א', בוגרת טרייה של אחד המוסדות הבולטים ללימודי אופנה בארץ, הלכה לאחרונה לראיון עבודה בחברת האופנה רנואר. היא אומנם חסרת ניסיון מוכח כמעצבת, אך היא מחזיקה בתיק עבודות ברמה טובה ומוטיבציה גבוהה להשתלב בחברת אופנה מובילה בישראל. השכר החודשי שהוצע לה היה 5,000 שקל ברוטו, עם התנאים הסוציאליים המחויבים בחוק (14 ימי חופשה בשנה, תוספת נסיעות וכיוב').

מחברת רנואר נמסר בתגובה: "קבוצת רנואר מעסיקה למעלה מ-1,000 עובדים במגוון רחב של תפקידים ומציעה לעובדיה סביבת עבודה נעימה ומתגמלת עם אפשרויות רבות לקידום וצמיחה אישית. תנאי השכר של עובדי החברה נקבעים בהתאם לוותק, לניסיון ולכישורים של כל אחד ואחד באופן אינדיבידואלי ודיסקרטי".

גם י', בוגרת שנקר שעבדה בקבוצת גולף במשך מספר שנים, מסירה את הילת הזוהר האופפת את העבודה בתעשיית האופנה, ומגלה כי השכר ההתחלתי של מעצב אופנה בקבוצה, הכוללת, בין היתר, את המותגים גולף ואינטימה, הוא 6,000 שקל. "הדבר היחיד שהחזיק אותי שם כמעצבת", היא מספרת בשיחה עם Xnet, "הם הבונוסים השנתיים, בין 25-30 אלף שקל בשנה, התלויים בתוצאות השנתיות של החברה".

על התוצאות השנתיות הללו אמונים כל העובדים בחברה - מהמנכ"ל העומד בראשה, ועד לאחרון העובדים במחסן. אבל האם פער של פי 109 בין שכר המנכ"ל לשכר הממוצע של עובדי החברה הוא לגיטימי? שכר הבכירים במשק הוא סוגיה לוהטת, שנמצאת בימים אלה על שולחן הממשלה. שר האוצר יאיר לפיד מבקש להגביל את שכר הבכירים במערכת הבנקאית, בביטוח ובבתי ההשקעות - מוסדות שמנהלים את כספי הציבור. בשבועות הקרובים יגיש לפיד תזכיר לתיקון חוקי המס, כך שעלות השכר הכוללת מעבר לתקרה של 3.5 מיליון שקל לא תוכר לצורכי מס.

עוד בערוץ האופנה

אלא שחגיגות השכר אינן נחלתם הבלעדית של הבכירים בענף הפיננסים. זו השנה השלישית שהיומון "כלכליסט" מפרסם את "מדד פי", ובו רשימת פערי השכר בחברות הציבוריות בישראל. "יש מנהלים שמגיע להם לקבל שכר גבוה, מיליונים, אבל אין מנהלים שמגיע להם לקבל שכר הגבוה פי 80, 90 או 100 מהשכר הממוצע של עובד בקבוצה. ואתם יודעים מה - גם לא פי 50", כותבת ראש מערכת חדשות כלכליסט, נעמה סיקולר, בטקסט המלווה את נתוני 2013, שפורסם לאחרונה. "חשיפת השכר בחברות הציבוריות יצרה לפרקים אפקט הרתעה, ובשנים אחרות אפקט של חגיגה".

ברשימה שהתפרסמה השנה, נמצאות גם כמה מחברות האופנה המוכרות בישראל: במקום השני ניצב מנכ"ל חברת פוקס, הראל ויזל, שבשנה שעברה ניצב במקום הראשון והלא מכובד של אותה רשימה ממש. אחריו ניצבים, בסדר יורד, אייזק דבח, מנכ"ל חברת הטקסטיל והאופנה דלתא (מקום 4), מנכ"לית קבוצת גולף לשעבר, אילנה קאופמן, שעזבה את תפקידה במהלך השנה (מקום 16), מנכ"ל חברת קסטרו, גבי רוטר (מקום 21), ויהודה אלבז, מנכ"ל קבוצת בריל (מקום 51), המחזיקה בין היתר בחברות לי קופר, גלי, סולוג, ניין ווסט ועוד.

הנתונים שנאספו בכלכליסט חשפו את שכר הבכירים החודשי, את השכר הממוצע בחברה ואת הפער ביניהם. לדברי סיקולר, הפערים בחברות האופנה גדולים משתי סיבות: העסקת עובדים במפעלים מחוץ לישראל (בנתונים של חברת דלתא, למשל, חושב גם שכר עובדי המפעלים במצרים וירדן) והעסקת כוח אדם זמני המאפיינת את התחום. מצד שני, שכרם של עובדי הטקסטיל בחברות כמו קסטרו ופוקס, המעסיקות עובדים (רובם עובדי קבלן) במתפרות מחוץ לישראל, לא נכלל בחישוב הסופי, מכיוון שהן אינן מדווחות על עובדים אלו במצבת עובדי החברה.

