1/3 כוס הסוכר עד לקבלת קצפת יציבה אבל רכה.
10. מקפלים את הקצפת לתוך תערובת הגבינה.
11. מעבירים את תערובת הגבינה לשק זילוף עם פייה רחבה (אפשר להשתמש בשקית ניילון שגוזרים ממנה את הפינה התחתונה).
12. מעבירים גם את הריבה לשק זילוף עם צנתר בינוני.
13. משטחים מחצית מכמות פירורי העוגה בתחתית הכלים האישיים או בתחתית כלי ההגשה.
14. מזליפים מחצית מכמות מלית הגבינה מעל שכבת הפירורים.
15. מזליפים ריבה מעל הגבינה.
16. מזליפים את יתרת תערובת הגבינה.
17. מסיימים בשכבת פירורים
18. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעתיים לפחות להתייצבות.

בלינצ’ס עם גבינה

צילום: ד"ר צביקה לסטר

מתכון של רעיה חן מכרמיאל.

מרכיבים (כ-10 בלינצ’ס)

לבצק
•3 ביצים
•8 כפות קמח
•1 כוס חלב
•1 כוס מים
•1 כף שמן
•1 כפית סוכר
•1/2 כפית מלח
•1 כף שמן לטיגון

למילוי
•1/2 ק"ג גבינה לבנה
•1 חלמון
•2 כפות סוכר
•1 שקית סוכר וניל (או כפית תמצית וניל)

להגשה
•שמנת חמוצה
•ריבת תותים

אופן ההכנה
1. מערבבים את כל מרכיבי הבצק לבלילה חלקה.
2. משמנים מחבת בכף אחת של שמן ומחממים אותה. יוצקים מצקת מהבלילה למחבת ומטים אותה לכל הצדדים כדי ליצור בלינצ’ס דק ואחיד.
3. כשצדו התחתון של הבלינצ’ס מוכן מוציאים אותו מהמחבת. מטגנים כך את שאר הבלינצ’ס.
4. מערבבים היטב את מרכיבי המילוי.
5. מניחים את הבלינצ’ס על משטח העבודה כשצדם העשוי פונה מעלה.
6. מניחים מהמילוי כמה סנטימטרים משולי הבלינצ’ס.
7. מניחים את הבלינצ’ס כשהמילוי פונה אליכם. מקפלים את הבלינצ’ס מימין ומשמאל על המילוי, ולאחר מכן מגלגלים לרולדה מלמטה כלפי מעלה.
8. מטגנים קלות את הבלינצ’ס משני הצדדים, עד להזהבה.
9. מגישים עם שמנת חמוצה וריבת תותים.

שכבות ביסקוויטים וגבינה בשני צבעים

צילום: ד"ר צביקה לסטר

מתכון של אסנת לסטר

מרכיבים
•1/2 כוס חלב
•1 כפית תמצית רום
•1 חבילה (250 גרם) ביסקוויטים (פתי בר)
•1/2 ק"ג גבינה לבנה
•1 שקית פודינג וניל אינסטנט
•1/2 כוס צימוקים
•100 גרם שוקולד מריר
•50 מ"ל (1/4 כוס) שמנת מתוקה

אופן ההכנה
1. בקערית שטוחה מערבבים יחד את החלב ותמצית הרום.
2. טובלים כל ביסקוויט בבלילת החלב ומניחים על גבי תבנית הגשה שטוחה או מגש.
3. מערבבים את הגבינה הלבנה עם אבקת הפודינג והצימוקים.
4. ממיסים במיקרוגל את השוקולד והשמנת המתוקה: מחממים חצי דקה, מערבבים היטב, מחממים שוב – וחוזר חלילה, עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
5. מערבבים מחצית מכמות תערובת הגבינה עם כ-2 כפות שוקולד מומס.
6. מסדרים שליש מהביסקוויטים בצלחת הגשה באיזו צורה שרוצים.
7. מורחים על הביסקוויטים את תערובת הגבינה ללא השוקולד.
8. מכסים בשליש נוסף מכמות הביסקוויטים.
9. מורחים על הביסקוויטים את תערובת הגבינה והשוקולד.
10. מכסים בביסקוויטים הנותרים.
11. מורחים על הביסקוויטים את השוקולד המומס.
12. מכניסים למקרר להתייצבות, לשעתיים לפחות.

טורט גבינה

צילום: ד"ר צביקה לסטר

מתכון של מגדה נדלר מעפולה

מרכיבים

לבצק
•6 ביצים
•1 כוס סוכר
•קליפה מגוררת מלימון אחד
•2 כפות שמן
•1/4 1 כוסות קמח תופח

למילוי
•750 גרם גבינה לבנה
•1/2 כוס סוכר
•100 גרם חמאה או מרגרינה, רכה
•3 שקיות (30 גרם) סוכר וניל

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מקציפים את הביצים והסוכר במשך כמה דקות, עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה.
3. מוסיפים את גרדת הלימון והשמן ומקציפים עוד קצת.
4. מקפלים את הקמח לתוך קציפת הביצים. עושים זאת בהדרגה, כשבכל פעם מוסיפים חלק מכמות הקמח.
5. משמנים תבנית אפייה עגולה.
6. יוצקים לתבנית 1/3 מכמות הבצק ומיישרים.
7. אופים 20 דקות, עד שהבצק מזהיב.
8. מוציאים מהתנור ומניחים לקלתית להתקרר מעט.
9. מערבבים היטב בקערה את כל מרכיבי המילוי יחד עם 1/3 מתערובת הבצק.
10. יוצקים את המילוי על קלתית הבצק האפויה ומיישרים.
11. יוצקים על המילוי את יתרת הבצק.
12. מחזירים את העוגה לתנור החם ואופים עוד כשעה.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית "סיר לשבת ", המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ב-11:00