בפתח הרטרוספקטיבה של צלם האופנה המנוח אדוארד סטייכן, שננעלה החודש בגלריית הצילום Foam באמסטרדם, מוטבע על הקיר הלבן המשפט: Make That Paper Smell (בתרגום חופשי: עשה שהנייר הזה יריח). כל מי שנוהג לבקר בתערוכות צילום יודע שלתצלום טוב יש ריח – כזה שקופץ עליך למרות מסגרת הזכוכית, משתלט על ארובות האף וחודר היישר אל הנשמה. שלושה ספרי צילום חשובים שראו אור לאחרונה מנסים לספק לקורא חוויה דומה. הם מאפשרים התבוננות בגוף העבודות של שלושה צלמים חשובים: מסטייכן הוותיק, שהיה צלם הבית של המגזינים "ווג" ו"וניטי פייר", דרך השפה הגלוסית והאופנתית של הצלם החשוב מריו סורנטי, ועד לעבודות השנויות במחלוקת של הצלם ריצ'רד קרן, שמתעד נערות צעירות המתערטלות לפניו בדירותיהן הפרטיות ברחבי העולם.

עוד בערוץ האופנה

הסוגיות האתיות והאמנותיות שמעוררים שני הספרים האחרונים מעלות את השאלה האם צילום עירום אמנותי הוא אמנות, אופנה, או שאולי בכלל פורנו-לייט? מה הופך צילום של קייט מוס בעירום מלא לאופנה, בעוד זה של נערה צעירה מפולין מעורר בנו תחושות של מציצנות? כנראה שאין לכך תשובה אחת פשוטה. בסופו של דבר, החוזק של שלושת הצלמים האלה היא ביכולת המצוינת שלהם ללכוד את רוח הזמן. אופנה היתה ועודנה אספקלריה לתקופה בה אנו חיים, וצילום האופנה שמלווה אותה בכל תקופה, טרנד ועשור, רק מנציח את התמורות, הרעיונות והאסתטיקה שחלים בה. כל אחד משלושת הספרים שלפניכם משקף נאמנה את התקופה אותה הוא מתעד – ובזה כוחם.

Draw Blood For Proof. הצצה לתהליך העבודה המלא של הצלם (צילום: מריו סורנטי)
Draw Blood For Proof. הצצה לתהליך העבודה המלא של הצלם (צילום: מריו סורנטי)

Draw Blood For Proof (הוצאת Steidl)

הצלם: מריו סורנטי, מצלמי האופנה הבולטים בשני העשורים האחרונים.

הספר: 336 עמודי הספר החדש מאפשרים הצצה לתהליך העבודה של סורנטי, מצלמי האופנה הפוריים והמשפיעים משנות ה-90 והלאה. הספר מבקש להעביר את התחושה של קירות חלל הסטודיו של סורנטי בניו יורק, עליהם תלויים מבחר מעבודותיו, תמונות פולארויד, קונטקטים והסקיצות עליהן הוא עובד, כפי שהוצגו בשנת 2004 בגלריה לאמנות של אנדרו רות' בניו יורק. סורנטי צילם את קירות התערוכה והתוצאה היא הספר החדש שלפניכם, שיוצר תמונת קולאז' מרהיבה של עבודותיו. בין אלו תוכלו למצוא את מודעות הקמפיין שיצר סורנטי בשנות ה-90 לבושם "אובסשן" של קלווין קליין בכיכובה של האקסית שלו, הדוגמנית קייט מוס; רישומים של סורנטי; קטעי פולארויד שצילם מאחורי הקלעים של הפקות; ואפילו תצלום פורטרט של קולין פאוול, לשעבר מזכיר המדינה של ארצות הברית.

האם קנינו את זה? בהחלט. הספר מציג רטרוספקטיבה לעבודותיו של סורנטי לאורך השנים בקונספט מקורי, תוך שהוא מעניק לתצלומים פרשנות חדשה. כמו כן, הוא מאיר את תהליכי העבודה של הצלם ומאפשר לצופה להתבונן בעולם ההשראות וההשפעות המלא שלו, משלב הסקיצה ועד התצלום הסופי.

מחיר: 89 דולר.

להשיג באמזון .

Shot by Kern. עדיף להסתכל בסרטוני הווידאו (צילום: ריצ'רד קרן)
Shot by Kern. עדיף להסתכל בסרטוני הווידאו (צילום: ריצ'רד קרן)

Shot by Kern (הוצאת Taschen)

הצלם: ריצ'רד קרן.

