בניין שהוקם בשנות ה־40, חפצי וינטג' שנקנו בשווקים ישראליים ופריטי יד שנייה משנות ה־50: במבט ראשון אפשר לחשוב כי הדירה התל אביבית הזאת מקומית לגמרי, אולם הגלגול העכשווי שלה מתחיל בכלל באיטליה.

>> בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק

הסיבה לכך נעוצה בדייריו הנוכחיים של הבית, שסיפור האהבה שלהם חוצה יבשות. הבעל, חולוני במקור, והאישה, איטלקייה בכל רמ"ח אבריה, הכירו לפני שנים על אונייה שיצאה מאיטליה לארץ.

בעקבות התכתבות שנמשכה שנתיים תמימות החליטו בני הזוג למסד את הקשר. לאחר שהתחתנו הם העדיפו לקבוע את מושבם בבני ברק. בהמשך גידלו את ילדיהם בכפר סבא ומשאלה גדלו חיפשו השניים בית חדש במרכז הארץ.

הדירה שמצאו התחילה את חייה כבית־רכבת, כמו רבים מהמבנים שנבנו בתל אביב בעבר. במבנה המקורי הוביל מסדרון ארוך וצר את הנכנסים לארבעה חדרים קטנים, המתאימים למשפחה צעירה בעלת ילדים אך לא היו נחוצים כעת.

בני הזוג החליטו לשנות את החלוקה הפנימית ולהפוך את הדירה, ששטחה 120 מטר רבוע, למרווחת ואוורירית יותר. כך, שני חדרים ומרפסת גדולה הפכו לחלל אחד שכולל פינת אוכל, סלון ומטבח.

העדות היחידה שנותרה לחלוקה המקורית של החלל היא עמודים קונסטרוקטיביים שנותרו עומדים על תלם. הללו אינם מסווים את נוכחותם אלא להפך, מתגאים בעשרות הצילומים והציורים שתלויים עליהם. חלקו השני של המבנה, המרוחק מהחלל המרכזי, הוסב לחדר עבודה המשמש את בעלת הבית.

דו־קיום עיצובי

יחד עם המעבר לדירה החדשה קיבל גם הריהוט של בני הזוג טוויסט תקופתי: בעקבות פטירתם של הוריה של בעלת הבית שונעה הנדוניה האיטלקית המפוארת כולה לישראל. החפצים הועברו בקונטיינר דרך הים וכשהגיעו לארץ חולקו בין בעלת הבית לאחיותיה.

עם הגעתם של החפצים הקלאסיים שינה הבית הישראלי את מראהו והפך ליציר כלאיים מסקרן שמשלב באלגנטיות בין שלל אביזרים מקומיים למורשת אירופית עשירה.

הספות בסלון, הארגז הצמוד אליהן והשולחן בפינת האוכל כולם יובאו היישר מאיטליה. את הצד הישראלי מייצגים בכבוד מגוון חפצי רטרו, דוגמת כיסאות אוכל. הדיירים מעידים כי את הדו־קיום העיצובי הזה מפרים באופן בלתי נמנע גם מעט פריטים קטנים אך חיוניים שנקנו בענקית הריהוט השבדית, איקאה.

גישה אינטימית ומסבירת פנים מאפיינת את הסגנון השולט בבית. רצפת הדירה כולה עשויה מפרקט עץ אמיתי שיוצר אווירה חמה ומשפחתית. בעלת הבית בחרה בה מכיוון שהזכירה לה את המראה המוכר של בית הוריה באיטליה.

שריד אירופי נוסף לבית ההורים מגיע בדמותם של שטיחים מפוארים שפרושים ברחבי הבית. מכיוון שהאקלים הישראלי אינו מיישר קו עם הטמפרטורות הקרירות באיטליה, מדי קיץ בני הזוג נוהגים לגלגל את השטיחים ולאפסן אותם בחדר השינה עד החורף.

את המראה הביתי של המקום משלימים גופי תאורה ייחודיים, המושכים תשומת לב מיידית כשנכנסים לדירה. בולטת במיוחד מנורה אוריינטלית שיוצרה בגבול איראן־טורקיה והותקנה מעל הספות בסלון.

חלקו המרכזי של המבנה הוא חלל אירוח. שלא כמו בדירות ישראליות רבות, בבית הזה מסך הטלוויזיה נחבא אל הכלים וממוקם על קו התפר בין הסלון למטבח. המטבח המאובזר הצמוד לסלון משלב בחן ארון עץ ארץ־ישראלי, תנור אדום מאיטליה וכלי אוכל מאירופה.

ליד הארון ניצב שולחן עץ קטן שבו משתמשים בני הזוג כשהם אוכלים בגפם ואינם זקוקים לשירותיה המלאים של פינת האוכל.

בחלל הסלון והמטבח בולטים גם מדפי עץ ושני כיסאות שיוצרו על ידי סטודיו Godspeed האירופי. צמד האמנים בעלי הסטודיו נוהג לעשות שימוש חוזר בריהוט קיים בלי להסתיר את תפקידם הקודם של האובייקטים. כך, מדפי העץ עמוסי התבלינים אינם מתביישים בעברם המחוספס. המראה הטבעי שלהם מוסיף רבות לאופי החדר ותורם ללוק האקלקטי של הבית.

הכיסאות הזוויתיים בסלון ובמטבח תפקדו בעבר כמושבים סטנדרטיים וברבות הימים, לאחר שנזקקו לשיפוץ ולחידוש, הפכו לרהיט שונה לגמרי. אותם אמנים יצרו בשביל בעלי הדירה גם מתקן עץ מקורי לניירות טואלט שמפאר את חדר הרחצה.

לא רק הרהיטים, גם קירות הבית מספקים סיפור ייחודי מכיוון שהכתלים כאן מציגים לראווה אינספור ציורים ותמונות מתקופות שונות. המקום מצטיין לא רק באוסף נכבד של יצירות אמנות, אלא גם במבחר חפצים היסטוריים, ובהם העתק של כתובה התלויה במוזיאון בית התפוצות.

אביה של בעלת הבית נתקל בכתובה כשביקר במקום, ושם לב לדמיון ניכר בין שם המשפחה ואזור המגורים הרשומים בה ובין אלה של בני משפחתו האיטלקית. הוא צילם את המסמך העתיק והעניק עותק לכל אחת מבנותיו.

החיבור ההיסטורי ליהדות איטליה ניכר גם בלא מעט פריטי יודאיקה שמצויים בבית. אחד מהם הוא קמע שנהגו להניח מעל מיטתו של התינוק. הקמע מכיל קלף כתוב, מתוך אמונה שהאותיות הקדושות מגִנות על הרך הנולד.

חפצי היודאיקה הרבים מרוכזים כולם בוויטרינת זכוכית שקופה שניצבת בסלון לצד פינת האוכל, ומנכיחה את החיבור בין העכשווי לעתיק ובין האיטלקי לישראלי בדירה יוצאת דופן זו.

פריטים מאוסף היודאיקה של בעלי הבית (צילום: אבישי פינקלשטיין)
פריטים מאוסף היודאיקה של בעלי הבית (צילום: אבישי פינקלשטיין)

___________________________________________________________________________________________________________

עוד במגזין GOstyle :

>> לעוד בתים יפים, לחצו כאן