עיני העולם כולו נשואות בשבועות האחרונים אל בית הנבחרים של ארצות הברית, שם צפויה בחודש הבא להתקבל ההכרעה בנושא הסכם הגרעין האיראני. האם ברק אובמה יצליח להביא את הקונגרס לאשר את ההסכם הנוכחי, או שיהיה זה דווקא בנימין נתניהו שינצח בקרב?

בינתיים, העם האיראני מדגמן חיים כרגיל, עד כדי כך שהיומון הבריטי גרדיאן דיווח בכתבת מגזין שפורסמה בסוף השבוע האחרון על התעוררות ענף הדוגמנות במדינה המוסלמית, עם כוכבים חדשים בתחום וסוכנות Behpooshi, שעושה חיל עם 80 הדוגמנים החתומים בה - 50 גברים ו-30 נשים - המופיעים בקמפיינים למותגים מקומיים ועל מסלולי תצוגות האופנה.

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

כמו בישראל, גם באיראן מתקיים בשנים האחרונות שבוע אופנה מקומי, המציג את תוצרתם של המעצבים האיראנים. בעוד לנו יש את גינדי כנותני החסות לאירוע ואת מוטי רייף כמפיק, לאיראנים יש את שבוע האופנה דראב, שיתקיים בספטמבר הקרוב במלון אסתגלאל בטהרן, ואליו צפויים להגיע כ-2,700 מוזמנים.

באיראן יש קהל חילוני צמא למודרניזציה, אשר רואה באופנה אמנות לגיטימית שהנאה בצדה, וכן מקור לפרנסה ולנורמליזציה. "זה לא יהיה מוגזם לומר שהאופנה באיראן עברה מהפכה בשנה האחרונה", סיפר בראיון לגרדיאן שריף ראזווי, מנהל סוכנות הדוגמנות. "במשך שלושים שנה מאז המהפכה, התקיימו באיראן בין 10 ל-15 תצוגות אופנה, בעוד שבשנה האחרונה בלבד, התקיימו בה למעלה ממאה תצוגות אופנה".

את התמורות בחברה האיראנית ובנראות של אירועי אופנה ציבוריים מסביר ראזווי בפתיחות שמגיעה מכיוון הממשלה האיראנית, וכן ביכולת לשלב בין דקדוקי הצניעות של האסלאם להצגת אופנה מקומית. ראזווי מספר כי פנה במספר מכתבים אל האייתוללה עלי חמינאי, אשר רתם את משרד התרבות והאסלאם במדינה לקידום הנושא, תחת תנאים מגבילים.

שריף ראזווי, מנהל סוכנות הדוגמנות Behpooshi: "זה לא יהיה מוגזם לומר שהאופנה באיראן עברה מהפכה בשנה האחרונה. במשך שלושים שנה מאז המהפכה, התקיימו באיראן בין 10 ל-15 תצוגות אופנה, בעוד שבשנה האחרונה בלבד, התקיימו בה למעלה ממאה תצוגות אופנה"

כל תצוגת אופנה המתקיימת במדינה מצריכה אישור ממשלתי, המחייב ציות לדקדוקי צניעות המוכרים לקהל הישראלי מקהילות חרדיות. על גברים, למשל, חל איסור להיכנס לתצוגות הנשים, אם כי לנשים מתאפשר להיכנס לתצוגות הגברים.

הגבלות נוספות מתקיימות גם על אזרחים הבוחרים לעסוק בתחום הדוגמנות, כפי שניתן ללמוד מדבריו של הדוגמן בן ה-23 ראיין בגדאדי: "הרשויות מעניקות רישיון לכל דוגמן, ואלה שרוצים להופיע באירועי אופנה ציבוריים ולעלות על המסלול, מחויבים בהצגת רישיון ותעודת זהות. סצנת האופנה המחתרתית שהתקיימה באיראן בעבר מתפוגגת".

בגדאדי מציג את עצמו כדוגמן בינלאומי בחשבון האינסטגרם הפרטי שלו, עם למעלה מ-10 אלף עוקבים. חיפוש קצר בגוגל מגלה כי דגמן בעיקר בשבוע האופנה המתקיים בדובאי, שהיא אומנם לא איראן, אבל גם לא פריז או מילאנו.

דוגמן איראני נוסף שזוכה לפרסום רב בעת האחרונה הוא דנא מאשלאפור בן ה-28, שמשמש כפרזנטור למותג האביזרים האיראני Dorsa. מאשלאפור מספר כי הוא עובד מול חברות זרות רבות, והשתתפותו בשבוע האופנה בטהרן בחודש הבא תהיה הפעם הראשונה בה יצעד על מסלול במדינה בה גדל. "היום יש התעניינות גדולה יותר באופנה באיראן, בהשוואה לשנים ספורות לפני כן", סיפר לגרדיאן. "אבל עדיין צריך להיזהר. עוד יש אנשים עם דעות שליליות על אופנה, אבל זאת מדינה עם פוטנציאל עצום ומעצבים שאפתניים שרוצים ויכולים לעבוד בעולם".

