הימים שבין פסח לשבועות הם תקופה לא פשוטה לקיבה הישראלית הממוצעת. מתחילים בפסח עם ליל סדר רב רושם ומטעמים, שמיד אחריו משתרע שבוע חופש, עם פיקניקים, מנגלים, מפגשים ומסיבות. ואז יש מופלטות במימונה, ובמשך כל השבוע שאחרי פסח כולם בולסים פיתות, פיצות, ורוגלעך מרוב געגועים.

עובר שבוע וחצי - ומגיע יום העצמאות, שבו אם אתה לא מבצע פעולה כלשהי של התקנת אוכל מעל מקור חום גלוי, אתה פשוט לא פטריוט - ועלולים לשלול לך את האזרחות. פחות משבועיים לאחר מכן יש את ל"ג בעומר, שהוא גם עוד תירוץ למנגל וגם שריקת הפתיחה לעונת החתונות. חולפים עוד שבועיים והנה אנחנו בשבועות - שבו, כשכבר לא נשארו אף בהמה או עוף לצלייה בכל מדינת ישראל, חוגגים עם רטבי שמנת ועוגות גבינה (בעבר כבר קבלתי על המצב ואף המחשתי אותו בצורה גרפית).

אישית, קשה לי מאוד להימנע מאוכל טעים, במיוחד אם מדובר במשהו חדש שאף פעם לא טעמתי. כל הקטע של לאכול במידה לא ממש עובד כשיש מולי שבע מנות עיקריות, עשר תוספות ושמונה קינוחים. לכן, בתקופות שבהן ארוחת חג רודפת מנגל רודף קבלת פנים ובר פתוח, אני אוהבת להכין תבשיל קל המבוסס ירקות לארוחות שבין לבין. ככה נותנים לקיבה להירגע קצת, בלי להידרדר להרעבה עצמית - שאף פעם לא עובדת ממילא: אם מדלגים על ארוחת בוקר תוך שלוש שעות אתה משוכנע שצמת במשך 40 יום לפחות ואפשר כבר לפצות את עצמך בארוחת צהריים מפוצצת.

המתכון הזה, לכרוב אדום עם תפוחים, מתלבש טוב על הזמנים הבעייתיים האלה, בין אירוע אכילתי אחד למשנהו. התבשיל קליל אבל ממלא, צבעוני, וחמוץ מתוק עם קצת פריכות מהכרוב. בכלל לא תרגישו שאתם אוכלים מאכל דיאטטי למדי, בריא מאוד ומלא ויטמינים (רחמנא ליצלן). במקור אמורים להגיש אותו כתוספת לצד מאכלי בשר עשירים, אבל הוא מצוין גם בפני עצמו, כשלא רוצים להעמיס על הקיבה, אבל עדיין צריכים לאכול.

המתכון הוא של מארק ביטמן מתוך ספרו How to Cook Everything Vegetarian. לשמחתי מצאתי שחלקים נרחבים מהספר נמצאים בגוגל, ואני בהחלט מתכוונת לעיין בהן (אם כי, אם מישהו מחפש לתת לי מתנה אשמח לעותק קשיח).

תבשיל כרוב אדום עם תפוחים

מבוסס על: מתכון של מארק ביטמן מתוך ספרו How to Cook Everything Vegetarian

עלות: כ-11 שקל

כמות: יספיק לכ-5 מנות עיקריות או כ-10 כתוספת

מרכיבים

  • 2 כפות שמן
  • 1 ראש כרוב אדום בינוני, פרוס
  • 3 (ניצנים? זרעים? יחידות?) ציפורן
  • 3 תפוחים ירוקים חתוכים לקוביות (אני לא קילפתי, אתם יכולים אם אתם רוצים)
  • מלח ופלפל (השתמשתי ב-1/2 כפית מלח ו-1/4 כפית פלפל)
  • 1/2 כוס ציר, יין לבן, מיץ תפוחים או מים (אני השתמשתי ב-1/4 כוס מיץ תפוחים ו-1/4 כוס יין לבן)
  • 1 כף חומץ או מיץ לימון (אני השתמשתי ב-2 כפות חומץ)

אופן ההכנה

  1. מחמים את השמן בסיר גדול. מוסיפים את הכרוב והציפורן ומטגנים עד שהכרוב מתחיל להתרכך, כ-20 דקות. מערבבים מדי פעם.
  2. מוסיפים את התפוחים, מתבלים במלח ופלפל ומבשלים עוד דקה או שתיים.
  3. מוסיפים את הנוזלים ומנמיכים את האש. מבשלים ומערבבים מדי פעם עד שהכרוב והתפוחים רכים אבל לא מתפרקים, כ-10 דקות.
  4. מוסיפים את החומץ או מיץ הלימון, מנסים לדוג החוצה את הציפורן (בהצלחה עם זה...) ומגישים חם או בטמפרטורת החדר.

רגע, יש גם ניסוי!

הידעתם שמיץ כרוב אדום הוא אינדיקטור ph - כלומר, חומר שמאפשר לזהות את רמת החומציות או הבסיסיות של תמיסה? את היכולת הזאת מעניק לו הפיגמנט (חומר הצבע) האדום שהוא מכיל - אנתוציאנין - שמשנה את צבעו בהתאם לחומציות או בסיסיות התמיסה שלתוכה הוכנס (ותודה לוויקיפדיה ולחברותי שהאירו את עיני לכך). הנה רעיון לניסוי קטן, שבו מייצרים מי כרוב בשלל צבעי הקשת. הידד לכימיה בבישול!