כעכים

  • מתכון של אביבה סבג מטבריה

מרכיבים

לבצק

  • 4 כוסות (1/2 ק"ג) קמח
  • 2 כפות (25 גרם) שמרים יבשים
  • 2 כוסות מים פושרים
  • 1 ביצה
  • 1/2 כף סוכר
  • 2 כפות שמן
  • 1 כף מלח

לציפוי

  • 2-1 ביצים טרופות
  • כמה כפות שומשום

אופן ההכנה

  1. מערבבים ולשים יחד את כל מרכיבי הבצק. מניחים את הבצק מכוסה במקום חמים להתפחה כשעה.
  2. מחלקים את הבצק ל-20 כדורים, פותחים במרכז כל כדור חור בעזרת אצבע ואגודל, מגדילים את החור עד שנוצר כעך.
  3. מניחים את הכעכים להתפחה נוספת, עד שהם כמעט מכפילים את נפחם (60-45 דקות).
  4. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  5. מרתיחים מים בסיר, מניחים כל פעם בסיר 3-2 כעכים ומבשלים אותם דקה בכל צד.
  6. מוציאים את הכעכים מהמים בעזרת כף מחוררת ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
  7. מורחים על הכעכים את הביצה הטרופה ומפזרים שומשום.
  8. אופים כ-25 דקות.
.............................................................................................
לעמוד המתכון > הציעו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

לבאש - לחם קווקזי

  (צילום: צביקה לסטר)

  • מתכון של איציק לוי מאמירים

מרכיבים

1 ק"ג קמח

30 גרם סוכר

20 גרם מלח

2 כפות שמרים יבשים

½ 2 כוסות מים

אופן ההכנה

  1. מערבבים יחד את כל מרכיבי הבצק ולשים היטב. אפשר לעשות את זה במיקסר עם וו לישה.
  2. משמנים קערה, מכניסים לתוכה את הבצק, מכסים היטב בניילון ומכניסים למקרר עד למחרת (הבצק תופח בקערה).
  3. למחרת מוציאים את קערת הבצק מהמקרר ומחלקים לארבעה חלקים שווים.
  4. לשים היטב את כל ארבעת החלקים ויוצרים מכל חלק פיתה עגולה או אליפסה גדולה ושטוחה.
  5. נותנים לפיתות לתפוח היטב, כשעה, ואז לוחצים עם האצבעות על פני כל הפיתה כך שהיא לא תעלה ותתפח ללחם.
  6. אופים כ-15 דקות בתנור שחומם מראש ל-250 מעלות.
.............................................................................................
לעמוד המתכון > הציעו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

לחם לימון ורוזמרין

   (צילום: צביקה לסטר)
(צילום: צביקה לסטר)

  • מתכון של אסנת לסטר

מרכיבים

  • 1 ק"ג קמח
  • 1 כוס סוכר חום
  • 4 כפות שמרים יבשים
  • 1 כפית מלח
  • גרדה מקליפות של 2 לימונים
  • 4 כפות עלי רוזמרין טריים קצוצים
  • 1 כוס שמן זית
  • 1/2 כוס מיץ לימון סחוט
  • ½ 1 כוסות מים פושרים
  • ביצה טרופה

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערת המיקסר את כל המצרכים היבשים.
  2. מוסיפים את שמן הזית, מיץ הלימון והמים ולשים במהירות נמוכה 6-5 דקות.
  3. מוציאים את הבצק מהמיקסר וממשיכים ללוש בידיים עד לקבלת בצק חלק ונוח לעבודה.
  4. מכסים את הבצק, מניחים אותו במקום חמים ונותנים לו לתפוח היטב, כשעה.
  5. כשהבצק תפח היטב לשים אותו שוב כמה דקות.
  6. מחלקים את הבצק לשני חלקים או יותר, יוצרים כיכרות או לחמניות, מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת ונותנים לכיכרות או ללחמניות לתפוח שוב כשעה.
  7. מורחים בביצה טרופה ומפזרים מלמעלה עלי רוזמרין לקישוט.
  8. אופים 35 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
.............................................................................................
לעמוד המתכון > הציעו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

לחמניות מקמח מלא עם גרעיני חיטה ובצל מטוגן

   (צילום: צביקה לסטר)
(צילום: צביקה לסטר)

