מעצב האופנה האמריקאי אוסקר דה לה רנטה הלך הלילה (שני) לעולמו בגיל 82, לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן. דה לה רנטה נפטר בביתו שבקנט, קונטיקט, ואת ההודעה על מותו פרסמה אמש אשתו השנייה, אנט דה לה רנטה. הוא השאיר אחריו בן, מואיז בן ה-31, שאימץ יחד עם אשתו הראשונה, פרנסואז דה לנגלד, עורכת ווג צרפת לשעבר, שנפטרה בשנת 1983.

>> הורידו כאן את האפליקציה החדשה של Xnet לאייפון או לאנדרואיד

מחלתו של המעצב הנודע לא היתה סוד, והוא דיבר על כך במספר הזדמנויות במהלך שמונה השנים האחרונות. לפני שנה, במסגרת מפגש עם הציבור שיזם ה-CFDA (מועצת מעצבי האופנה האמריקאים), דיבר דה לה רנטה בחופשיות על מחלתו: "חליתי בסרטן וכרגע אני לגמרי נקי. הדברים ההחלטיים היחידים בחיים הם הלידה והמוות. אנחנו תמיד חושבים שנחיה לנצח, כי קשה לנו לקבל את העובדה שיום אחד נמות. הדבר היחיד שטוב בהבנה שיום אחד נמות, היא שאתה לומד להעריך כל יום שאתה חי".

עוד בערוץ האופנה

למרות המחלה, דה לה רנטה לא הפסיק לעבוד ובאותן שנים, כפי שמדווח הבוקר הניו יורק טיימס, גדל העסק שלו ב-50 אחוז, והיקף המכירות השנתי של בית האופנה הנושא את שמו עמד בשנת 2013 על 150 מיליון דולר. בחודש האחרון לחייו הספיק דה לה רנטה למנות את המעצב פיטר קופינג למנהל הקריאטיבי של בית האופנה שלו, והודעה על מינויו פורסמה בשבוע שעבר. בעבר היו שמועות על כך שאת מקומו של דה לה רנטה יתפוס המעצב ג'ון גליאנו, שעבד לפני כשנתיים בסטודיו של המעצב בניו יורק, במטרה להשתקם ולעשות צעדים ראשונים בדרכו חזרה לתעשיית האופנה. קולקציית הביכורים של קופינג תוצג בפברואר 2015, ויש לקוות כי קופינג יצליח להשאיר בחיים את החזון האופנתי ואת כתב היד של המעצב שאהב נשים. "אני רוצה לעצב בגדים שנשים ילבשו", אמר דה לה רנטה בראיון עבר. "לא מעניין אותו לעשות בגדים שרק ידהימו את המסלול".

אוסקר דה לה רנטה: "הייתי אומר שהרצון והתשוקה ליצור בגדים שיגרמו לנשים להרגיש טוב, הוא שמוביל אותנו מאז ועד היום. עבורי, עיצוב בגדים אינו תהליך קשה או כבד. במובנים רבים, זו דווקא חגיגה. אני מוצא הרבה אושר בעבודה שאני עושה. אם מישהו שואל 'מה זה אוסקר דה לה רנטה?', אתה יכול לענות 'זו שמלה יפה"

קשה לדמיין את תעשיית האופנה האמריקאית ללא אוסקר דה לה רנטה. מאז הקים את בית האופנה על שמו בניו יורק בשנת 1965, הוא הפך באופן לא רשמי למעצב הבית של הבית הלבן, כששורה ארוכה של נשות נשיאים לובשות את עיצוביו. גם רבות מכוכבות הוליווד שמרו אמונים למעצב והקפידו ללבוש את שמלותיו המפוארות לשטיח האדום. עבור כל הנשים האלה הוא יצר שמלות ערב אלגנטיות וצבעוניות, שארזו אותן במראה יוקרתי ומחמיא. בתמורה, הוקירו לו נשותיו טובה כשהתייצבו אחר כבוד בשורה הראשונה של תצוגות האופנה שלו. "אם אני צריך להגדיר את הסגנון של בית האופנה שלי מאז השקתו בשנת 1965", סיפר דה לה רנטה בריאיון שערכתי איתו ב-2009, "הייתי אומר שהרצון והתשוקה ליצור בגדים שיגרמו לנשים להרגיש טוב, הוא שמוביל אותנו מאז ועד היום. עבורי, עיצוב בגדים אינו תהליך קשה או כבד. במובנים רבים, זו דווקא חגיגה. אני מוצא הרבה אושר בעבודה שאני עושה. אם מישהו שואל 'מה זה אוסקר דה לה רנטה?', אתה יכול לענות 'זו שמלה יפה".