בהמשך לפרסום נתוני השכר השערורייתיים, החלטנו לבדוק כמה מרוויחים העובדים בחברות האופנה הגדולות הללו, שאולי נהנים מהילה של מי שאוחזים בג'וב מהחלומות, אבל לא בהכרח מחזיקים בשכר חלומי תואם. בכל אחת מחברות האופנה שעלו ברשימה בדקנו כמה מרוויחים מעצב אופנה ולהבדיל, מוכר בחנות. כל המוכרים איתם שוחחנו סיפרו כי השכר המוצע לתפקיד מוכר בחנות ברשתות האופנה הגדולות דומה מאוד, עם שינויים מינוריים לכאן או לכאן. עוד גילינו כי רובם מקבלים שכר לפי שעה, מה שמוביל לעתים לכך ששכרם החודשי הממוצע של עובדים אלו נמוך משכר המינימום הקבוע בחוק. לדברי סיקולר המוכרים בחנות אומנם לא עובדים במשרה מלאה, אבל הנתון הזה חושף את תרבות ההעסקה של חברות בענף האופנה, המעדיפות עובדים על פי שעה.

על פי בדיקת Xnet, ברשתות גולף, קסטרו, דלתא ולי קופר מסרו העובדים בחנות כי שכרם מורכב מתשלום לשעה, בתוספת עמלה על כל מכירה. התשלום הבסיסי הוא שכר מינימום של 23.12 שקל לשעה, ובהנחה שהם הגיעו ליעד החודשי או היומי של החנות (המשתנה ממקום למקום), הם זכאים לעמלה של אחוז אחד מהמכירות, כך שאם היעד החודשי של מוכר הוא 30,000 שקל, והוא עמד בו, הוא יקבל בסוף החודש תוספת עמלה בסך 300 שקל. בפוקס, לעומת זאת, אין תוספת שכר לפי עמלות. "השכר לשעה הוא 24-25 שקל", מספרת מוכרת בסניף דיזנגוף סנטר בתל אביב. "אין לנו עמלה על מכירות, אבל אנחנו מקבלים חמישה שקלים נוספים על כל לקוח שמצטרף דרכנו למועדון הלקוחות".

גם שכר המעצבים בחברות האופנה הגדולות רחוק אלפי שנות אור משכר הבכירים. למעט חברת קסטרו, שנחשבת כמי שמשלמת את המשכורות הטובות ביותר בתחום, ואף מאפשרת להתקדם בשכר לאורך זמן, רוב חברות האופנה מציעות למעצבים שכר דומה, המסתכם בכ-7,000-6,000 שקל למעצב מתחיל, 12-15 אלף שקל למעצב ותיק ברוטו. אם מחלקים זאת על פי משרה מלאה של 186 שעות עבודה חודשיות, שכרו לשעה של מעצב עומד על 32 שקל למעצב מתחיל לעד 80 שקל לשעה למעצב ותיק.

הנה הנתונים המספריים שמסתתרים מאחורי החיוך של הפרזנטוריות והנתונים המרעישים על שכרם של הבכירים.

הראל ויזל. הפער בין הבכיר לעובד הממוצע בחברת פוקס: פי 109  (צילום: ענבל מרמרי)
הראל ויזל. הפער בין הבכיר לעובד הממוצע בחברת פוקס: פי 109 (צילום: ענבל מרמרי)

קבוצת פוקס –הפער הגבוה ביותר בין שכרו הממוצע של עובד לשכרו של המנכ"ל

מספר עובדים: 3,938

שכרו החודשי של הראל ויזל, בעלים ומנכ"ל: 401,416 שקל

שכרו החודשי של מעצב ותיק: 12-15 אלף שקל

שכרו החודשי של מעצב מתחיל:7,000-6,000 שקל

שכרו של מוכר בחנות: 24-25 שקל לשעה, בתוספת 5 שקל על כל לקוח שמצטרף למועדון הלקוחות של פוקס. שכר חודשי משוער (על פי חישוב של 186 שעות עבודה של משרה מלאה): 4,650-4,464 שקל.

שכר ממוצע לעובד: 3,668 שקל (נמוך משכר המינימום הקבוע בחוק)

הפער בין הבכיר לעובד הממוצע: פי 109

מקבוצת פוקס נמסר בתגובה: "פוקס מכבדת את פרטיות עובדיה ואיננה נוהגת להתייחס בעיתונות לגבי שכרם. פוקס רואה בעובדיה נדבך חשוב מאוד ועושה הכול בכדי לאפשר סביבת עבודה נעימה ומקצועית לרבות שכר, מסלולי קידום, תנאים סוציאליים, אירועי גיבוש, תחרויות, נסיעות לחו"ל ועוד".