A photo posted by behpooshi (@behpooshi) on

האופנה האיראנית היא עניין חמקמק שאינו חשוף לעיניים מערביות, הנוטות לשבץ אותה תחת מיקשה אחת של צניעות המכסה את הגוף בשחורים מכף רגל ועד ראש, אבל בפועל המציאות מגוונת הרבה יותר.

בניגוד לנשים מוסלמיות דתיות, שעוטות על גופן את הצ'אדור, אותו בגד שחור מסורתי המכסה את הגוף כולו וגם את הראש, נשים צעירות וחילוניות מצליחות למצוא פרצות בין גדרות הצניעות המקומית, ולפתח שפה אישית ואופנתית, כפי שניתן להתרשם מבלוג אופנת הרחוב המצוין The Tehran Times.

את הצ'אדור האטום הן מחליפות בכיסוי ראש צבעוני, המכסה באופן מוחלט את ראשן, צווארן ושיערן. הלבוש עצמו אינו שונה באופן משמעותי מזה של נשים מערביות, וניתן למצוא איראניות רבות לבושות מכנסי ג'ינס ארוכים (בשום אופן לא קצרים כמובן), כשטוניקות ארוכות או מעילי טרנץ' קלים במגוון צבעים ושילובי טקסטורות מכסים אותם עד לקו הברכיים. שרוולים קצרים או חולצות ללא שרוולים הם מחוץ לתחום, מה שבכל זאת מסגיר את העובדה כי מדובר בחברה מסורתית ודתייה.

הדוגמן האיראני דנא מאשלאפור: "היום יש התעניינות גדולה יותר באופנה באיראן, בהשוואה לשנים ספורות לפני כן, אבל עדיין צריך להיזהר. עוד יש אנשים עם דעות שליליות על אופנה, אבל זאת מדינה עם פוטנציאל עצום ומעצבים שאפתניים שרוצים ויכולים לעבוד בעולם"

ובעוד אופנת הנשים מוגבלת בסייגים דתיים, סגנון הלבוש של הגברים האיראנים זוכה לפריחה, עדות למבנה הפטריארכלי שעדיין שולט באיראן. כל, למשל, ניתן לראות באיראן גברים צעירים לבושים מכנסיים ארוכים שקופלו עד לקו הקרסוליים, עם חולצות מודפסות בשלל הדפסים, קפוצ'ונים במראה סטריט-וור אופנתי וסניקרס מגניבות. יחד עם זאת, עוד מוקדם לאתר ברחובות טהרן מראות אוונגרדים או טרנדיים בסגנון הג'נדר-בנדר הנוכחי, וספק אם אלו יחלחלו בעתיד הנראה לעין לחברה הפטריארכלית שבה הגברים צריכים להיראות הכי "גבריים" שאפשר.

הן היופי האיראני והן תעשיית האופנה המקומית במדינה האסלאמית זוכים בעת האחרונה לזרקור מצד מגזינים מערביים. בפברואר השנה פורסם ביוטיוב הסרטון 100 שנות יופי פרסי, שגרף כבר למעלה מ-8 מיליון צפיות. אחד השינויים המרהיבים בסרטון הוא המעבר בין שנות ה-70 ההדוניסטיות והמערביות של תקופת השאה באיראן, אל משטר האסלאם של האייתוללה חומייני בעשור שלאחר מכן.

מדי כמה חודשים מתפרסמת בתקשורת המערבית כתבה על אופנת רחוב מטהרן, המציגה את צעירי העיר המעודכנים, שלא נופלים בסגנונם מהתל אביבים, כפי שניתן לראות בתצלומים שהתפרסמו בגרדיאן הבריטי ואל.ארטה הבלגי.

מעצבת האופנה הצעירה פרנאז עבדולי מהמותג Poosh-e Ma, שתציג בשבוע האופנה בטהרן, סיפרה לגרדיאן כי לקוחות מערביים מתעניינים, מוקסמים ובעיקר מופתעים מהפריטים שהיא מעצבת. עבדולי היפהפייה מייצרת שמלות פרחוניות בגזרה צמודה אל הגוף, וכיסויי ראש צבעוניים שנראים כמו צעיפי פשמינה טרנדיים. "יש היום התעניינות רבה באיראן והתחום השתנה לטובה", אמרה. "כשלקוחות מחוץ למדינה רואים את העבודה שלנו הם בהלם. הם מצפים מנשים איראניות להיות לבושות ברעלות, אבל אז הם נחשפים לדגמים ולעיצובים שלנו, ולא מאמינים למה שהם רואים".