רשימת לקוחותיו המפוארת כוללת את השחקניות ניקול קידמן, סנדרה בולוק, בלייק לייבלי, ג'ניפר הדסון, אן האת'וויי, ג'סיקה בייל, שרה ג'סיקה פארק ואחרות. בחודש שעבר עלה שמו לכותרות, לאחר שנבחר לעצב את שמלת הכלה של עורכת הדין אמל אלמודין, אשתו הטרייה של ג'ורג' קלוני. אולם אין ספק כי דה לה רנטה ייזכר בעיקר כמעצב שהלביש את הנשים הראשונות של אמריקה, ביניהן ננסי רייגן, לורה בוש והילרי קלינטון. "אני רואה באפשרות להלביש נשים ראשונות פריבילגיה עצומה", סיפר לי באותו ראיון ישן. "כשאני מעצב, אני תמיד חושב על נשים באופן כללי, אבל במקרה זה מדובר בנשים גדולות מהחיים. אייקונים של סטייל. הילרי קלינטון היא חברה קרובה שלי במשך שנים רבות, ואני תמיד שמח לעצב עבורה בגדים. אני נרגש לראות כמה נפלא האפקט שהנשים הללו יצרו באופנה העכשווית".

נבחר לעצב את שמלת הכלה של אמל אלמודין לחתונתה עם ג'ורג' קלוני
נבחר לעצב את שמלת הכלה של אמל אלמודין לחתונתה עם ג'ורג' קלוני

אוסקר דה לה רנטה: "מישל אובמה היא אישה נאה מאוד, וזאת זכותה ללבוש מה שהיא רוצה, אבל העציב אותי מאוד לראות אותה לובשת מעצב זר. היא החמיצה הזדמנות להציג את התעשייה שלנו. אני בטוח שהיא לא עשתה זאת בכוונה"

מי שלא התרגשה מהדגמים של דה לה רנטה, היא מישל אובמה, הדיירת הנוכחית בבית הלבן, שהעדיפה, במספר רב של הזדמנויות, ללבוש דווקא מעצבים אירופאים או מעצבים אמריקאים צעירים, מאשר להצדיע לדגל של האופנה האמריקאית. דה לה רנטה, מצדו, לא חסך ממנה את הביקורת שלו. בשנה שעברה, לאחר שבחרה לא ללבוש בגד של מעצב אמריקאי לארוחת ערב רשמית עם ראש ממשלת סין, אמר עליה דה לה רנטה: "מישל אובמה היא אישה נאה מאוד, וזאת זכותה ללבוש מה שהיא רוצה, אבל העציב אותי מאוד לראות אותה לובשת מעצב זר. היא החמיצה הזדמנות להציג את התעשייה שלנו. אני בטוח שהיא לא עשתה זאת בכוונה".

בהתבטאויותיו הקודמות כלפיה הוא היה נחרץ יותר, למשל באמירתו הבלתי נשכחת בתגובה לקרדיגן של J.Crew שבו התהדרה אובמה בביקור בבית המלוכה האנגלי: "לא מגיעים עם סוודר לארמון בקינגהאם". עם זאת, לפני עשרה ימים הפתיעה אובמה את תעשיית האופנה, כאשר בחרה לראשונה בקריירה הציבורית שלה, ללבוש לסמינר האופנה שכינסה ביוזמתה בבית הלבן שמלה מקולקציית סתיו-חורף החדשה של המעצב. מי שוודאי רקחה את הסולחה הזו מאחורי הקלעים היא ידידתו הקרובה של המעצב, עורכת האופנה אנה ווינטור, המקורבת לבני הזוג אובמה. את הקשר בין העורכת הכל-יכולה למעצב, ניתן לראות גם בסרט התיעודי "גיליון ספטמבר", כשבאחת הסצנות מגיעה ווינטור לסטודיו של דה לה רנטה ומסייעת לו לסנן את הדגמים לקראת התצוגה.

דה לה רנטה נולד וגדל בסנטיאגו דה לוס קבלרוס שברפובליקה הדומיניקאנית. בגיל 18 עזב את מולדתו לטובת לימודי אמנות במדריד. במהלך הלימודים נחשף לאופנה והחל לאייר סקיצות עבור בתי אופנה ספרדיים. במשך תריסר שנים עבד בבית האופנה של המעצב הבאסקי קריסטובל בלנסיאגה, ומאוחר יותר הצטרף כאסיסטנט למעצב אנטוניו קסטילו, ששימש כמעצב ראשי בבית האופנה העילית לנוון בפריז. בעבר סיפר כי כמי שמעולם לא למד בבית ספר לעיצוב, העבודה בבלנסיאגה היתה עבורו התנסות לימודית יוצאת מן הכלל, וכי ממנו למד את מלאכת התפירה העילית. בשנת 1963 הוא הגיע לניו יורק, ושנתיים לאחר מכן פתח את בית האופנה שלו, החולש על קו תפירה עילית, קו פרט א-פורטה, וכן קו אביזרים וקו בשמים נודע.

במהלך השנים זכה דה לה רנטה לשלל תארים ופרסים. בשנים 1973־1976 ו־1986־1988 שימש כנשיא ה־‭CFDA‬, מועצבת המעצבים האמריקאים, ממנה קיבל בשנת 1990 פרס על מפעל חיים. בשנים 2000 ו־2007 הוא זכה בפרס המעצב החשוב ביותר בקטגוריית בגדי נשים. בשנים 1993־2002 שימש דה לה רנטה מעצב הבית של בית אופנת העילית הצרפתי בלמן, ובכך היה למעצב הדומיניקני הראשון שעמד בראש בית אופנה צרפתי. מותו אמש הוריד מסך שחור על תעשיית האופנה האמריקאית ועל אחד האייקונים הגדולים שידעה ביובל האחרון.