דלתא

מספר עובדים: 8,530

שכרו החודשי של אייזק דבח, מנכ"ל: 566,750 שקל

שכרו החודשי של מעצב ותיק: 12-14 אלף שקל

שכרו החודשי של מעצב מתחיל: 7,000 שקל

שכרו של מוכר בחנות: 23.12 שקל לשעה, בתוספת עמלת מכירות של אחוז אחד. שכר חודשי משוער (על פי חישוב של 186 שעות עבודה של משרה מלאה): 4,300 שקל, לא כולל עמלות.

שכר ממוצע לעובד: 6,452 שקל

הפער בין הבכיר לעובד הממוצע: פי 88

תגובת חברת דלתא לא התקבלה עד למועד פרסום הכתבה.

קבוצת גולף

מספר עובדים: 1,843

שכרה החודשי של אילנה קאופמן, מנכ"ל לשעבר, אשר סיימה את תפקידה במהלך 2013: 265,916 שקל

שכרו החודשי של מעצב ותיק: 10-12 אלף שקל

שכרו החודשי של מעצב מתחיל: 6,000 שקל

שכרו של מוכר בחנות: 23.12 שקל לשעה, בתוספת עמלת מכירות של אחוז אחד. שכר חודשי משוער של מוכר (על פי חישוב של 186 שעות עבודה של משרה מלאה): 4,300 שקל, לא כולל עמלות.

שכר ממוצע לעובד: 5,742 שקל

הפער בין הבכיר לעובד הממוצע: פי 46

מקבוצת גולף נמסר בתגובה: "עובדי גולף נהנים מהטבות נוספות: תוספת ביגוד של 1,100 שקל בשנה, שי לחג, הנחה קבועה של 20 אחוז ו-5 פריטים בהנחה של 50 אחוז, סוף שבוע זוגי פעם בשנה, ערכה לבית הספר לעובד שיש לו ילדים, והשתתפות של 75 אחוז בביטוח שיניים לעובד שנמצא מעל שנה בתפקיד".

קסטרו - ממוצע השכר הגבוה ביותר לעובד

מספר עובדים: 1,890

שכרו החודשי של גבי רוטר, בעלים ומנכ"ל משותף: 251,416 שקל

שכרו החודשי של מעצב ותיק: 22-25 אלף שקל

שכרו החודשי של מעצב מתחיל: 8,000 שקל

שכרו של מוכר בחנות: 23.12 שקל לשעה, בתוספת עמלת מכירות של אחוז אחד. שכר חודשי משוער (על פי חישוב של 186 שעות עבודה של משרה מלאה): 4,300 שקל, לא כולל עמלות.

שכר ממוצע לעובד: 6,008 שקל

הפער בין הבכיר לעובד הממוצע: פי 42

מחברת קסטרו נמסר בתגובה: "בבית האופנה קסטרו אנשי המכירות מתוגמלים בעמלות ותמריצים נוספים בנוסף לשכר הבסיס. בשנת 1998 קסטרו החלה במדיניות שיתוף העובדים ברווחים. רק לפני כחודש, תוגמלו כל עובדי המטה והלוגיסטיקה בסך כולל של כ-11.5 מיליון שקל בגין תוצאות שנת 2013. חלוקת הבונוסים החלה כבר לפני כ-15 שנה ומהווה עבורנו ועבור עובדינו גאווה רבה. אנו חברת האופנה היחידה בישראל שעושה זאת. מעבר לכך אנו לא חושפים מידע".

לי קופר (מקבוצת בריל)

מספר עובדים: 1,324

שכרו החודשי של יהודה אלבז, מנכ"ל: 108,166 שקל

שכרו החודשי של מעצב ותיק: 12-13 אלף שקל

שכרו החודשי של מעצב מתחיל: 7,000 שקל

שכרו של מוכר בחנות: 23.12 שקל לשעה, בתוספת עמלת מכירות של אחוז אחד. שכר חודשי משוער של מוכר (על פי חישוב של 186 שעות עבודה של משרה מלאה): 4,300 שקל, לא כולל עמלות.

שכר ממוצע לעובד: 5,186 שקל

הפער בין הבכיר לעובד הממוצע: פי 21

מחברת לי קופר נמסר בתגובה: "שכרו של מעצב ותיק הוא 13 אלף שקל, ושכרו של מעצב מתחיל הוא 8,000 שקל. שכרו של מוכר בחנות הוא 23.12 שקל לשעה, בתוספת עמלת מכירות של אחוז אחד, שיכולה להגיע בחודש גם ל-800 שקל".