לפני כמה שנים ישבתי עם חברה בבית קפה בארץ הקודש. החברה התעניינה במבחר הקינוחים שהוצעו במקום, שכלל כמובן עוגת שוקולד חמה עם גלידה וקצפת, עוגת-הבית-שאל-את-המלצרית, עוגת גבינה פירורים, עוד כמה שטאנצים קבועים - ובנוסף גם פונדנט שוקולד.

לאחר שקיבלה ממני הסבר קצר בחרה החברה בפונדנט. המלצרית לקחה את ההזמנה והתעקשה על כך שלהכנת הפונדו נדרשת כרבע שעה. אני יודעת שזה נורא פולני, אבל הייתי חייבת לומר לה שהיא מתכוונת לפונדנט ולא לפונדו. הילדונת התעקשה שמדובר בפונדו. נו שוין, כמו שאומרים. אני מבטיחה שהיום אעסוק באמת בפונדו - ורק בו.

פונדו, או בצרפתית Fondue, מגיע אלינו משוויץ ומצרפת, ומקור המילה בפועל הצרפתי Fondre, שמשמעותו להמס. אמנם אני מהצד של החתן, אבל צריך לזכור שפונדו החל כמאכל מלוח על בסיס גבינות, ורק מאוחר יותר הפך גם לקינוח נחשק.בדומה לאחיו הבכור והגבינתי, פונדו שוקולד הוא מעדן מנחם מאוד. מדובר בעצם בשוקולד מומס, בדרך כלל עם שמנת ואלכוהול כלשהו, המוגש בכלי ברזל יצוק וכבד שמתחתיו נר או מבער אשר שומרים על טמפרטורה חמימה ויציבה. לצדו של כלי השוקולד מניחים קוביות של עוגה ספוגית, מרנגים, מרשמלו, פירות חמצמצים או כל דבר אחר שאפשר לשפד ולטבול בשוקולד. אכילת פונדו היא לא רק הנאה קולינרית, אלא גם אירוע חברתי - שהרי כולם אוכלים מאותו המסטינג.

את הפונדו של Aux Anysetiers du Roy פגשתי לראשונה כשהסתובבתי באחד מסלוני השוקולד שהתקיימו בפריס. את תשומת לבי תפס דוכן מיוחד, שבו מאות כלי חרס ייחודיים, ממולאים במגוון רחב מאוד של פונדו שוקולד בטעמים שונים. נכנסתי, טבלתי ענבים בכמה מטעמי הפונדו - והתאהבתי. כלי החרס שבו נמכרת התוצרת של החברה הם לא רק יפים, אלא גם שימושיים: הם שומרים על חום הפונדו לאחר חימומו; ואם נשאר מהפונדו לא צריך לדאוג: תמיד אפשר לסגור את הכלי ולחממו שוב בהמשך.

כל הזמן נוספים טעמים חדשים (צילום: שרון היינריך)
כל הזמן נוספים טעמים חדשים (צילום: שרון היינריך)

לאחר שהתאהבתי התחלתי לחקור ולחפש, ושמחתי לגלות שלחברה יש חנות באחד האזורים האהובים עלי בפריז – שדרות סן ז'רמן, בואך כיכר מובר. התחקיר הקטן גם גילה לי מה מקור השם של החברה: מתברר שמדובר בשמה של המסעדה הראשונה באיל סאן לואי - אחד האיים שבנהר הסיין, בלב פריז. המסעדה התמחתה בסגנון הבישול של פרובאנס, ושילבה במטעמיה עשבי תיבול, שום ושמן זית. את המקום נהגו לפקוד מפורסמים כמו סלבדור דאלי ובריז'יט בארדו. בסוף כל ארוחה קיבל כל אחד מהסועדים מתנה קטנה שנרקחה מעשבי תיבול ולבנדר - ומתנות קטנות אלה היו הבסיס הרעיוני להקמת החברה. מוצריה של החברה נרקחים בכפר קטן דרומית לליון, וכוללים שמני זית, דבש, חומץ, חרדל, תערובות מיוחדות של עשבי תיבול – וכמובן, פונדו שוקולד.

פונדו השוקולד מבוסס על שוקולד לבן, חלב או מריר – ומתובל בטעמים רבים. בין הטעמים המיוחדים: בננה, קינמון, קרמל מלוח, קוקוס, פרלינה, וניל, קפוצ'ינו, אמרטו, תבלינים, תות, פסיפלורה, ליצ'י, תפוז, מנטה, מוקה, פיסטוק, תפוח, רום ולימון. עוד ועוד טעמים חדשים נוספים כל הזמן, והאפשרויות פשוט בלתי מוגבלות. בקיצור: חנות קטנה ובאמת באמת מטריפה. ואם אתם כבר שם, אל תחשבו רק על עצמכם: מדובר במתנה מקסימה, טעימה ואסתטית מאוד.


View Larger Map

Aux Anysetiers du Roy

45 boulevard Saint Germain

75005 Paris

מטרו: Maubert Mutualité (קו 10)