  • מתכון של כרמלה אזולאי מקרית שמונה

מרכיבים

  • 1 כוס גרעיני חיטה
  • 5-4 (כ-600 גרם) בצלים קלופים וקצוצים
  • 1/2 כוס שמן זית לטיגון
  • 1/2 כוס שמן זית נוספת, לטחינה עם הגרעינים

לבצק

  • 1/2 ק"ג קמח לבן
  • 1/2 ק"ג קמח מלא
  • 1 כף מלח
  • 1 כף סוכר
  • ½ 2 כפות שמרים יבשים
  • 3 כוסות מים פושרים

לציפוי

  • ביצה טרופה
  • 2 כפות שומשום או כמה כפות בצל מטוגן לקישוט

אופן ההכנה

  1. משרים את גרעיני החיטה במשך לילה במים.
  2. מטגנים את הבצל הקצוץ בשמן זית עד להשחמה.
  3. מסננים את גרעיני החיטה מהנוזלים מכניסים למעבד מזון עם סכין מתכת. מפעילים את מעבד המזון שתיים שלוש דקות ומתחילים להוסיף לאט תוך כדי טחינה את חצי כוס שמן הזית. ממשיכים לטחון עד לקבלת עיסה.
  4. מכניסים את כל מרכיבי הבצק ואת עיסת גרעיני החיטה לקערה גדולה ומערבבים יחד היטב לבצק רך ונעים. אפשר לעשות זאת במיקסר עם וו הלישה.
  5. מסננים את הבצל המטוגן מהשמן ומוסיפים אותו לבצק. ממשיכים ללוש את הבצק עד שהבצל נבלע היטב בבצק.
  6. משמנים קערה, מכניסים לתוכה את הבצק, מכסים במגבת ומניחים לתפוח במקום חמים, עד שהבצק מכפיל את נפחו (כשעה).
  7. כשהבצק הכפיל את נפחו לוחצים עליו ומוציאים ממנו את האוויר. לשים אותו קצת ונותנים לו לתפוח פעם שנייה, כשעה.
  8. כשהבצק תפח פעם שנייה מחלקים אותו ללחמניות במשקל של 160-150 גרם.
  9. לשים קצת את הלחמניות ומסדרים אותן ברווחים די גדולים בתבניות מצופות בנייר אפייה.
  10. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  11. נותנים ללחמניות לתפוח מעט, מורחים בבלילת ביצה ומקשטים בשומשום או בקצת בצל מטוגן.
  12. אופים 25-20 דקות.
.............................................................................................
לעמוד המתכון > הציעו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

פלצלך - לחמניות בציפוי בצל קצוץ

   (צילום: צביקה לסטר)
(צילום: צביקה לסטר)

  • מתכון של פלורה לוואי מעפולה.

מרכיבים

  • 1 ק"ג קמח
  • 1 כף סוכר
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל לבן
  • ½ 2 כפות שמרים יבשים
  • 1/2 כוס שמן
  • כ-1/2 ליטר מים פושרים או חלב פושר

לציפוי

  • ביצה טרופה
  • 2 בצלים קצוצים דק
  • 1 כף גדושה פרג

אופן ההכנה

  1. שמים את הקמח, הסוכר, המלח והפלפל הלבן בקערת המיקסר, מפעילים במהירות נמוכה ומוסיפים את השמרים, השמן והמים. לשים כ-5 דקות.
  2. מוציאים את הבצק מהמיקסר ולשים עוד 2 דקות בידיים.
  3. מניחים את הבצק בקערה, מכסים במגבת ומתפיחים עד שהוא מכפיל את נפחו (כשעה).
  4. מוציאים מהבצק את האוויר, לשים אותו קצת ומחלקים אותו לכדורים בגודל שווה – כ-160 גרם כל כדור.
  5. מניחים את הכדורים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה ונותנים להם לתפוח היטב, כשעה.
  6. מורחים בביצה טרופה, מניחים מלמעלה כף מהבצל הקצוץ ומשטחים על הלחמנייה. מפזרים קצת פרג על הכל.
  7. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות 35-30 דקות, או עד שהלחמניות מזהיבות וקיסם שננעץ במרכזן יוצא נקי.

.............................................................................................
לעמוד המתכון > הציעו טיפ / גיוון למתכון >
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

  • מתוך התוכנית "סיר לשבת"בהנחיית אסנת לסטר, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ב-11:00