לפני כשבועיים הפתיעה המעצבת דונה קארן את תעשיית האופנה העולמית כשהצהירה על פרישה מתפקידיה כמעצבת הראשית של המותג שהקימה לפני 31 שנה וכיו"ר החברה. על פי ההודעה הרשמית, קארן תישאר בתפקיד יועצת למותג בלבד. תאגיד היוקרה LVMH, המשמש כבעל השליטה בחברה מאז שנת 2001 ומחזיק גם במותגים כמו לואי ויטון, כריסטיאן דיור, ז'יבנשי ואחרים, הבהיר כי החברה אינה ממהרת לחפש מחליף לקארן בתפקיד המנהלת האמנותית.

כך יורד המסך על המותג Donna Karan עד שיחליט יו"ר הקבוצה ברנאר ארנו להפיח בו חיים חדשים. באופן אירוני, המהלך הזה קורה ארבעה חודשים בלבד לאחר תצוגת האופנה של קארן לעונת סתיו-חורף 2015-16, שהוצגה במסגרת שבוע האופנה בניו יורק וקצרה שבחים גורפים בתקשורת.

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

בימים הראשונים שעברו לאחר יציאת ההודעה הרשמית שמרה קארן על שתיקה, נותנת לסערה התקשורתית לחלוף. במקום לעסוק בדיבורים, היא העדיפה לשהות לצד איתן ירדני, המורה הרוחני שלה במרכז הקבלה בניו יורק, שם היא מחפשת אחר שקט פנימי. השבוע היא החליטה לראשונה להסביר את המניעים שהובילו אותה להיפרד ממפעל חייה.

"הרגשתי הקלה כשעזבתי", אמרה קארן ליומון הדיגיטלי WWD. "אני משווה את זה ללידה פתאומית או למוות של אדם קרוב, כמו אן קליין (מעצבת אמריקאית שקארן עבדה אצלה בעבר, א"י) או בעלי (האמן והמעצב סטיבן וייס, שנפטר ממחלת הסרטן בשנת 2001, א"י). היו הרבה דמעות בחברה ביום שהודעתי שאני עוזבת, כי אני לא חושבת שמישהו ציפה שזה באמת יקרה".

מבין כל המעצבים האמריקאים בני דורה, רק קארן וקלווין קליין לפניה העזו לפרוש מהמותג הנושא את שמם. לעומתם, ענקי אופנה כמו ראלף לורן, טומי הילפיגר, דיאן פון פירסטנברג וקרולינה הררה ממשיכים למלוך בגאון על האימפריות שבנו.

משאירים את שמם מאחור וממשיכים הלאה: קלווין קליין ודונה קארן (צילום: gettyimages)
משאירים את שמם מאחור וממשיכים הלאה: קלווין קליין ודונה קארן (צילום: gettyimages)

בראיון התייחסה קארן להחלטתה המפתיעה לפרוש במהלך העבודה על קולקציית אביב-קיץ 2016 של בית האופנה, שתוכננה לעלות על המסלול בעוד כחודשיים בשבוע האופנה בניו יורק. "החלטנו שאם אנחנו הולכים להכריז על הפרישה עכשיו, זה לא הגיוני שאני אעשה את קולקציית האביב", סיפרה קארן. "ריזורט יהיה האוסף האחרון של בית האופנה, ומנקודת המבט שלי – זה היה יכול להיות בסתיו שעבר. אני לא מצפה להיות כאן בסתיו הזה. אמרתי: 'זהו זה חבר'ה, זהו זה. אני לא יכולה להמשיך לעשות את כל זה'. קתלין בויס (סופרת שעובדת בחברה וכותבת את הטקסטים לקולקציות, א"י) תמיד היתה כותבת בסוף תצוגה 'המשך יבוא'. אני הייתי מבקשת שלא תכתוב את זה, והיא התעקשה".

קארן, 66, עוזבת את בית האופנה הנושא את שמה, אבל לא את עולם העיצוב. היא תמשיך לפתח את המותג העצמאי שלה Urban Zen, שמחזיק בשלוש חנויות בארצות הברית ובכמה נקודות מכירה נוספות בארצות הברית ובשוויץ. תחת השם שאינו מזוהה איתה, מוכרת קארן בגדי זן רכים המלטפים את הגוף הנשי, אביזרים וטקסטיל לבית, רהיטים וסדרה של תכשיטים ואביזרי אופנה.

ב-30 שנות פעילותה, תרומתה של קארן לעולם האופנה היתה אדירה, בעיקר בכל הנוגע לחיזוק דימוי הגוף של נשים. היא יצרה עבורן מערכות לבוש יומיומיות ומגוונות בסגנון מיקס אנד מאץ', אשר הותאמו לאורח החיים של האישה הקרייריסטית בשנות ה-80 וה-90. השמלות שיצרה היו עשירות בבד, ולרוב חשפו את הכתפיים ועצמות הבריח – האזור היפה ביותר בגוף האישה על פי דעתה של קארן, שבו גם לא משמינים.

היו זמנים. עורכי האופנה אנדרה לאון טאלי ואנה ווינטור בתצוגה של דונה קארן בשנת 2001 (צילום: gettyimages)
היו זמנים. עורכי האופנה אנדרה לאון טאלי ואנה ווינטור בתצוגה של דונה קארן בשנת 2001 (צילום: gettyimages)

מה צופן העתיד למותג? על פי קרוליין בראון, מנכ"לית הקבוצה, דונה קארן הוא מותג חזק ויש תוכניות להתפתחותו בעתיד. בראיון ל-WWD הודיעה בראון כי אין כוונה לשכור את שירותיו של מנהל אמנותי חדש למותג, בעוד את המותג המשני DKNY, שהקימה קארן בשנת 1984, ימשיכו המעצבים הצעירים דאו-יי צ'או ומקסוול אוסבורן ממותג בגדי הגברים הקולי פאבליק סקול – כפי שנמסר בחודש אפריל האחרון. "אנו מכבדים ותומכים בהחלטה של דונה", אמרה בראון. "עכשיו זה לא הרגע להביא את המותג לסיבוב שני, אלא לכבד את ההחלטה. דונה קארן הוא מותג עם חיים ארוכים מאוד ודי.אן.איי חזק. אנחנו רואים את זה כמסע ארוך. בזמן הנכון נפעל".

קארן, מצדה, עובדת בימים אלו על כתיבת ספר אישי ומתכננת להשקיע את הזמן שהתפנה ביומן שלה בפעילות מפתיעה. "החלום שלי הוא לטייל על אופנוע עם תיק על הגב, לבקר במקומות חדשים שלא ביקרתי בהם עדיין ולהיפגש עם בעלי מלאכה מסקרנים. החלום המרכזי שלי הוא לבנות כפר במבוק בהאיטי, כי המקום הזה הוא השראה גדולה עבורי".

חלום נוסף של קארן הוא לפתוח רשת חנויות זן מיוחדת שבה תציג את אג'נדת החיים והעיצוב שלה. "אני רוצה שתיכנס לחנות ותמצא בה מוצרי כותנה וקשמיר, נרות, דיסקים, בית קפה עם מזון בריא. בקומה למעלה תוכל לעשות מדיטציה ויוגה, לקבל עיסוי תאילנדי ודיקור סיני, ובדלת ליד תהיה מסעדה ולמעלה פינות אירוח וישיבה. אנשים כמוני, שכל הזמן בדרכים, זקוקים לקבל בכל מקום את הדיקור שהם אוהבים ואת העיסוי שהם זקוקים לו. אני באמת זקוקה לכל הדברים האלה, ונכון לעכשיו, הם לא קיימים".