נעלים מודפסות בהשראת גולגולת של ציפורים, בעיצובה של מרייקה טסמה ההולנדית

כשהיינו קטנות נהגנו לשחק עם שרביט קסמים אותו נופפנו באוויר בציפייה שאבקה מנצנצת תתפזר לכל עבר, ומולנו תתגלה חצאית הטוטו הוורודה שכל כך רצינו. מיותר לציין שלמרות המאמצים, זה לא קרה. אבל מעולם לא התייאשנו והמשכנו לנסות שוב ושוב, בתקווה שמתישהו הקסם הזה יצליח. היום אנחנו כבר לא ילדות ושרביט הקסמים אבד מזמן, אבל לשמחתנו, יכולים פלאי הטכנולוגיה לעשות עבורנו את הקסם המיוחל ולייצר יש מאין בעזרת אבקה מנצנצת מסוג קצת אחר - טכנולוגיית ההדפסה בתלת ממד.

אני מניחה שהרוב כבר שמעו על מדפסת ה-3D וכיצד תעשיות האופנה והעיצוב אימצו אותה בחום. אבל לא כולנו הפנמנו את משמעות ההמצאה, מכיוון שעד לא מזמן היא לא נגעה למשתמש הרגיל והיתה נחלת מעצבים עם אמצעים ותעשיינים בלבד. ולמה עד לא מזמן? כי היום יש מדפסות תלת ממד ביתיות, פשוטות וזולות יחסית, ואף שירותים המאפשרים למשתמש הרגיל להדפיס את פרי יצירתו, ללא צורך ברקע טכני קודם וללא השקעה כספית גדולה.

איריס ואן הרפן הציגה בפריז את עיצובי התלת מימד שלה לקיץ 2012. צילום: Getty Images

שמלות קונכייה המודפסות בתלת ממד, של איריס ואן הרפן. צילום: Getty Images

לשמחתי, ניו יורק היא עיר שבה אפשר לחקור את התחום החדשני ממש מקרוב, ולכן יכולתי להשתתף בהרצאה מרתקת על חידושי הדפסת תלת ממד באופנה. אחד אחרי השני עלו על הבמה יזמים וחברות, שהראו דברים יוצאים מן הכלל וסיפרו סיפורים מעוררי השראה. החברה שתפסה את תשומת ליבי יותר מכולן היתהShapeways, שהיא למעשה אתר אינטרנט העוסק במוצרים המודפסים בתלת ממד, כמו תכשיטים, משקפיים ותיקים, לצד אובייקטים אסתטיים לבית או עיצובים מוזרים שאין כל כך מה לעשות איתם. אבל מה שמיוחד באתר, הוא החזון השואף לדמוקרטיזציה של הדפסות תלת ממד והפיכתן לפשוטות ונגישות יותר.

אובייקטים מורכבים בעלי פרטים רבים, מתוך ההרצאה Fashion Innovations on 3D Printing. צילום: מירי פטרנקו

החוליות המחוברות מודפסות ומוכנות לשימוש. שרשרת וכרטיס ביקור של Shapeway. צילום: מירי פטרנקו

ניסיון להדפיס משטחים המדמים תנועה וגמישות של בד. צילום: מירי פטרנקו

בזמן שאתרים אחרים מתעסקים רק במכירת מוצרים שהודפסו ב-3D, יש ב-Shapeways, בנוסף למכירה, גם פלטפורמה של יצירה. בצעד שיווקי חכם, הם מחלקים את המשתמשים לשלוש קטגוריות: גולשים/רוכשים, מעצבים וגולשים/יוצרים.

הקטגוריה הראשונה ברורה ולא צריך להתעכב עליה. עבור חברי הקטגוריה השניה נותנים Shapeways הזדמנות מדהימה לעצב מוצרים ופריטים כאוות נפשם, לשלוח את הקבצים אל האתר ולהדפיסם לפי הזמנה. מה שעוד יותר מעניין, הוא ש-Shapeways מציעים לאותם המעצבים גם את האפשרות למכור את היצירה שלהם בחנות המקוונת. אין צורך בייצור המוני, אין צורך במקום אחסון, צריך רק רעיון מדליק שימכור ו-Shapeways כבר ידאגו להדפיסו ברגע שיהיו הזמנות.

הקטגוריה השלישית היא המעניינת ביותר והיא מיועדת לגולשים סקרנים שאוהבים להתנסות בדברים חדשים: באתר קיימות 27 אפליקציות שונות, שדרכן יכול כל אחד, ללא כל ידע קודם, לעצב אובייקטים מגניבים, כמו אגרטלים, עגילים, צמידים, דמויות קטנות ועוד, לשלוח את העיצוב הייחודי להדפסה באתר ולקבלו במשלוח הביתה - גם לישראל. למשתמשים מתקדמים יותר, מציע האתרשש תוכנות תלת ממד חינמיות, בעזרתן אפשר לעצב שלל אובייקטים מעניינים וכמובן להדפיסם דרך האתר.

דוגמה לממשק הפשוט שבו כל אחד יכול להתמצא. צילום: יח"צ Shapeways

כוסות שעוצבו והודפסו בעזרת האתר. לא צריך ללמוד בחוג לקרמיקה, אתם יכולים לעשות את זה ללא ידע קודם. צילום: יח"צ Shapeways

בתצוגת סתיו 2013 הציגה המעצבת קימברלי אוביץ תכשיטים שהדפיסה בתלת ממד, בשיתוף פעולה עם Shapeways. צילום: Getty Images

דיטה פון טיז בשמלה שעוצבה על אייפד, תוכננה דרך סקייפ ונשלחה דרך האינטרנט למדפסות חברת Shapeways. השמלה עשויה כולה מ-17 חתיכות שהודפסו בתלת ממד, ועל העיצוב אחראים מייקל שמידט ופרנסיס ביטונטי. צילום: אלברט שאנשז, מרץ 2013. הסברים על הכנת השמלה בקטע היוטיוב שמתחת

אז העתיד כבר כאן, אבל מה ההתפתחות הזו אומרת לגבי האופנה היומיומית? האם באמת נוכל עוד מעט להוריד מאתר האינטרנט של המותג האהוב עלינו קבצים של דגמי הקיץ האחרון, להתאימם למידות גופנו ולהדפיסם היישר בבית?
כרגע זה נראה כעתיד רחוק, וכנראה שבקרוב לא נוכל להכניס לארון שלנו בגד שלם בהדפסת תלת ממד. אבל בינתיים בהחלט אפשר לרכוש אקססוריז ופריטי 3D קטנים, סתם כדי להיראות עדכניים.