הספר: 300 תצלומי עירום של האמן ריצ'רד קרן, שנעשו בשבע השנים האחרונות. קרן יצא לצלם נשים ב-18 מדינות – לא דוגמניות, כי אם נשים צעירות עם חלומות גדולים להפוך לסוג של איט גירל בניו יורק, ביניהן גם כוכבות פורנו כמו סאשה גריי, המתמחה בסגנון ה-BDSM. באתר האינטרנט שלו הציג קרן בכל פעם סרטון וידאו שצולם בביתה של המצולמת התורנית, לרוב בעירום פרונטלי ונינוח, אולם עד יציאת הספר לא חשף את תצלומי הסטילס. בסרטונים שיצר קרן הוא מראיין את הבנות, מלווה אותן בסביבתן האינטימית, חושף את ביתן ואת חיי היומיום שלהן. למרות שלכאורה מדובר בפרויקט אמנותי, קשה לחוש בנוח כשצופים בתמונות ובסרטים. אי אפשר להתנער מהמחשבה כי יש משהו מטריד בגבר לבן בן 59 המבקש מנערות צעירות להתפשט על מנת לתעד אותן במצלמתו, מה גם שחלק מהצעירות חיות בערים קטנות במזרח אירופה, ובוודאי רואות בכך כרטיס טיסה בכיוון אחד מהמקום בו גדלו – הרי לא כל יום יש להן הזדמנות לזכות בעמוד במגזין נחשב המתפרסם במערב.

האם קנינו את זה? לא ממש. מי שמעוניין להבין את המנגנון העומד מאחורי הספר, רצוי שיצפה בסרטונים המופיעים באתר VICE במקום בתמונות הסטילס. אלו מאפשרים להכיר את הבנות עצמן, להקשיב לשיחות שהן מנהלות עם קרן, ולהיחשף למקום ממנו הן מגיעות. התמונות, לעומת זאת, נותרות כעדות פורנוגרפית ותו לו.

מחיר: 28 ליש"ט.

להשיג באתר Taschen .

In High Fashion – The Cone Nast Years, 1923-1937. אוצר ויזואלי (צילום: אדוארד סטייכן)
In High Fashion – The Cone Nast Years, 1923-1937. אוצר ויזואלי (צילום: אדוארד סטייכן)

In High Fashion – The Cone Nast Years, 1923-1937

הצלם: אדוארד סטייכן.

הספר: ספר-קטלוג שליווה את התערוכה באותו שם של צלם האופנה המנוח אדוארד סטייכן, שהתקיימה בגלריה Foam באמסטרדם לאחרונה. סטייכן שימש כצלם הבית של המגזינים האמריקאיים "ווג" ו"וניטי פייר" בשנים 1937-1923, והרטרוספקטיבה שהתקיימה לעבודותיו חשפה למעלה מ-100 צילומי אופנה ודיוקנאות שיצר בתקופה זו. צילומי השחור -לבן של סטייכן מאפשרים מבט על בתי האופנה שפעלו באותה תקופה: פוארה, שאנל, לנוון, ויונט ואחרים, תוך שהוא מציג את המגמות שבלטו באותם ימים. בתצלום תחת השם Black, למשל, צולמה הדוגמנית מרגרט הורן בשמלת ערב שחורה של ג'יי ת'ורפ כשהיא ניצבת ליד פסנתר כנף שחור. בצד זה יש צילומי אופנה טכניים, כמו נעלי ערב בחיתוכים גיאומטריים של וידה מור משנת 1927. סטייכן צילם גם לא מעט מכוכבי הוליווד של אותם ימים, ביניהם גרטה גרבו, צ'רלי צ'אפלין ומרלן דיטריך. יפים במיוחד התצלומים של הטייסת אמיליה ארהארט כנער ענוג, וזה של השחקנית ג'ואן קרופורד עם בעלה השחקן דאגלס פירבנקס, יושבים על כיסאות נוח על חוף הים מעט לפני שהתגרשו ב-1933.

האם קנינו את זה? בלי לחשוב פעמיים. זהו ספר אמן מעניין שהאוצרות הוויזואליים הנמצאים בו מתגלים לצופה רק בעיון נוסף. מלבד היותו של הספר גל-עד מרהיב לזכר פועלו של סטייכן, הוא מאפשר התבוננות על תעשיית האופנה, כוכביה, מעצביה ושפת העיצוב של עידן תור הזהב של האופנה בשנות ה-20 וה-30 של המאה הקודמת. ספר חובה לחובבי האופנה.

מחיר: 39 יורו.

להשיג באתר האינטרנט של Foam .